Ana SayfaKadınGüneşlenmek hakkında şaşırtıcı gerçekler

Güneşlenmek hakkında şaşırtıcı gerçekler

- Advertisement -

Her gün güneşlenirseniz vücudunuza ne olur? Bronzlaşmanın yararı nedir? Yaz aylarında hemen hemen her gün bir şekilde kızgın güneşin altında kalabiliyoruz, peki bunun vücudumuzda yarattığı etkileri biliyor musunuz?

Güneşin cildinize zararları malum!

Güneşin cildinize zararları malum!

Her gün bronzlaşmaya giden biriyseniz, konu güneşten öpülmüş bir cilde ulaşmak olduğunda sonsuz sayıda seçenek olduğunu bilirsiniz. Yorucu bir senenin ardından güzel bir tatil yaparken , kendi balkonunuzda otururken, bahçede çalışırken ya da solaryum salonunda bronzlaşabilirsiniz . Peki, solaryuma her gittiğinizde veya saatlerce sıcak güneşin altında uzandığınızda vücudunuza ne oluyor? FDA’ya göre vücudunuzun en büyük organına zarar veriyorsunuz: cildinize. 

Bronzlaşmak gerçekten gerekli mi?

Bronzlaşmak gerçekten gerekli mi?

Araştırmalar, her gün bronzlaşmanın şaşırtıcı sonuçlarını gözler önüne seriyor. Peki vücudumuz neden güneş görünce kararır?

Dermatolog Aleksandar Sekulic, “Bronzluk güzel bir ten yaratmaz. Bun da hiç bir evrimsel avantaj bulunmamaktadır” diyor

“Daha ziyade bronzlaşma, DNA’mızda meydana gelen mutasyonlara doğrudan bir yanıttır.”

Her gün uv ışınına maruz kaldığınızda vücudunuzda neler olur?

Her gün uv ışınına maruz kaldığınızda vücudunuzda neler olur?

Başka bir deyişle, kendinizi güneş ışınlarına maruz bırakmak, vücudunuzun hücrelerine zarar verir ve sizi cilt kanseri geliştirme riskinizi artırır.

Peki, vücudunuzu her gün UV ışığına maruz bırakırsanız ne gibi endişeleriniz olmalı? Her gün güneşe maruz kaldığınızda vücudunuza neler olduğunu keşfetmek için okumaya devam edin. Uyarı: Sonuçlar pek parlak değil.

Her 28 günde bir yenileniyor

Her 28 günde bir yenileniyor

Her gün bronzlaşmak zararsız görünebilir, ancak gerçekte güneşte uzanmak cildinizin DNA’sına zarar verir. 

Bir kozmetik dermatolog olan Dr. Doris Day’e göre, güneş iki tür ultraviyole ışını yayar – kısa dalga (UVB) ve uzun dalga (UVA). Dr. Day’in Cosmopolitan’a açıkladığı gibi , UVB ışınları cildin en dış tabakası olan epidermise nüfuz eder. Ve epidermisinizdeki hücreler her 28 günde bir yenilenirken, güneşe korumasız çıktığınızda UVB ışınları cildinizde ciddi DNA hasarına neden olabilir. 

Bronzlaşmak aslında...

Bronzlaşmak aslında…

Bronzlaştığınızda aslında ne olur? Doktorlara göre bu, cildinizin iyileşme moduna girmesine ve melanosit hücrelerinin melanin üretimini artırmasını tetikleyerek daha koyu bir ten rengine neden olur. Vücudun savunma mekanizması pigmentleri harekete geçiriyor ve sadece aslında kendisini ciddi, uzun süreli güneş hasarından korumaya çalışıyor; ancak, kendini bu savunma biçimi, çekici olarak nitelenen bronzluğa neden oluyor

Bronz bir tenle gezerseniz cilt kanseri riski ne kadar artıyor?

Bronz bir tenle gezerseniz cilt kanseri riski ne kadar artıyor?

Ne yazık ki, her gün bronzlaştığınızda cilt kanseri geliştirme şansınızı büyük ölçüde artırıyorsunuz.

Amerikan Kanser Derneği tarafından bildirildiği gibi , cildiniz güneşin ultraviyole ışınlarını emdikçe bronzlaşır ve bu ışınlar melanin üreten melanosit hücrelerinde artışa neden olur. Melanin, tehlikeli UV ışınlarının bazılarını bloke ederken, önemli ölçüde daha az melanine sahip olan açık tenli insanların, koyu tenli muadillerine göre yanma olasılığı çok daha yüksektir. Bununla birlikte, Dr. Michael Lin’in Healthline’a söylediği gibi; bol miktarda melanin ile kutsanmış olsanız bile, UV’ye maruz kalma cilt kanseri geliştirme riskinizi artırabilir. Lin, “Güneşe maruz kalan insanlar cilt kanseri geliştirebilir ve fotoyaşlanma yaşayabilir, bu da cildin tekrarlanan güneşe maruz kalmanın neden olduğu erken yaşlanmasıdır.”

Peki ya solaryum?

Peki ya solaryum?

Cilt Kanseri Vakfı , bronzlaşma ve cilt kanseri ile ilgili gerçeği açıklıyor, solaryum güneşlenmekten çok daha tehlikeli olabilir. Vakıf, 35 yaşından küçük birinin sadece bir solaryum seansında hayatı tehdit eden melanom geliştirme olasılığının yüzde 75 daha fazla olduğunu bildirdi. Evet!

Elastin liflerinizi bozmayın

Elastin liflerinizi bozmayın

Her gün bronzlaşırsanız, muhtemelen çok fazla bronzlaşmanın istenmeyen kırışıklıklara neden olabileceğini duymak istemezsiniz. Bununla birlikte, FDA , güneşte çok uzun süre güneşlenmenin muhtemelen erken yaşlanmaya – veya foto yaşlanmaya – istediğinizden çok daha erken neden olacağı konusunda uyarıyor . 

Peki bu uyarı cildiniz için ne anlama geliyor? Güneş kremi hakkında inandığınız yanlış gerçeklere güvenir ve SPF’yi atlarsanız, güneşin güçlü UV ışınları nedeniyle cildiniz şüphesiz daha hızlı yaşlanır. FDA’nın web sitesinde belirttiği gibi, “zararlı UV ışınlarına korunmasız bir şekilde maruz kalma, sağlıklı genç ciltteki kolajen ve elastin liflerini bozar ve kırışıklıklara ve gevşek kıvrımlara neden olur.” 

Yaşlanan cildi önlemenin bir yolu olmasa da, Kanada Dermatoloji Derneği , doğal, kronolojik yaşlanmanın aksine, düzenli olarak UV ışınlarına maruz kalan cildin farklı bir renk, doku ve hatta koyu lekeler içerebileceğini bildiriyor. Kanada Dermatoloji Derneği’ne göre, fotoyaşlanma sürecinin kişinin gençlik yıllarında veya 20’li yaşların başında başlayabildiği bildiriliyor; ancak riskiniz cilt tipinize ve cildinizin korunmasız şekilde güneşe maruz kalma miktarına göre belirlenir. 

Erken yaşta katarakt olma tehlikesi

Erken yaşta katarakt olma tehlikesi

Her gün bronzlaşmaya gidiyorsanız, koruyucu gözlük kullanmaya özen göstermelisiniz. 

FDA raporları , yüksek miktarda UV ışınlarına maruz kalmanın katarakt, görme bozuklukları ve hatta körlüğe neden olabileceğini belirtiyor. Diğer göz hasarı biçimleri arasında maküler dejenerasyon , atipik doku büyümesi ve esasen korneanın güneş yanığı olan fotokeratit bulunur.

American Academy of Oftalmology web sitesinde , “Solaryumlar, güneşten alacağınızın 100 katına kadar UV seviyeleri üretebilir, bu da gözün dış ve iç yapılarına ve göz kapaklarına ciddi zarar verebilir” diyor .

FDA’ya göre, göz hasarını önlemenin en iyi yolu, dışarıda bronzlaşırken şapka ve yüzde 100 UV korumalı güneş gözlüğü ve içeride bronzlaşırken koruyucu gözlük kullanmaktır

Güneşlenmek ve D vitamini hakkında gerçekler

Güneşlenmek ve D vitamini hakkında gerçekler

Dermatologlar, D vitamini almak bahanesiyle her gün bronzlaşarak cilde zarar vermenin, kendini cilt kanseri riskine sokmanın ve yaşlanmayı hızlandırmanın anlamlı bir neden olmadığını altını çiziyor

Vücudunuzun ihtiyacı olan günlük D vitamini ihtiyacını karşılamak için beslenmenizi düzenleyebilirsiniz.

Science Daily’de bildirildiği gibi , bronzlaşmış cildiniz aslında “D vitamini sentezini” bloke ediyor olabilir ve bu da vücudunuzun D vitamini üretme yeteneğini tamamen sınırlayabilir.

Neyse ki, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre , yaz aylarında haftada iki ila üç kez beş ila 15 dakika güneşe çıkmanın, vücudunuzun sağlıklı D vitamini seviyeleri üretmesi için yeterli olduğunu vurguluyor. Başka bir deyişle, sadece biraz D vitamini emmek için bütün günü güneşlenerek geçirmeye gerek yok. 

Bağımlılık yapabiliyor!

Bağımlılık yapabiliyor!

Her gün bronzlaşmaya giderseniz, bronzlaşma eylemine gerçek bir bağımlılığınız olabilir. 

Cilt Kanseri Vakfı başkanı Deborah S. Sarnoff’a göre, insanların bu bağımlılığı kırmalarına yardım etmenin ilk adımı, ilk etapta neden bu kadar sık ​​bronzlaşmak istediklerini bulmaktır.

Sarnoff, “İnsanların neden bronzlaşmaya mecbur hissettiklerini anlamak önemlidir, çünkü doktorların ve diğer sağlık hizmeti savunucularının, insanları bronzlaşmayı bırakmaya teşvik eden daha iyi müadil teknikleri geliştirmelerine yardımcı olur” dedi.

Her gün bronzlaşırsanız, yüzünüzde yeni çiller oluşmaya başlayabilir. Dermatolog Keira Barr, Byrdie’ye verdiği demeçte, sevimli görünseler de , güneş banyosundan sonra aniden ortaya çıkan veya koyulaşan çiller güneş hasarının bir işareti olabilir .

Sivilceleri gideriyor

Sivilceleri gideriyor

Her gün bronzlaşmak sivilceleri yok edebilir… ama risk, ödülden daha büyük

Her gün bronzlaşmak sinir bozucu sivilcelerin giderilmesine yardımcı olabilir, ancak güneş kremini atlamamalı ve güneş koruyucusuz dışarı çıkmamalısınız.

Dermatolog Ava Shamban söylediği gibi , UV ışınları bazı akne sivilceleri temizler ancak aynı zamanda başka zararlar verir. Shamban, “UV ışınları akneye katkıda bulunan ana bakteri olan P. Acnes için öldürücüdür, ancak aynı zamanda cildi yaralayarak kahverengi lekelere, kırışıklıklara ve sarkmaya neden olur” dedi.

- Reklam -