Ana SayfaYaşamdanTeflon tava kullanırken dikkat, doğru kullanılmazsa zehirliyor! İşte teflon tavaların ömrünü uzatma...

Teflon tava kullanırken dikkat, doğru kullanılmazsa zehirliyor! İşte teflon tavaların ömrünü uzatma yolları

- Advertisement -

Yemek yaparken kullandığımız tencerenin yemeğin tadına etkisi büyük. Yemek yaparken en ideal olan malzeme çelik. Ancak yemekleri ısıtırken, pilav gibi yan ürünlerde tercihen seramik tabanlı tavalar tercih edilirse daha iyi olsa da pilav yaparken veya krep gibi kahvaltılıklar hazırlarken genellikle altı yapışmaz özellikte olan teflon tavaları tercih ediyoruz. Peki teflon tavaları doğru kullanıyor muyuz? İşte teflon tava kullanırken dikkat etmemiz gerekenler ve teflon tavaların ömrünü uzatma yolları! | Hazırlayan: Selen Serdaroğlu

Isıya, kimyevi maddelere, neme ve sürtünmeye dayanıklı bir malzeme olan teflon kullanırken dikkat etmemiz temel bazı kurallar var.

Bunların başında, teflonun yüksek ısıda kullanılmaması gerektiği geliyor. Bu nedenle tencere yemeklerinde veya yüksek ısıda pişirilmesi gereken et yemeklerinde ızgaraya özel tavalar veya döküm tavalar kullanmak gerekiyor. Çünkü yüksek ısılarda veya çizilme durumlarında teflon tavanın yapışmayı önleyici özelliği bozuluyor. Teflon tava çizildiğinde ortaya çıkan alüminyum oksitlenmesi aslında bildiğimiz anlamda paslanma demek. Teflon tavanın paslanması da zehirlenmelere yol açıyor. Bu nedenle çizilmiş, teflon özelliği kaybolmuş tavaları mutfağımızdan hızlıca uzaklaştırmamız gerekiyor. 

Teflon tavanızın özelliğini kaybetmeye başladığını omlet veya krep yaptıktan sonra yaptığınız krebin veya omletin bazı kısımlarının tavaya yapışmasından anlayabilirsiniz.

Teflon tavanız artık yer yer yemeklerin yapışmasına yol açıyorsa, bilin ki üzerindeki koruyucu malzeme zarar görmüş demektir. Bu malzemenin incelmesi, yemeklerinize zararlı kimyasalların geçmesine neden olur.

Peki teflon tavaları en iyi şekilde nasıl kullanabilir, ömrünü nasıl uzatabiliriz? İşte yanıtları! 

1. Teflon tavaları içinde yiyecek yokken önceden ısıtmayın!

1. Teflon tavaları içinde yiyecek yokken önceden ısıtmayın!

Eğer yemek ısıtmak için teflon tercih ediyorsanız, teflon tavayı önceden ocağa koymayın, yani bir döküm ya da çelik tencerede olduğu gibi önceden ısıtmayın. Çünkü teflon tavaların özelliği sıcaklıklarının kısa sürede yükselmesidir.

Bütünsel Sağlık Şefi Pelin Bozkurt Bilgiç, teflon tavaların uzun süre boş olarak yüksek ısıya maruz kalmalarının sağlık için zararlı özellikteki gazların salınmasına yol açtığını belirtiyor. Bu nedenle teflonları içinde yiyecek yokkken ısıtmayın.

2. Üzerinde ufacık bir çizik olsa da kullanmayın!

2. Üzerinde ufacık bir çizik olsa da kullanmayın!

Teflon tava ve tencerelerin üretiminde kullanılan kimyasal maddeler, yüzeyine alacağı en ufak bir darbe sonucu oluşan küçük bir çizik ile açığa çıkar ve içinde pişirilen yemeğin yenmesi ile direkt olarak vücudumuza karışır. Bu nedenle teflon ürünler, ufacık bir hasar görse bile yemek yaparken kullanılmamalıdır. Eğer üzerinde minicik bir çizik bile görseniz, teflon tavanızla vedalaşın. Genellikle eskisi kadar kullanılmayan ürünlerin deposu haline gelen köy evinize veya yazlık evinize götürmek için kenara saklamayın, direkt çöpe atın!

3. Teflon tava kullanırken sadece tahta kaşık kullanın

3. Teflon tava kullanırken sadece tahta kaşık kullanın

Çelik ve metal, teflon tavayı çizer. Teflon tava ve tencereler son derece hassas bir yapıya sahiptir. Üzerlerindeki malzeme ufacık bir darbe veya kaşık sürtünmesi ile çizilebilir. Bu nedenle teflon tavaları sadece tahta kaşıklarla kullanın. Evinizde yemek yapan büyükleriniz henüz bunu size söylemediyse, biz hatırlatalım: Teflon tava ve tencereye metal kaşık değdirilmez!

4. Yüksek ateşte kullanmayın!

4. Yüksek ateşte kullanmayın!

Bütünsel Sağlık Şefi Pelin Bozkurt Bilgiç’in verdiği bilgiye göre teflon tava ve tencereler, ısıyı çabuk ve kolay şekilde yaydıkları için teflon ürünlerin daima kısık ateşte kullanılması gerekiyor.

200 derece üzerindeki ısılar, teflon tava ve tencerelerdeki zararlı maddelerin açığa çıkmasını hızlandırdığından teflonda pilav, krep ya da omlet yapacaksanız, mutlaka orta-kısık ateşte yapın. Zaten hem yumurta yaparken hem de pilav pişirirken, kısık ateş yaptığınız yemeğin çok daha lezzetli olmasını sağlar. 

5. Yeni teflon tava ve tencerenizi yıkamak yetmez!

5. Yeni teflon tava ve tencerenizi yıkamak yetmez!

Satın aldığınız tüm mutfak ürünlerinde olduğu gibi teflon tava ve tencerelerin de yıkanması gerekiyor. Ancak bunun yanı sıra teflonu tıpkı döküm tencerelerde olduğu gibi üzerine bir miktar sıvı yağ dökerek bir kağıt havlu yardımı ile tüm yüzeyini silmelisiniz. Bütünsel Sağlık Şefi Pelin Bozkurt Bilgiç, “böylece teflon ürününüzün ömrünü de uzatabilirsiniz” diyor. 

6. Teflon ürünleri temizlerken bunlara dikkat!

6. Teflon ürünleri temizlerken bunlara dikkat!

  • Teflon tencere ve tavaları temizlerken süngerlerin yumuşak kısmını kullanın.
  • Bulaşık süngerlerinde markasına veya ürün türüne göre değişebilen; pembe, mor veya yeşil renklerde olabilen sert yüzeyleri kesinlikle teflon tavanıza sürtmeyin.
  • Bu sert yüzeyleri sadece çelik tencere ve tavalarınızı temizlerken veya porselen tabaklarınızdaki kurumuş yemek artıklarını çıkarmaya çalışırken kullanmanız gerekir. 
  • Ayrıca teflon tavanızda kesinlikle kurumuş yemek artıklarını çıkarmak için çelik tencerelerde kullanılabilen metal sünger de kullanmayın.
  • Zaten süngerin yumuşak kısmıyla çıkmayan bir yemek artığı varsa, teflon tavanız ömrünü tamamlamış demektir.
  • Çünkü teflonlar yemekleri yapıştırmaz özellktedir. Yapıştırıyorsa, koruyucu tabaka sıyrılmıştır.
7. Bulaşık makinesinde yıkıyorsanız...

7. Bulaşık makinesinde yıkıyorsanız…

Teflon tencere ve tavalarınızı bulaşık makinesinde yıkıyorsanız, daha zorlu kirleri çıkarmak için kullanılan parçacıklı tablet deterjan kullanmayın. Makinede teflon ürün varsa, jel deterjan tercih edin. Teflonları mümkün olduğunca elde yumuşak süngerlerle yıkamayı tercih edin.

8. Teflon ürünleri üst üste saklamayın

8. Teflon ürünleri üst üste saklamayın

Mutfağınızda yeterli yeriniz yoksa ve tencere ve tavaları üst üste koymanız gerekiyorsa, aralarına bez ya da kağıt havlu serin. Yüzeylerin çizilmemesine dikkat edin.

8) Yemekleri teflon ürünlerde saklamayın

8) Yemekleri teflon ürünlerde saklamayın

Teflon ürünleri genellikle krep, omlet yaparken veya yemekleri veya pilavı ısıtırken kullanırız. Bu ürünler hemem tüketilen ürünler olduğundan teflon tavada veya tencerede çok beklemez ancak eğer yemekten sonra halen tencerede yemek kaldıysa, bu ürünleri başka bir tencereye veya saklama kabına alın. Yemekleri pişirdikten veya ısıttıktan sonra 2 saatten fazla tavanın-tencerenin içinde tutmayın.

Bu haber ilginizi çekebilir:

Buzdolabına sıcak gıda konur mu?

- Reklam -