Ginkgo bilobanın dinozorlarla aynı dönemi yaşadığı düşünülüyor ve bu ağacın bir benzeri daha yok. Doğanın sunduğu eşsiz güzellikler içerisinde ilginç özellikleriyle öne çıkan bu ağaç hakkında duyduklarınıza çok şaşıracaksınız!- Advertisement -
Ginkgo biloba’nın sağlığa birçok faydası vardır. Yüksek antioksidan seviyeleri genel vücut sağlığı için oldukça etkili faydalar sağlar. Bunun yanı sıra zihinsel sağlık koşullarını, Alzheimer hastalığını ve yorgunluğu tedavi etmek için kullanılır .
Geleneksel Çin tıbbında yaklaşık 1000 yıldır kullanılmaktadır. Birkaç yüzyıl önce Batı kültürü sahnesine çıktı, ancak son birkaç on yılda popülerlik artışı yaşadı.
GİNKGO BİLOBA NEDİR?
Ginkgo bilobayı kısaca, boyları 20 ila 50 metre arasında değişen ve yaprak döken bir ağaç türü olarak tanımlamak mümkün. Yapraklarının damarlı ve yelpaze biçimli olması, bu ağacın en çok öne çıkan özellikleri arasında yer alıyor
Türkiye’de ona, Mabet ağacı, Gümüş kaysı, Fil kulağı gibi isimler verilmiş.
Ginkgo bilobanın anavatanının Asya kıtası olduğu biliniyor. Özellikle geniş yapraklı ormanların hâkim olduğu Çin, Japonya ve Kore’de ginkgo bilobalara rastlanıyor.
YÜKSEK ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ TAM BİR ŞİFA KAYNAĞI
Ginkgo’nun sağlığa faydalarının, yüksek antioksidan ve antienflamatuar özelliklerinden geldiği düşünülmektedir. Ayrıca kan akışını artırabilir ve beyindeki nörotransmitterlerin nasıl çalıştığı konusunda rol oynayabilir.
GİNKGO BİLOBA NASIL KULLANILIR?
Ginkgo bilobalar, belirli mevsimlerde sarımtırak-beyaz renkli, erik benzeri meyveler üretiyor ve bu meyvelerden uçucu bir yağ elde ediliyor.
Fakat bu ağacın en önemli bölümünü flavonoid glikozitleri içeren yaprakları oluşturuyor.
Ayrıca ginkgo biloba yapraklarının, güçlü bir A vitamini ve potasyum kaynağı olduğu biliniyor.
GİNKGO BİLOBA ÇAYI NASIL YAPILIR?
Ginkgo biloba yaprakları toplandıktan sonra bir dizi işlemden geçirilerek içeriğindeki yararlı maddelerin seçildiği bir özütler ya da tozlar halinde satın alınabiliyor ancak bitki yapraklarından çay yaparak da faydalabilirsiniz.
Ginkgo biloba yapraklarından bitki çayı da yapılabiliyor. Üstelik ginkgo biloba çayının yapımı da oldukça basit!
Bir bardak sıcak su içerisine atacağınız bir tutam ginkgo biloba yaprağını yalnızca beş dakika demleyerek çayınızı hazırlayabilirsiniz.
Ginkgo biloba çayı, aç ya da tok karnına günde bir-iki kez içilebiliyor. Fakat tüm bitki çaylarında olduğu gibi özellikle kronik hastalıkları bulunanların bu çayı tüketmeye başlamadan önce doktora danışmaları büyük önem arz ediyor.
GİNKGO BİLOBA FAYDALARI NELERDİR?
- Güçlü Antioksidanlar İçerir
Ginkgo’nun antioksidan içeriği, sağlık iddialarının çoğunun arkasındaki sebep olabilir
- Enflamasyonla Mücadeleye Yardımcı Olabilir
Ginkgo özütünün iltihabı azalttığını gösteren bazı özel durumlar şunlardır:
- Artrit
- İrritabl bağırsak hastalığı (IBD)
- Kanser hastalığı
- Kalp hastalığı
- Felç
- Dolaşımı ve Kalp Sağlığını İyileştirir
Ginkgo’nun vücudun çeşitli bölgelerine kan akışını artırma konusundaki belirgin yeteneği, sözde faydalarının çoğunun kaynağı olabilir.
Ginkgo ile takviye edilen kalp hastalığı olan kişilerde yapılan bir çalışma, vücudun birçok yerine kan akışında ani bir artış olduğunu ortaya çıkardı.
- Psikiyatrik Bozuklukların ve Demansın Belirtilerini Azaltır
Ginkgo, Alzheimer hastalığı ile ilişkili kaygı, stres ve diğer semptomları ve yaşlanma ile ilişkili bilişsel gerilemeyi azaltma kabiliyeti açısından defalarca değerlendirilmiştir.
- Beyin Fonksiyonunu ve Refahını İyileştirir
Ginkgo’nun sağlıklı bireylerde beyin fonksiyonlarını iyileştirebileceğine dair bazı spekülasyonlar var .
Bir avuç küçük çalışma, ginkgo ile takviyenin zihinsel performansı ve algılanan esenliği artırabileceği fikrini desteklemektedir