Ana SayfaSağlıkTikTok akımı öldürebilir! Dişlerinize sakın bunu yapmayın...

TikTok akımı öldürebilir! Dişlerinize sakın bunu yapmayın…

- Advertisement -

İnci gibi dişlere sahip olmak herkesin hayali. Bunun için pek çok diş beyazlatma yöntemleri bulunuyor. Daha güzel bir gülüşün sırrı ise ağız ve diş sağlığını korumaktan geliyor. Ancak kimi durumlarda hastalar evde diş beyazlatma yöntemlerine başvurabiliyor. Uzmanların da önerdiği bazı diş beyazlatma yöntemleri olsa da bir uzmana danışmadan yapılan ve geçici beyazlık sunan yöntemler ise hem genel sağlığı hem de diş sağlığını tehdit ediyor. Bunlardan biri, son dönemde TikTok benzeri sosyal medya kanallarında kullanıcıların uygulama yöntemlerini videolar ile gösterdiği ve “şaşırtıcı” sonuçlar sunan diş beyazlatma yöntemi. Ancak uzmanlar uyarıyor: “Sakın bunu yapmayın, sadece dişinizden değil, hayatınızdan da olursunuz!”

En güzel gülüş bembeyaz dişlerle gerçekleşir. Diş hekimlerinin sunduğu bazı yöntemler, evde de uygulanabiliyor. Aynı zamanda bazı besinler dişlerin daha beyaz görünmesine yardımcı olurken bazı besinler ise dişlerde sararmaya yol açıyor, dişlerin tonu birkaç ton bile koyulaşabiliyor. Ancak son dönemde sosyal medyada gençler arasında dönen bir akım, uzman olmayan kişilerden gelen tavsiyelerin ne kadar tehlikeli olabileceğini kanıtlar düzeyde.

Son günlerde sosyal medyada gençler birbirlerine diş beyazlatma tavsiyeleri verdikleri videolar paylaşmaya başladı. Videoların bazılarında kullanıcı karbonat, diş macunu ve benzeri malzemeleri bir alüminyum folyoya dökerek dişlerini yapıştırıyor. Sosyal medyada fenomen olan bazı kullanıcılar ise dişlerinin beyazlığının sırrının muz kabuğu, karbonat, limon veya tuz ile diş fırçalamak için olduğunu öne sürüyor.

Uzmanlara göre bu videoların çoğu aldatmaca. Çoğu kişi farklı bir işlemle dişlerini beyazlatarak, çektiği videodaki önerinin diş beyazlığının sebebi olduğunu öne sürüyor. Bu tarz uygulamalar diş hekimlerine göre de dişi beyazlatmak yerine diş minesine zarar vererek, dişin ömrünü kısaltıyor. Diğer yandan genel sağlık açısından da ciddi riskler barındırabiliyor.

Diş Hekim Arzu Yalnız, diş beyazlatma yöntemleri ve bu tür videoların etkileri hakkında bilgi verdi. “Evde eğer hekim kontrolü yoksa, hekimin verdiği aparatlar yoksa, evde diş beyazlatmak mümkün değil” dedi ve açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Son zamanlarda bizim de sosyal medyada gördüğümüz, alüminyum folyonun içerisine çeşitli diş için zararlı malzemeleri koyarak ağızda tutulması hem sağlık açısında hem de dişler açısından çok tehlikelidir.

Alüminyum folyonun içerisinde ağır metaller vardır ve bu metellar kişiyi zehirlenmeye götürür. Üstelik folyonun içine konulan limon, karbonat, sirke tarzı malzemeler alüminyum folyonun daha çok aşınmasına sebep olur ve tükürük yoluyla bunlar yutulur.

Bu sağlık açısından çok tehlikelidir. Diş açısından da dişin minesini yumuşatan, dişe zarar verip gerçek sağlıklı dokuyu aşındıran eylemlerdir.”

ALERJİK REAKSİYON VARSA ÖLÜME KADAR GÖTÜREBİLİR

ALERJİK REAKSİYON VARSA ÖLÜME KADAR GÖTÜREBİLİR

Diş Hekimi Arzu Yalnız’ı “bu tür uygulamaların dişlerin yanı sıra genel sağlık üzerindeki ölümcül riskleri var mı?” diye sorduğumuzda “evet” diyor…

Kişinin bu metallere karşı alerjik bir reaksiyonu varsa, evet, kişiyi ölüme kadar götürebilir.

Diş Hekimi Arzu Yalnız diş minesine yönelik bu tür uygulamaların verebileceği zararları şu şekilde sıralıyor:

  • Bu uygulama kişiyi zehirleyebilir. Ölüm kişiden kişiye değişir. Kişinin bu metallere karşı alerjik bir reaksiyonu varsa, evet, kişiyi ölüme kadar götürebilir.
  • Sirke, karbonat, limon aslında içerisinde asit içeren şeyler ile diş fırçalamak dişin minesini etkiler.
  • Dişin minesi ne kadar kalın ve pürüzsüz ise dişin beyazlığı o kadar fazladır. Bu tarz şeylerle dişin minesine karşı bir saldırı gerçekleştiriyorsunuz.
  • Dişin minesi aşındıkça diş daha da sararır. Dişi kaybetmenize kadar bu uygulamaların sonu.
  • Bu tür sosyal medya akımları aslında pratik gibi gözükse de bir yanıltmacadır. Sonuç bazen filtre ile bazen de kişinin başka bir işlemi sonucunda olmuştur.
  • Bu tür gençlerin kanmamasını öneririm. Bu tarz aldatmacalar sonucunda dişiniz 1 ton açıldıysa 3 ton geri koyulaşabilir. 

(DHA)

- Reklam -