Ana SayfaSağlıkMuz bu renkse sakın yemeyin!

Muz bu renkse sakın yemeyin!

- Advertisement -

Diyet ve spor yapıyorsanız, muz yemenin ne kadar faydalı olduğunu biliyorsunuzdur. Muz spor yaparken size enerji verir, uzun süre tok tutar ve kilo vermenizi sağlayabilir. Peki muz seçerken rengine hiç dikkat ediyor musunuz? Marketlerde kahverengi, yeşil ve sarı muzlar görmüşsünüzdür. Muzların dış görünüşü içeriğindeki vitamin ve mineral oranlarını da değiştiriyor. Muz kabuğundaki renk değişimi yarardan çok zarar verebiliyor. Hangi renk muzu tüketmek daha sağlıklı merak ediyorsanız, işte detaylar… /ÖZEL

Kitabı kapağına göre eleştirmek yanlış olsa da söz konusu muz olduğunda dış görünüşüne kesinlikle önem vermek gerekiyor. Muzda kasları destekleyen potasyum, ruh halini düzenleyen folat ile triptofan ve enerji veren karbonhidratlar bulunur. Bu nedenle muz için ‘en sağlıklı karbonhidrat’ diyebiliriz.

Sağlığa bu kadar faydası olan bir meyveyi yanlış tüketirsek yarar yerine zarar sunar.

Yapılan araştırmalar, muz yemenin en kötü yolunun ne olduğunu buldu. Görünen o ki, daha olgun ve daha faydalı olduğun düşündüğümüz kahverengi lekeli muz, en kötüsü. 

Muz olgunlaşmaya başladığı zaman içindeki nişasta parçalanmaya başlar ve şekere dönüşür. 

KAHVERENGİ MUZ EN KÖTÜSÜ

KAHVERENGİ MUZ EN KÖTÜSÜ

Kararmış muz ya da kahverengi benekleri olan muz, tüketebileceğiniz en kötü muz çeşidi. Aşırı olgunlaşmış olan kahverengi muzda, 17,4 gram şeker bulunur. Oysa ki normal bir muzda bu oran 14,4’tür.

Muz kararmaya başladığı zaman fruktoz ve glikoz nedeniyle şeker oranında 3 gramlık bir artış olur.

NİŞASTA PARÇALANMAYA BAŞLIYOR

NİŞASTA PARÇALANMAYA BAŞLIYOR

Şekerinin artmasının nedeni, içeriğindeki nişastanın zamana bağlı olarak kendini parçalamaya başlamasıdır. 

Normal bir muz 6.35 gram nişasta içerir. Muz kararıp olgunlaşmaya başladığında ise bu oran 0.45’e kadar düşer. 

LİF ORANI DA DÜŞÜYOR

LİF ORANI DA DÜŞÜYOR

Kararmış muz, lif bakımından da düşük olur. Normal bir muz 3.1 gram lif içerirken kahverengi muzda bu oran 1.9’dur. Bu da günlük lif ihtiyacınızın sadece yüzde 7sini karşılar.

Yapılan bir araştırmada, şeker hastalarının olgunlaşmamış muz tüketmelerinin daha iyi olduğunu buldu. Olgunlaşmamış muz, bozulmamış nişastası sayesinde kan şekerinin yükselmesini engelliyor.

Kan şekeri söz konusu olduğunda, olgunlaşmamış muz tüketmek beyaz ekmek yemekten her zaman daha iyidir.

Olgunlaşmamış muzlarda A, B6 ve K vitamini gibi bazı mikro besinlerin seviyeleri az olsa da bu önemsenmeyecek kadar düşük bir orandır.

PEKİ YA SARI MUZ?

PEKİ YA SARI MUZ?

Alışverişe çıktığınızda ilk tercihiniz sarı muz almak olabilir. Sarı muz, kahverengi ve yeşil muzdan daha güvenilir görünebilir. Muz sarı formundayken yemek için mükemmeldir. Sarı haldeki muzun tüm faydalarından yararlanabilirsiniz.

EN İYİSİ YEŞİL MUZ

EN İYİSİ YEŞİL MUZ

Az olgunlaşmış yeşil muzun şeker içeriği azdır, dirençli nişastası ise çoktur. Dirençli nişasta, mide tarafından parçalanamadığından sizi daha uzun süre tok tutar.

Vücudunuz lif benzeri nişastayı parçalamaya çalışırken daha uzun süre tok hissettiğiniz için atıştırmalıklardan da uzak durursunuz.

Yeşil muzda bol olan dirençli nişasta, bağırsak sağlığını da geliştirir.

Yeşil muzu yemek biraz zor olabilir. Bu nedenle tüketebilmek için biraz yaratıcılığınızı konuşturmanız gerekebilir. Yeşil muzu smoothie’nize rahatlıkla ekleyebilirsiniz.

KİLO VERMEK İSTEYENLERİN DOSTU

KİLO VERMEK İSTEYENLERİN DOSTU

Rengi ne olursa olsun, herhangi bir muzun kalorisi ortalama 105’tir.

Yeşil muzdaki dirençli nişasta ve düşük şeker, kilo vermek isteyenlerin en iyi seçeneği olacaktır. Ancak yeşil muzu tüketmesi zor olduğundan sarı muzu da rahatlıkla yiyebilirsiniz.

BU ŞEKİLDE TÜKETEBİLİRSİNİZ

BU ŞEKİLDE TÜKETEBİLİRSİNİZ

Muz olgunlaştıktan sonra şeker oranı yüksek olabilir. Ancak onları fıstık ezmesi, fındık, tam tahıllı ekmek, smoothie, yulaf veya yoğurt gibi sindirici bir gıda ile birlikte tüketebilirsiniz.

- Reklam -