Birçok mekanda kullanılan ve dekorasyonuna şıklık katan şans bambusu, merak edilen bitikler arasında yerini alıyor. Peki, Şans bambusu nedir, nasıl yetiştirilir? Şans bambusu bakımı nasıl yapılır? Şans bambusu ne işe yarar? Şans bambusu kaç tane olmalı? İşte, eve şans getirdiğine inanılan şans bambusu bakımı…- Advertisement -
Asya’da ortaya çıkan ve zamanla tüm dünyaya yayılan bambu, hem görünümü, hem de kolay yetiştirilebilmesiyle evlerde en çok yetiştirilen bitkilerin başında geliyor. Eve bolluk ve bereket getirdiğine inanılan şans bambusu, aslında orijinal bambu ailesinde yer almıyor. Ancak bambu ağacına benzediği için şans bambusu olarak tanınıyor. Tek veya birkaç adet bambu dalının bir araya gelmesiyle büyüyor. Şık bir görünüme sahip olan şans bambusu, evlerde dekoratif amaçlı da kullanılıyor. Hem suda, hem de toprakta yetiştirilebiliyor.
ŞANS BAMBUSU NE İŞE YARAR?
Çin inancına göre şans bambusu, bulunduğu eve ve evde yaşayan kişilere şans getiriyor. Bireyler dileklerine göre farklı sayıdaki bambuları bir araya getiriyor. Örneğin eve bolluk ve bereket çağırmak için, birden fazla bambu dalı altın renkli iple bağlanıyor. Bambu dallarının sayısı bolluğu, altın renkli ip ise ihtişamı ve zenginliği simgeliyor. Mutluluk ve uzun bir yaşam için, 3 adet şans bambusu sapı tek vazoya konuyor.
ŞANS BAMBUSU KAÇ ADET OLMALI?
Çin kültüründeki inanca göre şans bambusunun sayısı, dileklere göre değişiyor. Aşk için 2 adet bambu, mutluluk için 3 veya 5 adet bambu, sağlıklı bir ömür için 7 adet bambu, servet için 8 adet bambu, iyi bir gelecek için de 9 adet şans bambusu bir araya getiriliyor. Bunun dışında 21 adet şans bambusunun bir araya getirilmesi, iyi bir geleceği ve büyük şansları simgeliyor.
ŞANS BAMBUSU ŞANS GETİRİR Mİ?
Şans bambusu, Feng Shui tedavilerinden biri olarak kabul edilir. Feng shui tedavisinin amacı, çevredeki insanları pozitif enerjiye teşvik etmektir. Şans bambusunun kişi kendi aldığında değil de, hediye olarak verildiğinde şans getirdiğine inanılır.
ŞANS BAMBUSU BAKIMI NASIL YAPILIR?
Şans bambusu hem toprakta, hem de suda yetiştirilebilir. Ancak, satın alırken genellikle ince cam vazolarda sunulur. Bu yüzden suda yetiştirmek daha kolaydır.
Saksı-Vazo Seçimi: Şans bambusu genellikle uzun ince bir yapıya sahip olan cam kaplarda yetiştirilir. Tekli cam vazoları güneş ışığı alan bir yere koyarak bambunuzu büyütebilirsiniz. Eğer tüm dalları birbirine bağlayacaksanız, çok derin olmayan ve bitki için gereken suyu koyabileceğiniz tabaklar da kullanabilirsiniz. Kökler büyüyüp saksı dar gelmeye başladığında, bitkiyi daha geniş bir kaba koyabilirsiniz.
Su: Bambuyu musluk suyu yerine arıtılmış su veya içme suyunda tutmanız daha sağlıklı olacaktır. Bitkiyi vazoya koyduktan sonra kökleri tamamen kapayacak şekilde suyla doldurun. Bu suyu ayda bir kez değiştirebilirsiniz. Suyun rengi değişip kötü koku vermeye başladığında vakit kaybetmeden değiştirmeniz gerekir.
Işık: Şans bambusunun doğrudan güneş ışığı alması, bitkinin sararmasına ve zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden pencere önü yerine, güneş alan bir odaya veya güneş ışığı gören bir masaya yerleştirebilirsiniz.
ŞANS BAMBUSU BAKIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Şans bambusu için ideal ortam, oda sıcaklığıdır. Bambu, ılık ortamlarda yetişmeyi seven bir bitkidir.
- Sulama işlemi için kullanacağınız suyun ılık olmasına özen gösterin.
- Bitkiyi vazoya sabitlemek için çakıl taşları kullanabilirsiniz.
- Bambunun yapraklarına su püskürtmeyi ihmal etmeyin.
- Bambunun suyunu değiştirirken vazoyu da temizleyebilirsiniz.
- Şans bambusu demir eksikliği yüzünden sararabilir. Uzun süre direkt güneş ışığına maruz kalmaması ve ortamdaki nem oranının düşük olması, şans bambusunun sararmasına yol açar.
- Şans bambusu, her ay 2-2,5 cm uzar.