Ana SayfaYaşamdanBuzdolabına sıcak gıda konur mu?

Buzdolabına sıcak gıda konur mu?

- Advertisement -

Buzdolabında uygun koşullarda saklanan gıdalar kalitesini uzun süre koruyabilir. Buzdolabı maksimum 4 derecede tutulmalı ve fazla doldurmaktan kaçınılmalıdır. Peki, İnternet’ten sipariş verdiğiniz yemeklerin kalanı ya da halen sıcak olan tencere yemeklerinizi doğrudan buzdolabına koyabilir misiniz? Buzdolabına sıcak gıda konulur mu? İşte gıdaların buzdolabında nasıl saklanması gerektiğine dair öneriler…

Gıdaları doğru şekilde saklamanın en önemli kuralı, buzdolabını verimli kullanmaktan geçiyor. Buzdolabının maksimum 4°C’de tutulması ve bu sıcaklığı termometre ile düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Peki tüm bunlar doğru bir şekilde uygulansa da bizlerin buzdolabı kullanırken yaptığı hatalar var mı? Evet, var. Bunlardan biri yemeklerin buzdolabına doğru zamanda koyulmaması.

Yükselen sıcaklık ve yoğunlaşma mikropların yayılması için de ne yazık ki elverişli bir ortam oluşturuyor. Bu nedenle buzdolabının içindeki sıcaklığı arttıracağından dolayı, sıcak yemekleri doğrudan buzdolabına koymaktan kaçınmak gerekiyor.

2 saat kuralını unutmayın

2 saat kuralını unutmayın

  • Sıcak gıdalar oda sıcaklığında soğuyana kadar bekleyin. “2 saat” kuralını unutmayın.
  • Eldeki gıda arta kalan yemek, paket servis veya yeni alınmış olsa bile mikropların yayılmasını önlemek için buzdolabına koymadan önce 2 saat kadar oda sıcaklığında soğumasını bekleyin.
  • Gıdayı daha hızlı soğutmak istiyorsanız, bir cam kap içerisinde soğuk su içine koyabilirsiniz.
  • Fazla ısı ve su buharının kolayca dışarı çıkabilmesi için gıdanın üzerinin tamamen kaplanmadığından emin olun.
  • Soğuduğunda ise, hava geçirmez bir kap içinde buzdolabına yerleştirin.
  • Artan yemekleri 2-3 gün içinde yiyin.
  • Ancak buna pilav yemekleri dahil değil. Neden mi?
Pilav yemekleri sıcak veya soğuk; buzdolabına konulmamalı!

Pilav yemekleri sıcak veya soğuk; buzdolabına konulmamalı!

  • Pilav yemeklerinin 1 gün içerisinde yenip tüketilmesi, kalanının atılması gerekiyor. Bu nedenle pilav yaptığınızda, o öğünde veya gün içinde tüketeceğiniz kadar yapmanız gerekiyor.
  • Çünkü pirincin pişirilmesine rağmen hayatta kalan ve yeterince hızlı soğutulup uygun şekilde saklanmaması halinde toksin üreterek sizi hasta edebilecek Bacillus cereus gibi yeni bakterilere dönüşen sporlar içerebiliyor.
  • Pişirilmiş pirinç ne kadar uzun süre saklanırsa, yeni bakterilerin veya onların toksinlerinin gıdayı güvensiz hale getirme olasılığı da o kadar yüksek.
- Reklam -