Ana SayfaSağlıkSorunlarınızı aileniz ya da arkadaşlarınızla paylaşamıyor musunuz?

Sorunlarınızı aileniz ya da arkadaşlarınızla paylaşamıyor musunuz?

- Advertisement -

Psikolog ve psikatristler tarafından verilen danışmanlıklar geçmişe nazaran toplum tarafından daha normal görülmeye başlandı. Terapi konusunda daha çok bilinçlendik, daha açık fikirli olmaya başladık. Peki psikoterapi ile sohbetin tam olarak farkı ne? Psikoterapiler bize hangi konularda destek oluyor, nasıl yol almamızı sağlıyor? Klinik Psikolog Müge Sargın’a psikoterapiye hangi aşamada ihtiyacımız olduğunu; duygularımızı, düşüncelerimizi rahatlıkla ifade edebilsek de psikolojik terapilerin konuyu bir aile üyesi veya arkadaşla paylaşmaktan nasıl bir farkı olduğunu sorduk.

Çevrenin desteği çok önemli olsa da terapinin yeri başkadır

Çevrenin desteği çok önemli olsa da terapinin yeri başkadır

Klinik Psikolog Müge Sargın, sözlerine psikoterapiye gitme fikrine son dönemlerde daha sıcak bakıldığı gerçeğini hatırlatarak başlıyor. Ancak yine de birçok kişi halen sorunlarını bir arkadaşına ya da bir aile bireyine anlatmak yerine neden bir uzmana başvurması gerektiğini tam olarak bilmiyor. 

Sargın, sorunlarımız karşısında aile ve arkadaş desteğinin bize o zorlu süreçlerde çok destek olduğunu, aynı zamanda yaşadığımız stresli dönemden daha az hasarla çıkmamıza yardımcı olduğunu belirtiyor. Ancak çevremizde iyi desteklerimizin olması, her zaman ve her sorunda tam olarak bir koruyucu ya da iyileştirici olmayabiliyor. Yaşanan stresin seviyesi ve büyüklüğü, psikiyatrik hastalıklarla eğilim durumumuz yaşadığımız sorunlarla baş etme konususunda değişiklik gösterir yahut durum sadece aile veya arkadaş desteği ile çözülebilecek bir sorun olmayabilir. 

Çevremizle her konuyu paylaşamayabiliriz

Kimi zaman sorun çok şiddetli olmasa da bazı konular her zaman aile veya arkadaşla paylaşılabilir olmayabilir. Aile yapımız, sosyal statümüz ve hatta medeni durumumuz bile çevremizle bazı konuları konuşmaktan çekinmemize yol açabilir. Diğer yandan sorunlarımız ailemiz ya da arkadaşlarımızla paylaşabilecek konular bile olsa, o kişilerin bize gönülden bağlı olması, sevmesi, koruması gibi nedenlerle sorunlarımızı açtığımız kişiler olaylara objektif yaklaşmakta zorlanabilir, bu da durumu yalın hali ile görmemizi güçleştirebilir. Kimi zaman ise önyargılar, bize karşı geçmişten kalma düşünceler bizi anlamalarını da engelleyebilir. 

Psikoterapi bilimsel bir yöntemdir

Psikoterapi bilimsel bir yöntemdir

Klinik Psikolog Müge Sargın’ın açıklamalarına göre sorunlarımızı ailemiz ya da arkadaşlarımızla paylaşabilsek de, bize ilgili konularda yol gösterseler de, iyi hissettirseler de bunlar terapinin yerini tutmuyor. Çünkü terapi; iletişim ve hitabet yeteneği yüksek birinin bize ne yapacağımızı söylememizden daha farklı bir konu, bilimsel bir yöntem.

Klinik Psikolog Sargın, konuyu şu şekilde açıklıyor: “İyi bir sohbet kişiyi motive edebilir, mutlu edebilir hatta geçici olarak rahatlatabilir. Sorunlarınız gerçekten çok ciddi değilse ve siz de değişime hazırsanız bir kitap veya bir film izlemek bile bakış açınızı değiştirmenize yardımcı olabilir, sizde farkındalık yaratabilir. Ancak terapi tüm bunların üzerinde farklı ve bilimsel bir yöntemdir.”

Terapi bir sohbet değildir, terapist de size nasihat vermez

Klinik Psikolog Sargın, terapinin bir sohbet olmadığını, terapistin de size ne yapmanız gerektiğini söyleyecek, nasihat verecek bir kişi olarak algınlanmaması gerektiğini ifade ediyor. “Çünkü” diyor Sargın, “psikoterapist, gerçekleştirdiği terapilerde sahip olduğunuz becerileri kullanmanızı engelleyen faktörler varsa, bunları görmenizi ve müdahale etmenizi sağlar, böylece sorunları kendi kendini kendinize çözmenize yardımcı olur. Terapist, sorunları kendi başınıza aşmanızı sağlayacak bilirkişidir.”

Fotoğraf: Pexels’den Alex Green

Terapiye hangi aşamada ihtiyacımız olduğunu nasıl anlayabiliriz?

Terapiye hangi aşamada ihtiyacımız olduğunu nasıl anlayabiliriz?

Terapiye hangi aşamada ihtiyacınız olduğunu bilmiyorsanız, aşağıda sıraladığımız durumları gözden geçirmeniz terapiye ihtiyacınız olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir. Böylece bir psikoterapiste başvurarak sorıunu ele almanın en ideal yollarından birini gerçekleştirmiş olursunuz. 

Ne zaman terapiye gitmek gerekir?

  • Yaşadığınız sorun normalde şiddetliyse
  • Tek başınıza baş etmekte zorlanıyorsanız
  • Çok uzun süredir devam ediyorsa
  • Yakınlarınızla paylaştığınızda objektif olmakta zorlanacaklarını düşünüyorsanız
  • Arkadaş desteğinden daha fazlasına ihtiyacınız varsa

Fotoğraf: Pexels’den SHVETS production

- Reklam -