Ana SayfaSağlıkStresle baş etmenin 25 yolu

Stresle baş etmenin 25 yolu

- Advertisement -

Stres hayatımızın olmazsa olmazı. Ancak stresin derecesinin artması insanları hem fiziksel hem de ruhsal sorunlarla karşı karşıya bırakabilir. Stresle başa çıkma yollarını bilmek ise yaşam kalitenizi yükseltmenize fayda sağlar. Siz de “Stresle başa çıkamıyorum” diyenlerdenseniz, Osman Müftüoğlu’nun açıkladığı stresi yenmenin 25 yoluna göz atabilirsiniz.

1-"Hayır" demeyi öğrenin

1-“Hayır” demeyi öğrenin

Aşırı stres altındaki insanlar kendilerini ifade etmekte zorlanabilirler. Diğer insanların isteklerini reddedemez ve “hayır” demekten çekinirler. Bu nedenle ilk adımız, “hayır” demeyi öğrenmek ve iş yükünüzü azaltmak olmalı.

2-Yeni seçenekler bulun

Eğer iş stresi yaşıyorsanız, patronunuza elinizdeki bazı işleri bırakmanız gerektiğini söyleyin ve bu konuda yardımını isteyin.

3-Bol su için

Stres altında daha fazla terleriz ve ağzımız kurur. Bu nedenle yanımızda mutlaka su bulundurmamız gerekiyor. Su içerek daha iyi hissedebiliriz.

4-Yeterince uyuyun

Yeterince uyduğunuzdan, uykunuzun sizi dinlendirdiğinden ve beyninizi boşalttığından emin olun.

5-Öfkenizi kontrol altında tutun

Bir top oyununda duygularınızı dışa vurarak sisteminizden gerginliğin bir kısmını uzaklaştırabilirsiniz. Gerçekten kötü sözler sarf ederek, biraz da bunlarla dalga geçerek kalbinizdeki adrenalin deşarjından kurtulabilirsiniz. Çok yoğun stres altında olduğunuzda bir spor karşılaşmasına gidin, tezahürat yapın.

6-Kaslarınızı gevşetin

6-Kaslarınızı gevşetin

Sıcak küvete girerek kaslarınızı gevşetin. En iyi gevşemeyi sağlamak için, sıcaklığı vücut derecesinden bir-iki derece yüksek olan küvette 15 dakika yatın.

7-Duruşunuzu düzeltin

Dik oturmak nefes almayı kolaylaştırır ve beyne daha fazla kan gitmesini sağlar. Stres altındaki insanlar genellikle kambur oturur. Bu durum da nefes almayı ve kan akımını kısıtlayarak umutsuzluk duygusunun artmasına neden olabilir.

8-Başkalarına yardım edin

Yalnızlık endişeyi artırır. Başka insanların dertlerini görerek kendi derdinizin ne kadar önemsiz olduğunu fark edebilirsiniz. Ayrıca yardımseverlik ömrü de uzatıyor.

9-Elinize sıkabileceğiniz bir şey alın

El egzersizi yapabileceğiniz ürünleri yanınızda bulundurun. Stres topları gergin olduğunuzda size çok iyi yardımcı olabilir. Stres kan dolaşımına adrenalin salınımını sağladığında vücut kas aktivitesini ister. Bir şeyleri sıkmak vücudumuzun bu kas aktivitesi isteğini yerine getirerek rahatlatır.

10-Gelirinizi bilin

Gelirinizin üzerinde bir yaşam tarzı sizi daha stresli yapar. Her zaman ayağınızı yorganınıza göre uzatın.

11-Sosyal bağlarınızı önemseyin

11-Sosyal bağlarınızı önemseyin

Geleneksel yapısını koruyan, kültürel ilişkilerini önemseyen kişilerde stres daha az oluyor.

12-Aile ilişkilerinizi güçlendirin

Annenizi, babanızı, kardeşlerinizi, teyze ve halanızı, amcalarınızı arayın, onlarla zaman zaman birlikte olmaya çalışın. Aile geleneklerinizi koruyun.

13-Espri yapmayı ihmal etmeyin

Gülmek stresle savaşan beyin kimyasallarının salgılanmasını sağlar. İyi bir kahkaha gergin kasları gevşetir, vücudun daha fazla oksijen almasını sağlar.

14-Nefes egzersizi yapın

Bu teknik 30 saniyede rahatlamanıza yardımcı olabilir. Derin bir nefes alın ve içinizde tutun. Ellerinizi parmak uçlarınızı birleştirerek itin. 5 saniye bekleyin ve ellerinizi gevşetirken nefesinizi yavaşça bırakın. Rahatlayana kadar bu hareketi 5-6 kez tekrarlayın.

15-10 dakikalık tatil

Meditasyon çok iyi bir rahatlatıcı, ancak bazen bunu yapmak için uygun ortam ve zaman bulunamayabilir. Uzmanlar, ofisinizdeki masada minik bir tatil yapmanızı öneriyor. Sadece gözlerinizi kapatın, diyaframdan derin bir nefes alın ve kendinizi Antalya’da deniz kenarında düşleyin. Güneşin sıcaklığını hissedin. Dalgaları dinleyin. Havadaki deniz kokusunu içinize çekin. Kendinizle stres arasına biraz mesafe koyun. Günde birkaç dakika süreli bir “tatil araları” size çok yardımcı olabilir.

16-Kokulardan yararlanın

16-Kokulardan yararlanın

Çevrenizde koklayabileceğiniz şeyler olsun. Vanilya kokusunun da rahatlama sağladığına dair kanıtlar vardır. Limon kolonyaları veya vanilyalı kokuların yanında daha birçok kokudan (okaliptüs, ylang-ylang) bu amaçla yararlanabilirsiniz.

17-Alçak sesle konuşun

Eğer çok gürültülü bir ortamda yaşıyor veya çalışıyorsanız kulak tıkacı kullanmayı deneyin. Flüt ve diğer yumuşak sesli enstrümanların kullanıldığı hafif müzikler dinlemeyi, sessiz sakin yerlerde yürümeyi, ağaçların hışırtısını, denizlerin dalgalarını ve hafif yağmur çiselemesini dinlemeyi deneyin. Müzik ve sesler yatıştırıcı ve dinlendirici olduğu kadar stres temizleyicisi de olabilirler.

18-İnançlı biri olun

Güçlü inanç bağları, tevekkül ve kabullenmeyi, hoş görmeyi, iyimserlik hissini sağlar, stresi azaltır. İç huzur her zaman önemlidir.

19-Programınızı hafifletin

19-Programınızı hafifletin

Yapacağınız hemen hemen bütün işlerin sizin öngördüğünüzden daha uzun süre alabileceğinin farkına varın. Bir işi bitirmek için kendinize yeterli zamanı vererek anksiyetenizi azaltabilirsiniz. Eğer genellikle işi bitirme süresi sizin için bir problem ise, kendinize gerekli olduğunu düşündüğünüzden yüzde 20 daha fazla zaman tanıyın.

20-Liste yapın

Stresi yenmek için önceliklerimizi belirlemeyi öğrenmemiz gerekiyor. Her günün başlangıcında tanımlamanız gereken en önemli işinizi seçin ve onu bitirin. Listeye 5’ten fazla madde koymayın.

21-Farklı açıdan bakmayı öğrenin

Size stres veren duruma başka bir açıdan bakmaya çalışın. Gerçekten bu kadar kötü mü? Soruna başka türlü bakmanın bir yolu yok mu? Stres yaratan durumdan kaçınamıyorsanız, hazırlıklı yaklaşın, stresi önlemek için adımlar atın.

22-Strateji geliştirin

Sizi strese sokan kişilerin yerine kendinizi koyun. Bunu neden yapıyor olabilirler? Bundan kazançları nedir? Bakış açılarını ve motivasyonlarını anlamakla sizde neden oldukları stresi azaltmak için daha iyi bir strateji geliştirebilirsiniz. Suçlayıcı olmadan bu konuyu o kişiyle konuşun.

23-Boş zamanınız olsun

23-Boş zamanınız olsun

Mutluluk için yeterince bol boş zamana sahip olmak şart. Boş zamanları yeterince kuvvetli bir stres giderici olarak kullanabilirsiniz.

24-Sınırlarınızı genişletin

Kolay öfkelenmeyin. Hiddetten ve şiddetten sakının. Kabul edebileceğiniz esneklik sınırlarını olabildiğince geniş tutun.

25-Beslenmenize dikkat edin

Aç kalmamaya özen gösterin. Sık ve az yiyin. Öğün atlamayın. Güne kahvaltıyla başlayın. Meyve, fındık, fıstık gibi sağlıklı atıştırmalıklar tüketin.

- Reklam -