Kırmızı soğandan bulaşan Salmonella virüsü yeniden patlak verdi. ABD’li uzmanlar, Meksika’dan ithal edilen soğanlarda virüs tespit edildiğini belirterek, soğanların çöpe atılmasını istedi. Bu çağrıya uyan ABD’liler, evlerindeki soğanları çöpe atmaya başladı.
Dünya koronavirüs salgını ile baş etmeye çalışırken, başka salgınlar da insan sağlığı tehdit etmeye devam ediyor. Kanada’da önceki yıl ciddi sorunlara yol açan Salmonella virüsü yeniden hortladı.
ABD’de 37 eyalette yüzlerce kişiyi hasta eden ‘salmonella’ salgınının arkasında Meksika’dan ithal edilen soğanlar çıktı. Yetkililer “Aldığınız soğanların nereden geldiklerini bilmiyorsanız hemen çöpe atın. Bu soğanlarla temas etmiş olabilecek tüm yüzeyleri yıkayın ve sterilize edin” uyarısında bulundu.
37 EYALETE SIÇRADI
ABD’nin tam 37 eyaleti ‘Salmonella’ salgınıyla savaşıyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) vatandaşlara ev ve iş yerlerindeki tüm soğanların atılması gerektiğini söyledi.
ÇÖPE ATIYORLAR
CDC’nin yaptığı uyarıda “Meksika’nın Chihuahua kentinden ithal edilen kırmızı, beyaz ve sarı soğanları çöpe atın. Bu soğanlarla temas etmiş olabilecek tüm yüzeyleri yıkayın ve sterilize edin. Soğanlar 27 Ağustos’ta Meksika’dan ithal edildi ancak depoda üç aya kadar bekleme süresi var. Bu nedenle bu soğanlar hala evlerde ve işyerlerinde olabilir.” ifadeleri kullanıldı. Bu çağrıya uyan çok sayıda kişi de yapılan uyarıya kulak vererek, evlerindeki soğanları çöpe attı.
SALMONELLA NEDİR?
Salmonella enfeksiyonu bağırsak sistemini etkileyen yaygın bir bakteriyel hastalıktır. Enfekte olan çoğu insan, bakteriye maruz kaldıktan sonraki altı saat ila altı gün içinde ishal, ateş ve mide krampları gibi semptomlar gösterir.
Hastalık tipik olarak dört ila yedi gün sürer ve çoğu insan tedavi görmeden iyileşir. 5 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş üstü yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin şiddetli reaksiyon gösterme olasılığı daha yüksektir.
SALMONELLA VİRÜSÜ NASIL VE NEREDEN BULAŞIR?
Salmonella bakterisi insanlara, çiğ gıdalar ve ellerinde salmonella bakterisi bulunan kişilerin hazırladığı gıdaların yenilmesi sonucu bulaşıyor. Bakterinin bulaşmış olduğu su ve yiyeceklerin uygun olmayan ısı koşullarında saklanması sonucu yoğunluğunu artırıyor, bu gıdaların sindirim sistemine ulaşması sonrasında mikroorganizmaya bağlı toksinler aracılığıyla gıda zehirlenmesi tablosu ortaya çıkıyor.
Çiğ veya iyi pişirilmemiş tavuk, et, yumurta, balıkve pastörize edilmemiş süt salmonella enfeksiyonu için kaynak oluşturabilir. Ayrıca temiz su sistemine yönelik alt yapının yetersiz olduğu durumlarda toplu zehirlenmelerin görülebiliyor.
SALMONELLA BELİRTİLERİ, TEDAVİSİ ve KORUNMA YOLLARI
Bakteri vücuda girdikten sonra genellikle 6 – 48 saat içerisinde hastalık belirtisinin ortaya çıkmaya başlar. Karın ağrısı-kramp hissi, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş sık görülen semptomlardır. Yapılan muayenede yüksek ateş ile birlikte karın ve göğüs bölgesinde görülen küçük kırmızı döküntüler Tifo olarak adlandırılan salmonella enfeksiyonunu ağır formunun göstergesidir. İshalin şiddetine bağlı olarak gelişen sıvı kaybı özellikle çocuklarda önemli bir klinik sorundur.
Tedavisi
Hastalığın tedavisi etkene yönelik olarak hekim tarafında uygun antibiyotik ve destek tedavisi ile yapılmaktadır. Belirti gösteren kişilerin derhal hekime başvurmaları gerekmektedir.
Korunma yolları
Gıdalar uygun şekilde pişirilmeli ve saklanmalı,
Yiyeceklerin hazırlandığı alanların temizlikleri uygun şekilde yapılmalı,
El hijyenine dikkat edilmeli,
Yumurta, süt, kaymak vb. besinler çiğ olarak kullanılmamalı,
Gıda sektöründe çalışanların periyodik olarak salmonella taşıyıcılığı yönünden taramalarının yapılması.