Ana SayfaSağlıkUzun süren karın ağrısı, belirgin kilo kaybı ve ateşlenmeye dikkat!

Uzun süren karın ağrısı, belirgin kilo kaybı ve ateşlenmeye dikkat!

- Advertisement -

Ülseratif kolit ve Crohn hastalıklarının arasnda bulunduğu inflamatuvar bağırsak hastalıklarında düzenli doktor kontrolü şart! Günlük yaşantıyı derinden etkileyen ve ülkemizde birçok kişide var olduğu tahmin edilen inflamatuvar bağırsak hastalıkları daha çok 20′li ve 30′lu yaşlarda görülüyor. 3 aydan uzun süren karın ağrısı, son 3 ayda kilo kaybı, son 3 ayda ateşlenme gibi birkaç aya yayılan belirtileriniz varsa bir gastroenteroloji uzmanına giderek gerekli tetkikleri yaptırmanız gerekiyor.

Ülseratif kolit ve Crohn hastalığını içeren, bağırsak duvarının ve iç tabakasının iltihaplanması sonucu oluşan inflamatuvar bağırsak hastalıkları (İBH), bulaşıcı olmayan ve kronik hastalıklar arasında. Dünyada tanı almış 7 milyona yakın İBH hastası bulunduğu tahmin ediliyor.

İnflamatuvar bağırsak hastalığında 3 aydan uzun süren karın ağrısı, son 3 ayda kilo kaybı, son 3 ayda ateşlenme gibi birkaç aya yayılan kriterler bulunabildiğinden, kişinin kendi sağlık geçmişiyle ilgili bilgilere hâkim olması önem taşıyor. Diğer önemli belirtiler arasında ishal, kanlı dışkılama, ateş ve kilo kaybı sayılıyor.

TEDAVİDE BESLENME PLANININ BÜYÜK YERİ VAR!

TEDAVİDE BESLENME PLANININ BÜYÜK YERİ VAR!

Hastalığın aktif döneminde beslenmenin dikkate alınmasının önemli olduğunu belirten İnflamatuvar Barsak Hastalıkları Derneği Başkanı ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Filiz Akyüz, “İnflamatuvar bağırsak hastalığının tedavisinde beslenme planlaması büyük yer tutuyor. Hastalığın aktif olduğu dönemlerde aşırı yağlı ve karbonhidratlı gıdalardan, çiğ sebze ve meyvelerden kaçınılması; darlığı olan hastaların posalı gıdalar (yaş hurma, petek bal gibi) tüketmemesi hastalık yönetiminde yararlıdır.” dedi. Ayrıca, hastaların internette gördüğü her türlü bilgiye güvenmemelerini vurgulayan Prof. Dr. Akyüz, diyet değişikliği gibi durumlarda bile mutlaka tedavisini takip eden gastroenteroloji uzmanına danışmanın önemine değindi. 

ÜLSERATİF KOLİT VE CROHN HASTALIĞINDA KONTROLLERİNİZİ AKSATMAYIN!

ÜLSERATİF KOLİT VE CROHN HASTALIĞINDA KONTROLLERİNİZİ AKSATMAYIN!

Özellikle pandemi döneminde doktor kontrollerinin aksatılmaması ve düzenli kontrollerin önemini vurgulayan Prof. Dr. Akyüz şu bilgileri verdi: “İBH belirtileri gösteren hastaların bir gastroenteroloji uzmanına giderek gerekli tetkikleri yaptırmaları ve sonrasında tedavi süreçlerini aksatmamaları gerekmektedir. Hekimlerinin uygun gördüğü tedavileri, uygun sürede ve dozda almaları, kendi kararlarıyla tedaviye ara vermemeleri ve belirtilen tarihlerde kontrollerini aksatmamaları kendi sağlıkları açısından çok önemlidir.”

- Reklam -