Ana SayfaKadınBu besinler saçların hızla uzamasını sağlıyor!

Bu besinler saçların hızla uzamasını sağlıyor!

- Advertisement -

Hızla uzayan saçlar için sıklıkla yapılan maskeler, banyo rutinlerinde kullanılan kremler gibi farklı işlemlerin yanı sıra aynı zamanda beslenmeye de özen göstermek oldukça önemli. Her ne kadar yaş ve genetik gibi biyolojik etkenleri değiştiremeseniz de beslenmenizi değiştirerek uzama hızını ve canlılığında olumlu değişiklikler yaşayabilirsiniz. İşte saçlarınızı çok daha hızlı uzatacak o besinler…

TOHUM ÇEŞİTLERİ

TOHUM ÇEŞİTLERİ

Tohum çeşitler, az kalori ile büyük miktarda besin içeren bitkisel kaynaklar arasında yer alır. Özellikle E vitamini, çinko ve selenyum yönünden zengin olan bu tohumları, öğünlerinize ekleyerek saç bakımınızda önemli adımlar tabilirsiniz. Örneğin; 28 gramlık ayçiçek çekirdeği, saç için gereken B vitaminini ve günlük E vitamininin günlük ihtiyacınızın %50’ini sağlar.

Keten tohumu, chia tohumu gibi tohumlar ise zengin E vitamini kaynakları arasında yer alır. Yarım fileto somon balığından daha fazla omega-3 yağ asidine sahip olan 28 gram keten tohumu ise her ne kadar balıklardaki kadar verimli olmasa da en iyi takviyelerden biridir.

KURUYEMİŞLER

KURUYEMİŞLER

Kuruyemişler, hem lezzetli hem de tüketmesi kolay olmasının yanı sıra saç köklerinizi de oldukça iyi şekilde besler. Örneğin; 28 gram badem, günlük E vitamini ihtiyacının yaklaşık %37’sini karşılar. Ayrıca saç köklerini besleyen, B vitamini ve çinko gibi desteklere de yoğun şekilde sahiptir. Bu nedenle günlük olarak ara öğünlerinize ekleyeceğiniz birkaç kuruyemiş, saçlarınızda beklemediğiniz kadar iyi etkiler ortaya çıkarabilir.

ISPANAK

ISPANAK

Ispanak, folat, demir, A ve C vitaminleri gibi, saçların uzamasını destekleyebilecek yararlı besin kaynaklarının en iyi kaynaklarından biridir. A vitamini, ciltteki sebum üretimini sağlık düzeylerde tutmayı sağlar. Sebumun yağlı yapısı saçı sağlıklı tutabilmek için gerekli olan saç derisi nemliliğini sağlar. Üstelik bir fincan (30 gram) ıspanak, günlük A vitamini ihtiyacınızın %54’ünü karşılayarak önemli bir beslenme rutini izlemenizi kolaylaştırır.

KIRMIZI MEYVELER

KIRMIZI MEYVELER

Çilek, ahududu veya böğürtlen gibi kırmızı meyveler, birçok yararlı vitamin ve mineral yönünden oldukça zengindir. Güçlü bir antioksidan özelliği barındıran C vitamini ise bu meyvelerde yoğun miktarlarda bulunur. Antioksidanlar, saç köklerini serbest radikal adı verilen zararlı moleküllere karşı korurken saç dökülmesi ve yıpranması da önler.

Örneğin; 1 su bardağı çilek, günlük C vitamini ihtiyacının %141’ini karşılayarak oldukça büyük bir etki gösterir. Üstelik saç kırılmasını önlemek ve saçları güçlendirmeye yardımcı olmak için kolajen üretiminde C vitamini kullanılır. Bir diğer önemli ayrıntı ise; beslenme sırasında alınan demirin emilimini kolaylaştırmak için C vitaminine ihtiyaç vardır. Demir eksikliği ise “kansızlığa” bağlı olarak saç dökülmelerine neden olabilir.

AVOKADO

AVOKADO

Avokado hem lezzetli hem de sağlıklı olmasının yanı sıra saç uzamasını destekleyen bir E vitamini kaynağıdır. Bir orta boy avokado, günlük E vitamini ihtiyacınızın %21’ini karşılar. C vitamini de E vitamini gibi vücuttaki diğer bölümlere olduğu gibi saçlara zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldırır. Yapılan çalışmalardan biri, yeterli E vitamini tüketenlerin, 8 ayın sonunda %34,5 daha hızlı saçlarının uzadığını tespit etti. Ayrıca saç diplerinizi de koruyan bu vitamin, hasarlı saç derisini, düşük saç kalitesini ortadan kaldırır.

YAĞLI BALIKLAR

YAĞLI BALIKLAR

Uskumru, ringa balığı veya somon gibi yağ oranı yüksek besinler, saç uzamasını destekleyebilecek bir içeriğe sahiptir. Saç köklerinin beslenmesini sağlayan omega-3 yağ asitlerini barındıran bu balıkların düzenli tüketimi, eşsiz bir saç bakımı sağlayabilir. 120 kadın üzerinde yapılan bir araştırma sonucunda, omega-3 ve omega-5 yağ asitleri almanın saç dökülmesini azalttığını ve saç yoğunluğunu artırdığı tespit edildi. Sağlıklı yağ asitlerinin yanı sıra bu balıklar, güçlü ve sağlıklı saçların desteklenmesini sağlayan protein, selenyum, D3 vitamini ve B vitaminleri yönünden de oldukça zengindirler.

YUMURTA

YUMURTA

Yumurta, saç büyümesini hızlandıracak olan iki önemli besinin en zengin kaynaklarından biri. Protein ve biyotin olarak bilinen bu kaynaklar, doğadaki en zengin oranları ile yumurtada bulunuyor. Yeterli protein tüketimi, saç köklerinin büyük bir çoğunlukla proteinden oluşması nedeniyle önemlidir. Yapılan çalışmalar, protein eksikliğinin yoğun saç dökülmesini tetiklediği de ispatlamıştır.

Biyotin ise keratin adı verilen bir saç proteinin üretimi için oldukça önemlidir. Yapılan araştımalar, biyotin alımının saç uzamasını desteklediğini keşfetmiştir. Yumurta aynı zamanda en iyi çinko ve selenyum kaynaklarından biridir. Saç için oldukça önemli olan tüm bu bileşikleri bir arada bulundurması, yumurtayı en iyi yiyeceklerden biri haline getiriyor.

PATATES

PATATES

Patates ve özellikle tatlı patates, doğadaki en zengin beta-karoten kaynaklarından biridir. Vücut ise alınan bu bileşiği iyi saç sağlığı için gerekli olan A vitaminine dönüştürür. Örneğin; orta boy tek bir tatlı patates, günlük A vitamini ihtiyacınızın yaklaşık olarak dört katından fazlasını tüketmenize olanak tanır.

Araştırmalar, saçları sağlıklı tutmak için gerekli olan sebum üretimi için A vitaminin hayati olduğunu ortaya koyuyor. Üstelik saç köklerinin yıpranmasını engelleyen bu vitamin, saç uzamasını da hızlandırırken saç tellerinizi de güçlendirir.

- Reklam -