Ana SayfaSağlıkBu varyanttan korunmak için sosyal mesafeyi 3 metreye çıkartın!

Bu varyanttan korunmak için sosyal mesafeyi 3 metreye çıkartın!

- Advertisement -

Son günlerde ülkemizde de giderek yaygın hale gelen Omicron varyantı öncekilere göre çok daha hızlı bulaşıyor ve hızla baskın hale gelebiliyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Serhat Ünal, virüsün mutasyona uğramasıyla pandeminin daha kötüye gittiğinin ya da biteceğinin söylenmesinin şu anda mümkün olmadığını ancak virüsün çoğalmasına karşın bulaşına engel olursak pandemiyi engelleyebileceğimizi söylüyor ve ekliyor: “Omicron varyantının bulaşma hızı dikkate alındığında sosyal mesafeyi 3 metreye kadar çıkartın”

Son günlerde ülkemizde de giderek yaygın hale gelen Omicron varyantının önceki varyantlara göre çok daha hızlı bulaşarak hızla baskın hale gelebildiği belirtiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü B.1.1.529 varyantını 26 Kasım 2021’de Omicron adını vererek tanımladığından bu yana özellikle son günlerde ülkemizde de giderek yaygın hale gelen Omicron varyantı öncekilere göre çok daha hızlı bulaşıyor ve hızla baskın hale gelebiliyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Serhat Ünal’ın aktardığı bilgilere göre; hem Omicronun görüldüğü diğer ülkeler hem de ülkemizdeki vaka sayılarındaki artışlar, hastaneye yatışlara benzer oranda yansıyor. Ünal, virüsün mutasyona uğramasıyla pandeminin daha kötüye gittiğinin ya da biteceğinin söylenmesinin şu anda mümkün olmadığını ancak virüsün çoğalmasına karşın bulaşına engel olursak pandemiyi engelleyebileceğimizi söylüyor. 

Bulaşma oranı daha yüksek olan delta varyantının Hindistan’dan çıkmasının nedeninin aşının olmaması ve bulaşmanın çok olması olduğunu belirten Prof. Dr. Serhat Ünal, toplumsal bağışıklık veya sürü bağışıklığının virüsün herkese bulaşması ve böylece kendi kendine yok olması anlamına geldiğinin de altını çiziyor. ç

Mevcut aşıların halen bulaşmaya tam engel olamadığına dikkat çeken Prof. Dr. Ünal şunları söyledi:

Hastalığı geçirenlerde de immünite sonsuz değil; haliyle toplumsal bağışıklık neredeyse imkânsız duruyor. Örneğin Danimarka kontrollerin iyi olduğu bir ülkedir. 2021’in 11 Eylül’ünde %71 aşı oranı ve tedbirler ile ölümleri ve vaka sayılarını oldukça düşürdü, ardından kontrolleri kaldırdı. Kuralları gevşetir gevşetmez tekrar vaka sayıları arttı. Haliyle aşı ve önleyici tedbirlerin devamlılığı, pandeminin yönetimi ve son bulması için olmazsa olmaz kurallar olarak geçerliliğini koruyor.

Aşı virüslere karşı en etkili korunma yöntemi!

Aşı virüslere karşı en etkili korunma yöntemi!

Aşının varlığının bulaşıcı hastalıklardan korunmada bilinen en etkili ve en güvenli yol olduğunu, hastalığın tedavisi için etkinliği kanıtlanmış spesifik bir ilacının henüz bulunmadığını belirten Prof. Dr. Serhat Ünal uyulması gereken kurallarla ilgili olarak şu hatırlatmaları yaptı;

“El hijyeni ve enfekte riski olan bireylerle temasın, ağız, burun ve göz mukozasına bulaştan kaçınması gerekiyor.

Türkiye’de salgının başlaması ile birlikte topluma yönelik 14 kural belirlenmişti.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sosyal mesafenin arttırılmasına yönelik tedbirler salgınla müdahalede en etkili yöntem olarak uygulanıyor. 

COVID-19 salgınında birçok varyant ve mutasyon görülmesi beklenen bir durum.

Farklı mutasyon ve varyantlar, salgına karşı alınabilecek tedbirleri değiştirmiyor”

Salgınla mücadelede bunları unutmayın

Salgınla mücadelede bunları unutmayın

  • Kapalı ve havalandırması sınırlı olan ortamlarda vakit geçirmeyin.
  • Hiçbir durumda maske kullanımını ihmal etmeyin!
  • Aşı hatırlatma dozlarını zamanında uygulayın.
  • Sosyal mesafeye azami önem verin.
  • Omicron varyantının bulaşma hızı dikkate alındığında sosyal mesafeyi 3 metreye kadar çıkartın.
  • Hijyen kurallarına her zamankinden daha fazla uyum gösterin
- Reklam -