Önce hayvanlar üzerinde, ardından insanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda çemen otunun kandaki alyuvarları ve oksijen oranını artırdığı ispatlandı. Bu, özellikle vücudundaki oksijen seviyesi sigara içmeyenlere oranla çok daha az olan sigara kullanan kişiler için çok önemli bir tesir… İşte araştırma sonuçları!
İngiltere’de 34 bin kişide yapılan araştırmaya göre, 35 yıl boyunca sigara içenlerin yarısından çoğunun 70 yaşında önce öldükleri görülmüş. Bunun nedeni sigaradaki karbonmonoksitin 300 defa daha büyük bir güçle alyuvarlarda oksijen taşıyıcı görevi yapan hemoglobinlere yapışması ve bu nedenle oksijeni dışlamaları. İşte bu nedenle sigara içenlerin kanında içtikleri sigara oranına göre oksijen oranı düşüyor. Bu da kişilerde çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına yol açıyor.
Baklagillerin bir alt gurubu olan trigenellagillerden olan çemen otu tohumu ise alyuvar oranını artırıyor. Bu da oksijen oranının artmasını ve hücrelerin beslenmesini sağlıyor.
Çemen otunun bir diğer önemli faydası ise vücudun kendi kortizon hormonunun salgılanmasına yardımcı olarak kana geçmesini sağlaması. Bu sayede iltihapları önlüyor, ağrıları dindiriyor. Üstelik kortizon hormonunu vücut kendisi ürettiği için bunun insana herhangi bir yan etkisi de bulunmuyor.
M.Ö. 2000’lerde bile kullanılıyor
Vatanı doğu Akdeniz ülkeleri olan Çemen otu zamanla Fas’tan Çin’e kadar yayılmış ve en son olarak Amerika’da yetiştirilmeye başlanmış.
Çemen otu için Eski Mısır yazıtlarından anlaşıldığına göre baharat olarak M.Ö. 2000 yıllarından bu yana iştah açıcı, kuvvet ve zindelik verici olarak kullanılıyor.
Çemen otu, boyotu veya hulebe…
- Arapçada helbah veya helbak olarak anılan bitki Türkçeye hulebe ve Çinceye Hu lu ba olarak geçmiş.
- Almanlar çemen otunu keçiboynuzu yoncası anlamına gelen Bockshornklee diye anıyorlar.
- Türkçede kimi yörelerde boyotu olarak anılmasının nedeni ise meyvelerinin uzun boylu olmasından kaynaklanıyor.
Çemen otu çayı nasıl yapılır?
- 2 yemek kaşığı çemen tohumu demliğe konur.
- Üzerine 800-1000 ml kaynar su ilave edilir ve gün boyu içilir.
Çemen çayının hemen bozulması veya top gibi bir yuvarlak olmaması için 3-4 yemek kaşığı limon suyu veya sirke katabilirsiniz. Aksi halde çay top gibi yoğunlaşır ve mide rahatsızlığı ve kusmaya neden olabilir.
Çemen otu baharatı nasıl kullanılır?
- Çemen tohumu öğütülerek un haline getirilir.
- Az miktarda yemek ve çorbalara katılır.
Marmara bölgesinde çemen tohumu çıkarıldıktan sonra geri kalan kapçık kısmı da kurutulur ve öğütülerek toz haline getirilir ve yemeklere katılır. Bu bölgede kapçık tozuna Poy denir.
Çemen tohumunun birleşimindeki maddelerin büyük bir kısmı yağda veya suda çözünür. Bu nedenle çemen otu tohumunun kulllanılacak alana göre suyla veya bitkisel doğal yağlarla tüketilmesi gerekir.
Çemen çorbası ve çayı limon ve sirke ile içilmelidir. Aksi halde çemen çorbası veya çayı yoğunlaşarak top gibi bir lop oluşur ve bu da mide rahatsızlıkları ve kusmaya neden olabilir.