Mide kanseri tedavisinin başarısında en önemli nokta erken tanı. Erken tanı da sadece gastroskopi yöntemi ile konulaibliyor. Örneğin kalın bağırsak kanserlerinin büyük kısmı kalın bağırsakta oluşan polip adı verilen parmaksı çıkıntılardan oluşuyor. Bu polipler kolonoskopi ile saptanırsa henüz kanserleşmeden kolonoskopi ile aynı anda çıkartılabiliyor. Böylece kanser oluşmadan önlenebiliyor. Eğer kanser oluşmuşsa da erken tanı başarılı bir tedavinin en önemli parçası. İşte gastroskopi ve kolonoskopi yöntemleri hakkında merak edilenler…
Yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı ve kalın bağırsağın kamera ile incelendiği işlemlere gastroskopi ve kolonoskopi (GİS endoskopisi) ismi veriliyor. Bu organları değerlendirme konusunda altın standart yöntem endoskopi.
Üst ve alt gastrointestinal sistem endoskopisi ile erken dönem kanser tanısı koymak, ileride kansere dönüşebilecek hastalıkları saptamak ve tedavi etmek mümkün olabiliyor.
Böylece henüz kanser oluşmadan kanser öncüsü olan hastalıkları saptamak ve tedavi edebilmek açısından gastrointestinal sistem endoskopi yöntemleri çok değerli.
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Çetin Altunal’ın açıklamalarına göre endoskopik işlemler; hastanın ayrı bir isteği yoksa anestezi ekibinin desteğiyle hasta tamamen uyurken yapılıyor ve hasta asla bir şey hissetmiyor, işlem anını hatırlamıyor.
Gastrointestinal sistem endoskopileri sonrası aynı gün içinde hastalar taburcu edilebiliyor ve işlemden birkaç saat sonra gıda alımına başlayabiliyorlar.
Bu anlamda hasta açısından gayet konforlu bir şekilde işlem yapılabiliyor.-
Mide ve kalın bağırsak kanserlerinin erken teşhisinde gastroskopinin yeri
Mide kanseri tedavisinin başarısında en önemli noktanın erken tanı olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Çetin Altunal, erken tanının da sadece gastroskopi ile konulabileceğini belirtiyor.
- Kalın bağırsak kanserlerinin büyük kısmı kalın bağırsakta oluşan polip adı verilen parmaksı çıkıntılardan oluşuyor.
- Bu polipler kolonoskopi ile saptanırsa henüz kanserleşmeden kolonoskopi ile aynı anda çıkartılabiliyor. Böylece kanser oluşmadan önlenebiliyor.
- Eğer kanser oluşmuşsa da erken tanı başarılı bir tedavinin en önemli parçası.
- Bu nedenle gastroskopi ve kolonoskopi mide ve kalın bağırsak değerlendirmesinde tüm dünyada altın standart yöntemler.
TEDAVİ AMAÇLI GASTROPSKOPİK GİRİŞİM TEKNİKLERİ
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Çetin Altunal, tedavi amaçlı gastroskopik girişimleri de şu şekilde maddeliyor:
- Mide kanamasında skleroterapi
- Özefagus varislerinde bant ligasyonu
- Polipektomi (Mide poliplerinin alınması)
- PEG (Perkütan Endoskopik Gastrostomi) takılması (besleme amaçlı)
GASTROSKOPİ VE KOLONKOPİ NASIL YAPILIR?
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Çetin Altunal, çoğu merkezde endoskopi ünitesinde anestezi ekibinin mevcut olduğunu belirtiyor. Bu sayede gerek gastroskopi, gerekse kolonoskopi işlemleri siz uykudayken, genel anestezi sayesinde işlemi hatırlamanız önlenerek yapılabiliyor. Genel anestezi altında işlemde acı, ağrı ya da rahatsızlık hissetmiyorsunuz.
- Gastroskopi işlemine gelmeden önce hastanın 8-10 saat öncesinden besin alımını durdurması isteniyor. Bunun için işlem sabah erken saatte yapılacaksa, akşam yemeğinden sonra hastanın besin alımını durdurması ve kahvaltı yapmadan aç karnına gelmesi isteniyor.
- Eğer kolonoskopi yapılacaksa hastaya işlemden bir gün önce özel ilaçlarla bağırsak temizliğinin de yapılması gerekiyor
MİDE KANAMALARI İÇİN SKLEROTERAPİ
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Çetin Altunal, mide kanamaları için skleroterapi yöntemi uygulandığını belirtiyor ve mide endoskopisi öncesi hazırlık için de şu bilgileri veriyor:
- Üst gastrointestinal sistem adını verilen yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağınızın incelendiği işlem öncesi 8-10 saatlik açlık yeterli oluyor.
- Ayrıca özel bir hazırlık gerekmiyor.
- Ancak kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız ve doktorunuz izin verirse bu ilaçların 7-10 gün önceden kesilmesi öneriliyor.
KİMLER GASTROSKOPİ YAPTIRMALI?
- İlaç tedavisinden fayda görmeyen mide şikayetleri yaşayanlar
- Nedeni bilinmeyen kansızlık durumu olanlar
- Diyet yapmadığı halde kilo kaybı olanlar
- Yutma güçlüğü yaşayanlar
- Gaitada gizli kan pozitif saptananlar
KİMLER KOLONOSKOPİ YAPTIRMALI?
- Dışkılamada oluşan değişikliklerde
- Geçmeyen kabızlık ve ishal durumlarında
- Nedeni bilinmeyen kansızlık durumlarında
- Dışkılamada devam eden kanamalarda
- Gaitada gizli kan pozitif saptanırsa