Ana SayfaModa"Vintage" kıyafetler hakkında bilmeniz gerekenler

“Vintage” kıyafetler hakkında bilmeniz gerekenler

- Advertisement -

Vintage yaşamımıza son dönemlerde dahil olmuş bir kelime ve anlamı sıklıkla merak ediliyor. İşte vintage ne demek? Vitage giyim tarzı ve vintage kıyafetler hakkında bilmeniz gerekenler

VİNTAGE NE DEMEK?

VİNTAGE NE DEMEK?

Yaygın ve popüler bir moda, stil anlayışı için sıklıkla kullanılan vintage kelimesinin anlamı sıklıkla merak ediliyor.

Peki vintage ne demek?

İngilizce kökenli Vintage kelimesi “vin(t)ij” şeklinde okunuyor ve daha önceki bir zamanda varolan, nostaljik anlamları taşır.

VINTAGE KIYAFET NEDİR?

VINTAGE KIYAFET NEDİR?

Vintage günümüzde sıklıkla, 20. yüzyılın farklı dönemlerinin kıyafet, eşya ve yaşam stillerini yansıtan anlamında kullanılsa da gerçek vintage o döneme ait nostaljik parçaları ifade eder.

GERÇEK VİNTAGE KIYAFETLER

GERÇEK VİNTAGE KIYAFETLER

  • Vintage giysiler, eski ünlü tasarımcılar tarafından tasarlanan giysilerdir. 
  • Özel ve çok pahalıdırlar. 
  • Vintage giysiler de el yapımı veya fabrika yapımı olabilir. 
  • Kullanılmış ya da hiç kullanılmamış olabilir. Gerçek vintage kıyafetleri bu konuda uzmanlaşmış mağazalarda bulabilirsiniz.

Bununla birlikte bir dönemin ikon parçaları haline gelmiş ve günümüze kadar ulaşmış bir çok gerçek ancak daha fazla bulunduğu için daha uygun fiyatlara sahip vintage parçalara da sıklıkla rastlanır.

Vintage ve retro sıklıkla karıştırılan yakın anlamlı kelimelerdir.

Vintage, eski bir dönemin gerçek parçalarını, diğeri eski bir dönemin parçalarına benzeyenleri ifade eder.

VİNTAGE VE RETRO ARASINDAKİ FARK

VİNTAGE VE RETRO ARASINDAKİ FARK

“Vintage” geçmiş dönemde yapılmış üretilmiş şeyleri ifade ederken, “retro” günümüzde yapılmış ancak eski dönemin stilini yansıtan parçalardır.

Vintage giyinmek, eski dönemde yapılmış kıyafetlerin satın alınarak giyilmesiyken retro giyinmek, tarz olarak nostaljik görünen ancak günümüzde üretilmiş kıyafetlerin giyilmesidir.

VİNTAGE MODA

VİNTAGE MODA

“’Vintage’ etiketi en az 20 yıllık parçalara eklenebilir. Ancak, yalnızca bu parçalar o dönemle ilişkili özellikleri sergiliyorsa” – Vogue’un baş editörü Anna Wintour.

Vintage, (modada) 20 ila 100 yıl önce yapılmış eski kıyafetleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Ancak bir giysinin vintage olarak nitelendirilebilmesi için o dönemin trendlerine uygun stilistik unsurlar içermesi gerekir. 

100 yıldan eski eşyalar antika olarak tanımlanır.

VİNTAGE DÖNEMLERİ

VİNTAGE DÖNEMLERİ

Vintage kavramı, farklı coğrafyalardaki çeşitli dönemleri ifade edebilir.

Dönemler genellikle onar senelik aralıklarla benimsenmiştir. 70’lerin vintage’i ya da 80’ler ve 90’lar… Bununla birlikte yaygın modada bir yakınlık olsa da coğrafya da çok etkilidir.

80’lerin Türkiye’sine ait vintage kıyafetlerle, farklı bir ülkedeki 80’lerin yansımaları birbirinden farklı olacaktır.

ÖZENLE KORUNMUŞ VİNTAGE PARÇALAR

ÖZENLE KORUNMUŞ VİNTAGE PARÇALAR

Vintage modası her dönem zaman zaman ön plana çıkan kalıcı ve çok geniş kapsamlı dönemleri ifade ediyor. Vintage giyim, vintage kıyafetler ve hatta eşyalar bir tarz olarak beğenilip ve kabul görüyor.

Her yaş, her stil için özenle korunmuş vintage parçalar bulmak mümkündür. Bununla birlikte retro kıyafetler daha rahat bulunduğu ve uygun fiyatlı olduğu için daha sık tercih edilir.

KOLEKSİYONLUK VİNTAGE PARÇALAR

KOLEKSİYONLUK VİNTAGE PARÇALAR

Anna Wintour, tasarımcı parçaları söz konusu olduğunda vintage giyim teriminin genellikle koleksiyonluk anlamına geldiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor;

Örneğin, 2020’de yapılan bir güneş gözlüğünden hiçbir farkı olmasa da 1985’te yapılan bir güneş gözlüğü teknik olarak vintagedir. Ancak, stil o dönemin tanımlayıcı tasarım öğelerinden herhangi birini yansıtmıyorsa, bu gözlüklere yine “80’lerin vintage” diyemezsiniz.

RETRO MODA ANLAYIŞI VE TARZI

RETRO MODA ANLAYIŞI VE TARZI

‘Retro’ terimi, eski tasarımlardan (kopyalarından) esinlenilen ancak son 20 yılda yapılan giyim, ayakkabı ve aksesuarları tanımlamak için kullanılır.

Retro moda, genellikle vintage giysilerden veya antika modaya göre daha ekonomiktir ve daha işlevsel olma eğilimindedir.

Çağdaş retro giysiler, geçmiş dönemlerden tasarımların birebir kopyası olmak zorunda değildir.

İlham veren öğenin tarzında yapılması yeterlidir.

  • Bu ışıkta, 1920’lerde bir sineklik tarafından giyilen ancak sadece beş yıl önce yapılmış bir giysiden ilham alan bir elbise retro olarak kabul edilir.
  • Öte yandan, 1920’lerde yapılan orijinal elbiseye vintage denilebilir.
  • Ayrıca, büyük-büyük-büyükannenize ait olan 19. yüzyıldan kalma bir elmas broş antika olarak kabul edilebilir.
RETRO VİNTAGE'İN ÖNÜNÜ AÇIYOR

RETRO VİNTAGE’İN ÖNÜNÜ AÇIYOR

En azından bir tasarımcının vintage tutkunlarını hedef alan retro giysiler veya aksesuarlar içeren bir koleksiyon başlatmadan geçen bir sezon yok.

Vintage görünümlerden ilham alan çağdaş moda çizgilerinin en yeni ve çarpıcı örnekleri her yıl modacılar tarafından tercih ediliyor.

- Reklam -