Ana SayfaSağlıkÖmrü 13 yıl uzatıyor! İçinde hiç et yok, hep ot!

Ömrü 13 yıl uzatıyor! İçinde hiç et yok, hep ot!

- Advertisement -

PLOS Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada, bir kadının 20 yaşında Akdeniz tipi beslenmeye başlaması durumunda ömrünü 10 yıldan biraz fazla artırabileceği belirtilirken, aynı yaşta sağlıklı beslenmeye başlayan bir erkeğin ise hayatına 13 yıl ekleyebileceği açıklandı. Bu tür beslenmenin farklı yaş gruplarında ne tür faydalar yaratabileceğini ve beslenme modeli ile ilgili detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Araştırmalarda, yemek şekline daha fazla sebze eklemenin ve daha az kırmızı et tüketmenin en önemli yolunun üst üste beş yıl en iyi diyet ödülünü kazanan Akdeniz diyeti olduğu belirtiliyor.

Akdeniz tipi beslenmede, meyve, sebze, fasulye, mercimek, kepekli tahıllar, fındık ve tohumlara odaklanılırken, bu tip beslenmeye başlamanın en kolay yolunun ‘her hafta fasulye, kepekli tahıllar ve sebzelere dayalı bir yemek pişirmek’ ile olduğu ifade ediliyor.

Peki neden Akdeniz tipi beslenme?

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, Akdeniz tipi beslenen kişilerin ömürlerine 13 yıl ekleyebilecekleri açıklandı.

ÖMRÜNÜZE ÖMÜR KATMANIN YOLU AKDENİZ TİPİ BESLENMEDE

ÖMRÜNÜZE ÖMÜR KATMANIN YOLU AKDENİZ TİPİ BESLENMEDE

PLOS Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada, 20 yaşında 1 kadının, Akdeniz tipi beslenmeye başlaması durumunda ömrünü 10 yıldan biraz fazla artırabileceği belirtilirken, aynı yaşta sağlıklı beslenmeye başlayan bir erkeğin ise hayatına 13 yıl ekleyebileceği aktarıldı.

Araştırmada, daha az kırmızı ve işlenmiş et, daha fazla meyve ve sebze, kuru baklagil, kepekli tahıl ve kuruyemiş yemeye odaklanan optimize edilmiş bir diyetin kırmızı et ve işlenmiş gıdalara odaklanan tipik bir Batı diyeti ile değiştirilmesi durumunda kişilerin uzun ömürlü olabileceğine dair bir model oluşturuldu.

Çalışma, daha sağlıklı bir diyete odaklanmanın yaşlı yetişkinlerin yaşamlarını da uzatabileceğini vurguladı.

  • 60 yaşında söz konusu diyete başlayan bir kadının, ömrünü 8 yıl uzatabileceği aktarılırken, aynı yaşta başlayan erkeklerin yaşamlarına yaklaşık 9 yıl ekleyebileceğinin altı çizildi.
  • Araştırmada, sebze temelli bir beslenme tarzının 80 yaşındakilere kişilere de fayda sağlayabileceği aktarıldı. Buna göre 80 yaşındaki kişilerin diyet değişiklikleri sayesinde yaklaşık 3,5 yıl ekstra yaşam kazanabileceklerine değinildi.
AKDENİZ TİPİ BESLENMEYE GİRİŞ

AKDENİZ TİPİ BESLENMEYE GİRİŞ

Uzmanlar, kırmızı ve işlenmiş etleri, yağsız kümes hayvanları, balık ve bitki proteinleri ile değiştirmenin yemek şeklini hızlı bir şekilde iyileştirmenin bir yolu olduğunu söylüyor.

Çünkü Dünya Sağlık Örgütü, 2015 yılından bu yana kırmızı ve işlenmiş etleri kanserojen olarak sınıflandırıyor. Uzun yıllardır süregelen araştırmalarda, kırmızı ve işlenmiş etler koroner kalp hastalığı ve bağırsak kanseri de dahil olmak üzere önemli sağlık riskleriyle ilişkilendiriliyor.

İngiltere Sağlık Bakanlığı Beslenme Bilimsel Danışma Komitesi üyesi Oxford Üniversitesi Epidemiyoloji (*) Uzmanı Tim Key, “İşlenmiş etin bağırsak kanserine neden olabileceğine dair önemli kanıtlar var” derken, “O kadar ki, Dünya Sağlık Örgütü 2015 yılından bu yana bunu kanserojen olarak sınıflandırıyor” diyor.

Hayvansal yerine bitkisel kaynaklı proteinler…

Bitki proteinleri arasında soya fasulyesi, nohut, mercimek ve diğer baklagiller, tempeh, fındık, tohumlar ve kinoa gibi tam tahıllar bulunurken, brokoli gibi bazı sebzeler de yüksek düzeyde protein içeriyor.

(*) Epidemiyoloji: Toplumdaki hastalık, kaza ve sağlıkla ilgili durumların dağılımını, görülme sıklıklarını ve bunları etkileyen belirteçleri inceleyen tıp bilimi.

AKDENİZ DİYETİ

AKDENİZ DİYETİ

Katı kuralları olan bir diyet planı yerine bir beslenme anlayışı oluşturma üzerine planlanan Akdeniz diyeti, Akdeniz kıyılarına komşu ülkelerin beslenme alışkanlıklarına dayanan bir diyet türü.

Akdeniz’in İngilizcesi Mediterrenian’dan yola çıkarak, dünyada Med Diyeti olarak da anılan bu diyet, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO – World Health Organization) tanıdığı diyetler arasında yer alıyor. Tip-2 diyabet görülme riskini azaltan Akdeniz diyeti aynı zamanda kansere karşı koruyucu olarak da biliniyor. Akdeniz diyetinin sabah-öğlen ve akşam veya ara öğünler için kesin bir diyet listesi olmasa da bu diyet için oluşturulmuş bir beslenme piramidi bulunuyor. 

Akdeniz diyeti beslenme piramidine göre

Akdeniz diyeti beslenme piramidine göre

  • Piramidin en geniş alanı sebze, meyve, zeytinyağı ve tahıl grubuna ait.
  • Ardından balık ve deniz canlıları geliyor.
  • Peynir gibi süt ve süt ürünleri, yumurta ve tavuk ya da hindi gibi kümes hayvanları beslenme piramidinin ikinci sırasında yer alıyor.
  • Kırmızı et ve tatlılar ise piramide göre en az yere sahip besinler. Ayda birkaç kez, kontrollü porsiyonlarda tüketilmesi gerekiyor. 
  • Akdeniz usulü beslenmeye göre, bu diyet listesinde tereyağı gibi yağlara yer yok. Onun yerine zeytinyağı tercih ediliyor. Süt, peynir, yoğurt gibi besinlerde de tam yağlı değil, yarım yağlı ürünler tercih edilmesi gerekiyor. Akdeniz diyetinde günlük alınan kalorinin yüzde 35-40’ını zeytinyağından; ceviz, fındık, badem, avokado gibi besinlerden gelmesi gerekiyor.
  • Bu diyetin kırmızı et düşkünleri için tek kötü tarafı, diyette ayda sadece birkaç defa ve kontrollü porsiyonlarda kırmızı et tüketimi önerilmesi. Ancak balık ve deniz canlılarına, ayrıca kümes hayvanlarına yer var. 

Bu haber ilginizi çekebilir:

KİLO VERME GARANTİLİ 5 POPÜLER DİYET

- Reklam -