Ana SayfaSağlıkBöbreklerinizi kaybetmek istemiyorsanız bu hatayı yapmayın!

Böbreklerinizi kaybetmek istemiyorsanız bu hatayı yapmayın!

- Advertisement -

Böbrekler, kanı filtreler, metabolizmanın atık ürünlerinin atılmasını sağlar. Vücudun asit baz dengesini düzene sokar, vücudun sıvı elektrolit dengesini düzenler, kan basıncını ve kan hacmini düzenler, gerekli hormonları ve enzimleri üretir. Böylesine önemli olan bir organın zarar görmesi de sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Günlük yaşantımızda yaptığımız bazı hatalar da böbreklerin zarar görmesine neden olabilir. Peki, yapılan hangi yanlışlar böbrek sağlığını bozar?

AZ SIVI ALIMI

AZ SIVI ALIMI

Uzmanlar böbrek sağlığı için günde en az 1,5-2 litre su tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Bunun sebebi ise sıvı eksikliğinin dolaşım sisteminin yavaşlamasına ve kandaki zararlı hücrelerin atılmasına engel olmasıdır.

Su içmek, insan metabolizmasının sağlıklı işleyişi için önemlidir. Vücut susuz kalırsa, ilk olarak böbreklere etki eder. Çünkü su içmemek kan basıncını yavaşlatır.

Normal süreçte bir dakikada kalpten pompalanan kanın yüzde 20’si ise böbreklerden geçer. Böylelikle vücudun susuz kalması ile ilk olarak böbrekler alarm verir.

Sağlıklı bir insanın günde 1.5-2 litre su içmesi gereklidir. Vücudun ihtiyacı olan suyun alınmaması halsizliğin yanı sıra böbreklerde de taş oluşumuna yol açabilir.

AŞIRI TUZLU YEME ALIŞKANLIĞI

AŞIRI TUZLU YEME ALIŞKANLIĞI

Böbrekler tuzun içerisindeki sodyumun yakılarak bedenden çıkarılması işlevini üstlenir. Yalnız normalin üzerinde tuz tüketildiğinde böbrekler normalden daha uzun süre çalışmak zorunda kalacak. Bu durum zamanla böbreklerin işleyişine ağır zararlar verecek.

SÜREKLİ ÇAY-KAHVE VE ASİTLİ İÇECEK TÜKETİMİ

SÜREKLİ ÇAY-KAHVE VE ASİTLİ İÇECEK TÜKETİMİ

Çay ve kahve hemen hemen bütün insanların günlük tutkuları arasında yer almaktadır. Aynı şekilde sıcak yaz günlerinin de çok tüketilen içecekleri arasında kola yer almaktadır fakat bu içeceklerin terkibinde bulunan kafein önce kan dolaşımına dolaylı olarak da böbreklere olumsuz etki gösterir.

UYKUSUZLUK SORUNU

UYKUSUZLUK SORUNU

Uyku esnasında vücut bütün günün yorgunluğunu atar ve aynı zamanda iç organlar da dinlenir. Uykuya Önem verilmezse böbreklerin işlevi bozulur. Eğer uykusuz kalırsanız, organlarınız aşırı çalışmak zorunda kalır ve dinlenme yapamıyor. İlaç kullanmayı ‘kitap okumak’, ‘müzik dinlemek’ gibi bir alışkanlık haline getirmeyin. Özellikle ağrı kesicileri hekim tavsiyesi olmadan çok fazla kullanan insan var. Bu durum böbrek yetersizliği sorununu doğurabilir.

FAZLA PROTEİN ALIMI

FAZLA PROTEİN ALIMI

​Proteinler vücudumuz için çok önemli besinlerdir. Yine de böbrek sağlığınız açısından ihtiyacın üzerinde protein alınmaması önerilmektedir.

ALKOL BAĞIMLILIĞI

ALKOL BAĞIMLILIĞI

Böbreklere en ağır zararı bulunan maddeler alkollü içeceklerdir. Bu içecekler böbreklerde biriken zararlı maddelerin artmasına ortam hazırlar.

İDRARI SÜREKLİ ERTELEMEK

İDRARI SÜREKLİ ERTELEMEK

İdrar ihtiyacını aksatmak bu bölgedeki kaslara olumsuz etki yapar. En önemlisi de böbrek yetmezliği probleminin ortaya çıkmasına neden olabilir.

- Reklam -