Ana SayfaYaşamdanKedi sahiplenirken mutlaka bilmeniz gereken şeyler

Kedi sahiplenirken mutlaka bilmeniz gereken şeyler

- Advertisement -

Kedilerin ne kadar harika canlılar olduğunu hepimiz biliyoruz. Her ne kadar kedi davranışları anlamlandırılamasa da onlara sonsuz sevgi duymaya devam edeceğimiz kesin! Birçok insan hayatının bir döneminde ya kedi sahiplenmiş ya da sahiplenmeyi düşünmüştür. Kedi sahiplenirken dikkat edilmesi gerekenleri internette araştırmaya başladıysanız, işinizin pek kolay olmadığının farkındasınızdır. Elbette satın almayıp ücretsiz kedi sahiplenme yoluna başvurmayı unutmamak gerekir. Kedi sahiplendim ne yapmalıyım? diye düşünmeden önce bilmeniz gereken bazı önemli noktalar var. Gelin birlikte bakalım.

ENİNE BOYUNA DÜŞÜNÜN

ENİNE BOYUNA DÜŞÜNÜN

Kediler eşya değildir. Onları sahiplendiğiniz zaman beğenmeyip iade edemezsiniz! O bir canlı ve ailenizin bir parçası. Bu nedenle kedi sahiplenmeden öne enine boyuna düşünüp kedi bakımı hakkında iyice bilgi sahibi olmakta fayda var. Kedi sahiplenirken asla acele karar vermeyin. Bir canın hayatının söz konusu olduğunu unutmayın.

MADDİ SORUMLULUK ALABİLECEK MİSİNİZ?

MADDİ SORUMLULUK ALABİLECEK MİSİNİZ?

Kedi sahiplendiğiniz zaman onun maddi yükümlülüklerini de alabilecek kapasitede olmanız gerekiyor. Kedinin ihtiyacı olan eşyaları, bakımı ve araç gereçleri için yeterli birikiminizin olması gerekiyor. Masraflarını karşılayabileceğinizden emin olduktan sonra kedi sahiplenmelisiniz. Masraflar içinde en önemli olanıysa aşı ve veteriner masrafları. Kediler de hasta olabilir ve düzenli yaptırmaları gereken aşıları vardır. Bu hem sizin hem de kedinizin sağlığı için önemli bir konu olduğu için aksatılmaması gerekir.

KEDİ KISIRLAŞTIRMA KONUSU ÖNEMLİ

KEDİ KISIRLAŞTIRMA KONUSU ÖNEMLİ

Kedilerin çiftleşme dönemi hem kedi hem de sahibi için oldukça zorlayıcı olabilir. Kediler bu dönemde evden kaçma eğilimi gösterebilirler. Veterinerden kedinin kısırlaştırılması için uygun zamanı öğrenip operasyon yaptırabilirsiniz. Kedi kısırlaştırmak, kedi dostunuzun sağlığı için de önemlidir. Zamanı gelince kısırlaştırma işlemi ihmal edilmeden yapılmalı.

VETERİNER KONTROLLERİNİ AKSATMAMALISINIZ

VETERİNER KONTROLLERİNİ AKSATMAMALISINIZ

Tıpkı bizim de düzenli olarak doktora gitmemiz gerektiği gibi kedilerin de düzenli olarak veterinere gitmesi gerekiyor. Hastalanmasalar dahi kedileriniz belirli aralıklarla veterinere götürmelisiniz. Bu sayede herhangi bir hastalığı varsa bunu önceden tespit edebilir ve müdahale edebilirsiniz. Ayrıca düzenli olarak aşılarını da yaptırmanız gerekiyor.

ÇİP TAKTIRMANIZ GEREKİR

ÇİP TAKTIRMANIZ GEREKİR

İsimli tasma ya da mikro çipler sayesinde kediniz kaybolduğunda ya da evden kaçtığında bulma şansınız yükselir. Üzerinde telefon numaranız ya da adresinizin yazdığı bir tasma edinmek işinizi kolaylaştırır.

Bu haber ilginizi çekebilir: Çip sayesinde 10 yıl sonra bulunan kedi

KALİTELİ MAMA ALMALISINIZ

KALİTELİ MAMA ALMALISINIZ

Sahiplendiğiniz kedi doğal ortam yerine ev ortamında yaşayacağı için vitamin bakımından besleyici bir mama seçmenizde fayda var. Marketlerde satılan mamaların çoğu kediniz için yeterli besin kaynaklarını sağlamıyor. Kedilerin protein ağırlıklı bir mama ile beslenmesi gerektiğini unutmayın. Aldığınız mamanın besin değerini öğrenin ve en besleyici mamayı seçin.

Bazı mamalar kedilerde alerjiye neden olabilir. Bu nedenle mama seçerken veteriner hekimden de tavsiye alabilirsiniz.

Bu haber ilginizi çekebilir: Kedi alerjenleri hakkında bilinmeyenler

KEDİ DOSTUNUZU DIŞARI ÇIKARMAMALISINIZ

KEDİ DOSTUNUZU DIŞARI ÇIKARMAMALISINIZ

Ev kedilerinin dışarıda gezmesi hastalıklara davetiye çıkarır. Diğer sokak kedileriyle temasta bulunarak hastalık kapabilir. Daha da kötüsü, sokağa karşı savunmasız olan kediniz paniğe kapılabilir, araba çarpması veya köpek saldırısına da maruz kalabilir. Korunaklı bir bahçe ya da balkon gibi, tehlikelerden uzak kalabileceği alternatifleri tercih edin.

Bu haber ilginizi çekebilir: Kediler hakkında sizi şaşırtacak 8 harika gerçek

KUMUNU SIK SIK TEMİZLEMELİSİNİZ

KUMUNU SIK SIK TEMİZLEMELİSİNİZ

Günde birkaç kez kumunu kullanan kediler, uzun süre temizlenmezse kirli kuma tuvaletini yapmayı istemez. Bu nedenle evin diğer bölgelerine tuvaletlerini yapabilirler. Bu durumun yaşanmaması için sık sık kumunu temizlemeye özen gösterin.

- Reklam -