Acı badem yağı senelerdir cilt için ve bazı sağlık sorunları için oldukça sık kullanılan bir üründür ancak uzmanlar uyarıyor, acı badem yağının içindeki toksit maddeler yanlış kullanımda faydadan çok zarar getirebilir. İşte cilt ve saç güzelliği için oldukça güçlü yararları olan acı badem yağı hakkında bilmeniz gerekenler ve kullanımında dikkat edilecek önemli noktalar.
ACI BADEM YAĞI NEDİR? NASIL ÜRETİLİR?
Acı Badem Yağı, acı bademlerin ezilmiş çekirdeklerinden yapılır. Tamamen başka bir badem bitkisinden elde edilen tatlı badem yağından farklıdır.
Acı badem yağı fındıksı bir kokuya sahiptir ve kokusu, aroması ve tedavi edici değeri için cilt üzerinden sürülerek (topikal) ya da dahili olarak kullanılmaktadır.
Tatlı badem (Prunus amygdalus var. dulcis) yaygın olarak yenir ve toksik kimyasallar içermez. Acı badem (Prunus amygdalus var. amara), hidrosiyanik asit (HCN) adı verilen ve ciddi yan etkilere neden olabilen zehirli bir kimyasal içerir bu onun yararlarının yanı sıra kullanımında dikkatli olmayı gerektirir.
Dozunda ve bilinçli kullanıldığında sayısız faydası bulunan acı badem yağı fazla tüketildiğinde zehirlenmeye neden olabilir.
ACI BADEM YAĞI VE TATLI BADEM YAĞI FARKLARI NELERDİR?
Tatlı badem yağı sabit bir yağdır, acı badem yağı ise uçucu bir yağ olarak kabul edilir. Sabit yağlar, baz yağ olarak kullandığımız taşıyıcı yağlardır, uçucu yağlar ise bitki materyalinden elde edilen özlerdir.
Sabit yağlar buharlaşmaz ve genellikle yağ kelimesini duyduğunuzda aklınıza gelen şeydir. Uçucu yağlar buharlaşabilir ve geldikleri bitki materyalinin “özü” oldukları için çok fazla yağ değildirler. Genellikle koku, tat ve aromaterapi özellikleri için kullanılırlar.
Acı badem tarihsel olarak badem şurubu ve İtalyan amarettisi gibi bazı yemeklerde tat vermek için küçük miktarlarda kullanılmıştır. Ancak toksisite potansiyeli nedeniyle günümüzde dahili kullanımı sınırlanmıştır. Tatlı badem ise dahili olarak güvenle alınabilir ve yemeklerde kullanılabilir.
ACI BADEM YAĞININ ETKİLERİ
Acı badem yağı, çeşitli sağlık yararları için kullanılır. Kas spazmları, bakteriyel enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonları, ağrı, sindirim sorunları ve öksürük için de faydalıdır. Orta Çağ’da müshil ve idrar söktürücü olarak etkinliği nedeniyle popülerdi. Yağ asidi içeriği, vücuttaki kan basıncı kolesterol seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Vermifüj, febrifüj, bakterisit, mikrop öldürücü, mantar öldürücü, yatıştırıcı, anestezik, aperient, idrar söktürücü, sarhoş edici, kanser önleyici ve spazm önleyici madde olarak çok yönlülüğü güçlü özelliklerinden gelir.
Uyarı: Ancak bu kullanımları destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur. Uzmanlar acı badem yağının dahili kullanımını yani yemeklere koyulmasını ya da içilmesini güvensiz olarak kabul eder.
Bununla birlikte acı badem yağı topikal uygulamalarda oldukça etkilidir ve acı badem yağının faydaları özellikle saç ve cilt üzerinde kendini gösterir ve cildinize güvenle uygulanabilir.
ACI BADEM YAĞININ CİLDE FAYDALARI
Acı badem yağı cilt üzerine uygulandığında oldukça faydaları etkilere sahiptir.
- Bir tür mono doymuş asit olan oleik asit ve ayrıca güçlü nemlendirme özellikleri veren omega-9 yağ asidi içerir.
- Kolayca emildiği için, cildi güçlü bir şekilde iyileştirmek ve beslemek için yüksek besin içeriğini dermisin katmanlarının derinliklerine iletebilir.
- E vitamini açısından zengindir, serbest radikallerle savaşma ve kırışıklıklar ve ince çizgiler gibi yaşlanma belirtilerini tersine çevirme yeteneği verir.
- Antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikleri, akneye neden olan bakterileri uzak tutmaya yardımcı olurken aynı zamanda kesikleri, sıyrıkları ve yaraları tedavi etmek için de faydalıdır.
- Bu yağın bir başka popüler kullanımı, cildi aydınlatma ve aydınlatma yeteneğidir.
- Koyu lekeleri, göz altındaki koyu halkaları, hiperpigmentasyonu gidermek ve cilt tonunuzu aydınlatmak için kullanabilirsiniz.
- Çatlakların görünümünü azaltmak için de kullanılır.
ACI BADEM YAĞININ SAÇ İÇİN YARARLARI
Acı badem yağı da saçlar için harikadır.
- Sağlıklı bir saç derisinin korunmasına yardımcı olur ve bu da saç köklerini güçlendirir.
- Nötr bir pH’a sahiptir ve saç dökülmesine ve kepek ve kuruluk gibi saçların zayıflamasına neden olan kafa derisi koşullarıyla savaşır.
- Antioksidan özellikleri, aşırı şekillendirme ve güneşe ve diğer çevresel stres faktörlerine maruz kalma nedeniyle zarar görmüş saçları onarabilir.
- Saç dökülmesini durdururken, saçın esnekliğini, gücünü ve parlaklığını yeniden kazanmasına yardımcı olur.
- Acı badem yağını saç derisi tedavisi olarak kullanabilirsiniz. Antibakteriyel ve mantar öldürücü özellikleri onu kepeğe neden olan mayayı dengelemede etkili kılar.
- Cilde kolayca nüfuz eder, bu nedenle badem yağı saç derisini nemlendirmede ve saç köklerini temizlemede iyi çalışır.
ACI BADEM YAĞI CİLDE UYGULAMASI
Acıbadem yağı ile cilt bakımı yapmak için temizlenmiş ve ölü deriden bir miktar arınmış bir cilde sahip olmak yeterli olacaktır.
Bunun için de cildin düzenli yıkanması ve ölü deriden arınması için de özellikle belli aralıklarla peeling yapılıyor olması gerekir
Cildinizi temizledikten sonra cildinize bir miktar acı badem yağını masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
Acı badem yağını cildinize direkt olarak uygulayabilirsiniz
Cildin ölü deriden arınmasına yardımcı olurken aynı zamanda nemlenmesini de sağlar ve bunun yanı sıra cildin tekrar canlılık kazanmasında da büyük ölçüde katkısı vardır.
ACI BADEM YAĞI NASIL KULLANILIR?
Cilde veya saç bakımına, acıbadem yağı eklemenin bazı yolları şunlardır;
Nemlendirici olarak: Acıbadem yağı hassas ciltler için mükemmel bir nemlendiricidir. Gün içerisinde 2-3 defa rahatlıkla kullanılabilir.
Ekstra kuru bölgelere uygulanabilir: Acıbadem yağı dirseklere, ayaklara ve kurumaya eğilimli diğer bölgelere sürülerek nemlendirme sağlanır. Bu yöntem ile çok kısa sürede kuruyan cilt, yerini daha gergin ve canlı bir cilde bırakır.
Ev yapımı bir saç maskesi yapmak için: Acıbadem yağı, avokado ile karıştırılır ve ardından nemli saça yedirilir. Çok kısa zamanda gözle görülür şekilde sonuçlar alınacaktır.
Esansiyel yağlarla birleştirmek için: Cilde uygulanan esansiyel yağları seyreltmek için taşıyıcı yağ olarak acıbadem yağı kullanılmalıdır.