Karbonhidrattan yana çok yoğun bir yemek yedikten sonra, bu olaya tepki olarak vücut yüksek düzeyde insülin salgılıyor. Bunun sonucu olarak kan şekeri normalin altına düşüyor. Kan şekerinin düşmesi ile kişide sinir, kaygı gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Aynı zamanda bazı kişilerin açken başı dönüyor veya baş ağrısı yaşıyorlar. Araştırmalara göre birçok kişi açken sinirli ve agresif davranıyor. Bu problemin altında da kimi zaman reaktif hipoglisemi yatıyor. Peki reaktif hipoglisemiye karşı ne yapmamamız gerekiyor? Sadece beslenme modeli değişikliği ile reaktif hipoglisemi ile savaşabilir miyiz?
Siz de aç olduğunda gözü hiçbir şey görmeyenlerden misiniz? Aç olduğuzda beklemeye tahammülünüz yok mu? Böyle durumlarda kendinizi ilk gördüğünüz yiyeceğe saldırırken buluyor musunuz?
Kimi insanlar aç olduğunda bu bahsettiğimiz soruların hepsine “evet” cevabı verirler. Bunların yanı sıra aynı zamanda açken baş dönmesi veya baş ağrısı yaşayanlar da vardır. İşte bunun nedenlerinden birisi reaktif hipoglisemi. Peki nedir bu reaktif hipoglisemi ve neden oluyor?
Araştırmalar birçok kişinin açken sinirli ve agresif davrandığını gösteriyor. Sinir ve agresifliğin yanı sıra konsantre olamama, yemekten sonra doyamama gibi şikayetler de eşlik ediyor. Tüm bu şikayetler ‘reaktif hipoglisemi’ problemi ile karşıya olduğunuzu gösteriyor olabilir.
Diyetisyen Aysima Duygu Aksoy reaktif hipoglisemi problemi hakkında bilgi verdi.
İnsülin, pankreasın beta hücrelerinde üretilen ve kan şekerini düşürmeye yarayan bir hormon. Yemek yeme ile vücudumuza giren karbonhidratlar, en ufak parçaları olan glukoza parçalanıyorlar. Glukoz, hücrelerin en önem arz eden enerji kaynağı.
Vücutta glukoz oluştuğunda pankreas, glukozun hücre içine girmesini sağlayan insülin adlı hormonu üretmeye başlıyor.
Kişinin kan şekeri düşük olduğunda kişide terleme, kalp atış hızında artış ve açlık gibi birçok çeşit durumlar ortaya çıkıyor.
Karbonhidrattan yana çok yoğun bir yemek yendikten sonra, bu olaya tepki olarak vücut yüksek düzeyde insülin salgılıyor. Bunun sonucu olarak kan şekeri normalin altına düşüyor.
Kan şekeri düşüklüğünün ilk belirtileri sinirlilik ve kaygı olarak gözlemleniyor. Bu belirtilerin dışında baş dönmesi ve baş ağrıları izleniyor. Bunlar adrenalin ve noradrenalin gibi hormonların salınmasından da kaynaklı oluyor.
Reaktif hipoglisemiye karşı beslenmede dikkat edilmesi gerekenler
- Kan şekeri problemi yok ise ara öğün yapmayın. Ana öğünlerde dengeli beslenin.
- Basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tüketin.
- Posa veya diyet lifinin pek çok faydası olduğu biliniyor. Reaktif hipoglisemi durumlarında da posa ve liften yana zengin beslenme, atak geçirilmesini önlemeye yardımcı oluyor.
- Vücudunuza glisemik yük bindirmeyin. Glisemik yük, besinlerin kan şekerini yükseltebilme değerini gösterir. Glisemik yükü düşük besinleri tüketimini bir yaşam tarzı haline getirin.
Basit karbonhidratlara örnek: Bal, beyaz şeker vb.
Kompleks karbonhidratlara örnek: Tahıl, sebze, baklagiller,
BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Doğru karbonhidratları nasıl bulabilirsiniz? Bu haberimizde doğru karbohidratları seçebilmeniz için pek çok püf noktası verdik. Tıklayın:
Doğru karbonhidratları yiyerek zayıflayın!