Ana SayfaSağlıkŞifa kaynağı bal, cinsine göre de farklı etkilere sahip. Sadece hastalıkları önlemekle...

Şifa kaynağı bal, cinsine göre de farklı etkilere sahip. Sadece hastalıkları önlemekle kalmıyor!

- Advertisement -

Özellikle kış dönemlerinde artan gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltan bal, güçlü bağışıklık sistemi sayesinde vücut sistemlerinin daha iyi çalışmasına imkan tanıyor. Hem hastalıkların tedavi sürecinde hem de toparlanma döneminde tüketilmesi önerilen ürünlerden bir tanesi olan bal, demir ve kırmızı kan ücretlerinin eksikliğine kadar pek çok farklı rahatsızlıkta da etkin bir rol üstleniyor. İşte balın saymakla bitmeyen faydalarındna en fazla dikkat çekenler… Bu özelliklerini öğrendikten sonra her gün tüketmek isteyeceksiniz…

Kahvaltılardan tatlılara, bitki çaylarından lezzetli Fransız yemeklerine kadar kendine sayısız tarifte yer bulan bal sağlık için de çok değerli bir şifa kaynağı. Özellikle küçük yaştan itibaren çocuklar için de faydaları saymakla bitmeyen balın, hastalıkların önlenmesi, vücut bağışıklığının güçlenmesi ve vitamin gibi pek çok değerli mineral ve enzimin takviye edilebilmesi adına balın düzenli ve önerilen miktarlarda tüketilmesi öneriliyor.

Diyetinize daha fazla bal eklemek anında daha iyi hissetmenizi sağladığı gibi aynı zamanda pek çok sağlık yararını da beraberinde getiriyor! Üstelik öğünlere sadece 1 çay kaşığı bal eklemek bile vücut sağlığına ciddi anlamda etki ediyor.

Balın özellikle anzer balı, çam, çiçek ve kestane balı gibi doğal bir şekilde üretilmiş ve içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmayanların tüketilmesi öneriliyor. Özel tatlandırıcılar, çeşitli kimyasalların eklendiği ballar, şifa kaynağı olmaktan çok uzak olduğu gibi pek çok farklı sağlık problemine de yol açabiliyor. 

İYİ BAL NASIL OLMALI?

İYİ BAL NASIL OLMALI?

Tabii ki birazdan sayacağımız bu faydaları için balın iyi bir bal olması gerekiyor. Örneğin aldığınız balda koruyucu, renklendirici gibi kimyasalların kullanılmamış olması gerekiyor. Üreticilerin bazıları ürünleri çoğaltmak adına ilave şeker kullanabiliyor, ısıl işlem ve filtreleme uygulayabiliyor. Ancak bu işlemler balın doğasını bozuyor.

Bir diğer detay ise şu:

  • Baldaki prolin miktarı, balın olgunluk ve saflık derecesini yansıtan en önemli gösterge.
  • Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre balda prolin miktarının en az 300 mg./kg. olması gerekiyor.
  • Prolin, nektar bala dönüştürülürken arılar tarafından eklenen bir madde.
  • Prolinin yapay yolla elde edilmesi, üretilmesi mümkün değil.

Şimdi gelelim balın muhteşem faydalarına…

BALIN FAYDALARI NELERDİR?

BALIN FAYDALARI NELERDİR?

  • Bağışıklık sistemi üzerinde en etkili ürünlerden bir tanesi olan bal, çiçeklerdeki nektarın özel bir şekilde vücutta emilmesini sağlar. 
  • Özellikle kış dönemlerinde artan gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltan bal, güçlü bağışıklık sistemi sayesinde vücut sistemlerinin daha iyi çalışmasına imkan tanır. 
  • İçeriğinde vitamin, mineral, aminoasit ve enzim bol miktarda olduğundan dolayı vücutta eksiklik duyulabilecek pek çok vitamin ve minerallerin alınmasını ve depolanmasını sağlar. 
  • Bu sayede çeşitli hastalıkların ortaya çıkması önleyen bal ile vücut daha sağlıklı bir şekilde çalışabilir. 
  • Antimikrobiyal ve antifungal etkisi bulunan bal, yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. 
  • Hızlı bir toparlanma ve tedavi sürecinde tüketilmesi gereken ürünlerden bir tanesi olan bal, demir ve kırmızı kan ücretlerinin eksikliğine kadar pek çok farklı rahatsızlıkta da etkin bir rol üstlenir. 
  • Bal aynı zamanda çoğu kişi tarafından bilinmese de bal bağırsak florasının düzenlenmesinde oldukça etkili rol oynayan probiyotiklerden biri. Doğal prebiyotik olduğundan dolayı bağırsak ve sindirim sorunlarında tüketilebilecek olan bal, kısa süre içerisinde etkisini göstererek düzenleme sağlar.
  • İçeriğindeki vitamin ve mineraller ile birlikte enerji elde etmek isteyen kişilerin de tüketebileceği bal, doğal olması sayesinde de herhangi bir yan etki olmadan sağlıklı bir enerji ürünü olarak kabul ediliyor. 
KESTANE BALI AYRI, ÇİÇEK BALI AYRI ETKİYE SAHİP

KESTANE BALI AYRI, ÇİÇEK BALI AYRI ETKİYE SAHİP

Balın genel olarak faydaları bu şekilde olurken çiçek balı, çam balı ve kestane balı gibi özel olarak üretilmiş olan ballarda da bal türüne göre farklı etkiler elde edilebiliyor. 

  • Kestane balı astım ve akciğer gibi solunum yolu problemlerinde çok daha etkili.
  • Çiçek balı kalsiyum ve demir açısından çok daha zengin olması nedeniyle bu tür sorunlara karşı kullanılabiliyor.
- Reklam -