Ana SayfaSağlıkİdrar kaçırma problemine neden olan durumlar nelerdir?

İdrar kaçırma problemine neden olan durumlar nelerdir?

- Advertisement -

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, idrar kaçırma nedenlerini sizler için anlattı.

İdrar kaçırma, mesanenizin kontrolünü kaybettiğinizde olur. Bazı durumlarda mesanenizin içeriğini tamamen boşaltabilirsiniz. Diğer durumlarda, yalnızca küçük bir sızıntı yaşayabilirsiniz. Durum, nedenine bağlı olarak geçici veya kronik olabilir.

Yaşlandıkça, mesanenizi destekleyen kaslar zayıflama eğilimindedir ve bu da idrar kaçırmaya neden olabilir.

Birçok farklı sağlık sorunu da duruma neden olabilir. Semptomlar hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve kanser, böbrek taşı, enfeksiyon veya genişlemiş prostat belirtisi olabilir.

Üriner inkontinans yaşıyorsanız, sağlık uzmanınızdan randevu alın. İdrar kaçırma, günlük hayatınızı etkileyebilir ve olası kazalara neden olabilir. Doktorunuz, nedenin daha ciddi bir tıbbi durum olup olmadığını da belirleyebilir.

İdrar kaçırma türleri nelerdir?

İdrar kaçırma üç genel tipe ayrılır. Aynı anda birden fazla tür idrar kaçırma bir arada olabilir.

Stres inkontinans, belirli fiziksel aktivite türleri tarafından tetiklenir. Örneğin, egzersiz yaparken, öksürürken, hapşırırken ve gülerken mesanenizin kontrolünü kaybedebilirsiniz. Bu tür aktiviteler, idrarı mesanenizde tutan sfinkter kasına baskı yapar. Eklenen stres, kasın idrarı serbest bırakmasına neden olabilir.

İdrar kaçırma, ani ve güçlü bir idrara çıkma dürtüsü yaşadıktan sonra mesanenizin kontrolünü kaybettiğinizde ortaya çıkar. Bu dürtü başladığında, tuvalete yetişemeyebilirsiniz.

İdrar yaparken mesanenizi tamamen boşaltmazsanız taşma inkontinansı oluşabilir.

İdrar kaçırma nedenleri

Üriner inkontinansın birçok potansiyel nedeni vardır. Yaşlanmadan kaynaklanan zayıflamış mesane kasları, pelvik taban kaslarında fiziksel hasar ve kanser en yaygın sebepleri arasındadır. Bu koşullardan bazıları kolayca tedavi edilebilir ve yalnızca geçici idrar sorunlarına neden olur. Diğerleri daha ciddi ve ısrarcıdır.

Yaşlandıkça, mesanenizi destekleyen kaslar tipik olarak zayıflar ve bu da inkontinans riskinizi artırır. Güçlü kasları ve sağlıklı bir mesaneyi korumak için sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını uygulamak önemlidir. Ne kadar sağlıklı olursanız, yaşlandıkça inkontinanstan kaçınma şansınız o kadar artar.

Pelvik taban kaslarınız mesanenizi destekler. Bu kasların zarar görmesi inkontinansa neden olabilir. Histerektomi gibi belirli ameliyat türlerinden kaynaklanabilir. Aynı zamanda hamilelik ve doğumun yaygın bir sonucudur.

Prostat veya mesane kanseri inkontinansa neden olabilir. Bazı durumlarda kanser tedavileri de mesanenizi kontrol etmenizi zorlaştırabilir. İyi huylu tümörler bile idrar akışınızı engelleyerek idrar kaçırmaya neden olabilir.

İnkontinansın diğer potansiyel nedenleri kabızlık, idrar yolu enfeksiyonları (İYE), böbrek veya mesane taşları, prostatit veya prostat iltihabı, interstisyel sistit veya mesanenizde iltihaplanmaya neden olan kronik bir durumdur.

Tansiyon ilaçları, kas gevşeticiler, sakinleştiriciler ve bazı kalp ilaçları gibi bazı ilaçların yan etkileri de idrar kaçırmaya neden olabilir.

Bazı yaşam tarzı faktörleri de geçici inkontinans nöbetlerine neden olabilir. Örneğin, çok fazla alkol, kafeinli içecekler veya diğer sıvıları içmek mesanenizin kontrolünü geçici olarak kaybetmenize neden olabilir.

Ne zaman tıbbi yardım alınmalı?

Ne zaman tıbbi yardım alınmalı?

Herhangi bir inkontinans örneği, tıbbi yardım istemek için bir nedendir. Tedavi edilmesi gereken daha ciddi bir durumun belirtisi olabilir.

Altta yatan neden ciddi olmasa bile, idrar kaçırma yaşamınızda büyük bir aksama olabilir. Doğru bir teşhis almak ve tedavi seçeneklerini sağlık uzmanınızla tartışmak önemlidir.

Doktorunuzun önerdiği tedavi planı, inkontinansınızın nedenine bağlı olacaktır. Altta yatan bir tıbbi durum ilaç, ameliyat veya diğer tedavileri gerektirebilir.

Ayrıca mesane kontrolünüzü artırmaya yardımcı olabilecek pelvik taban egzersizleri veya mesane eğitimi gibi belirli egzersizleri yapmanız da teşvik edilebilir.

- Reklam -