Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla beraber özellikle kadınların en büyük sorunlarından biri olan selülit konusu gündeme gelmeye başlıyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, selülit ile ilgili merak edilenleri anlatıyor.
Selülit, uyluk, kalça ve karın bölgesindeki deri ve deri altı yağ dokusunu etkileyerek deri üzerinde çıkıntılara yol açabilir. Lokal bir metabolik bozukluk olarak tanımlanabilir.
Selülit nasıl oluşur?
Cilt altında biriken ve genişleyen yağ hücreleri, cilt yüzeyine dik uzanan septa adı verilen lifli bantlarla birleşir. Büyüyen yağ hücreleri küçük kümeler oluştururken, sıkı septum yağ dokusunu küçülterek çöküntülere neden olabilir. Bu nedenle hoş olmayan bir görünüm oluşur.
Sülülit probleminin nedenleri nelerdir?
Selülitin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, deri altı bağ dokusu ve yağ tabakasının etkileşimi sonucu olduğu düşünülmektedir. Selülitin bilinen nedenleri; hormonal değişiklikler, genetik faktörler, kilo alıp verme, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ya da sigara kullanımıdır. Dar giysiler giymenin ve uzun süre oturmanın selülite yol açabileceğine dair kanıtları da mevcuttur. Sağlıklı bir diyet ve egzersiz programına rağmen selülit oluşabilir. Vücut yağ dağılımı da selülit oluşumuna neden olabilir.
Hafif selülitte, ciltte selülit görünümü ancak uyluk gibi etkilenen bölgeye basılarak görülebilir. Daha şiddetli selülitlerde ise cildin pürüzlü yapısı her halükarda belirgindir. Selülit en sık uyluk ve kalça çevresinde bulunur, ancak göğüsler, alt karın ve üst kollarda da görülebilir.
Çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur
Kriyolipoliz: Kalça ve karın gibi bölgesel yağların dondurulması ile tedavi sağlanır. Selülit tedavisinde de etkili sonuçlar gözlenir.
Ultrason: Bu yöntemde gönderilen ses dalgaları ile selülit görünümü olan bölgelerdeki yağ hücrelerinin azaltılması hedeflenir.Hafif selülitte, ciltte selülit görünümü ancak uyluk gibi etkilenen bölgeye basılarak görülebilir. Daha şiddetli selülitlerde ise cildin pürüzlü yapısı her halükarda belirgindir. Selülit en sık uyluk ve kalça çevresinde bulunur, ancak göğüsler, alt karın ve üst kollarda da görülebilir.
Çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur
Kriyolipoliz: Kalça ve karın gibi bölgesel yağların dondurulması ile tedavi sağlanır. Selülit tedavisinde de etkili sonuçlar gözlenir.
Ultrason: Bu yöntemde gönderilen ses dalgaları ile selülit görünümü olan bölgelerdeki yağ hücrelerinin azaltılması hedeflenir.
Lazer destekli liposuction: Liposuction; deride yapılan küçük bir kesi ile deri altına yerleştirilen ince bir tüp vasıtasıyla yağ hücrelerinin emilmesi yöntemidir. Liposuction’ın kendisi şekil verebilir, selülit görünümünü iyileştirebilir. Lazer destekli liposuction, selülit tedavisinde daha etkili sonuçlar sağlar. Bu tedavi cildi sıkılaştırırken yağ hücrelerini yok eden farklı bir tedavidir.
Radyofrekans: Radyofrekans ciltte kollajen sentezini tetikler. Bu sebeple de cilt altı yağ dokusunun metabolizmasını hızlandırarak lokal incelme sağlar. Selülit tedavisinde de selülit oluşumuna neden olan liflere etki ederek selüliti yok eder. Bölgesel incelme için radyofrekans yöntemi tek başına kullanılabilir ancak diğer sistemlerle birleştirildiğinde etkisi çok daha fazladır. Kişinin durumuna göre 12-15 seans arası uygulanabilir. Haftada 2 veya 3 kez uygulama yapılabilir.