Ana SayfaAnne ÇocukTakvim yöntemi ile gebelikten korunabilir misiniz? Kesin korur mu?

Takvim yöntemi ile gebelikten korunabilir misiniz? Kesin korur mu?

- Advertisement -

Hem gebelikten hem de cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın en etkili ve güvenli yolu prezervatif yöntemi. Ancak sadece ülkemizde değil, dünyada da sıkça kullanılan takvim yöntemi de gebelikten korunma amacıyla kullanılan yöntemlerden biri. Takvim yönteminde kadının hamile kalmaya en uygun veya hamile kalmaya elverişli olmayan dönemleri belirleniyor. Peki takvim yöntemi kesin bir şekilde gebelikten korunmanıza yardımcı olabilir mi? Takvim yöntemine rağmen hamile kalınabilir mi?

Hem gebelikten hem de cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın en etkili ve güvenli yolu prezervatif yöntemi. Ancak düzenli bir beraberliğiniz varsa, her iki taraf da tek eşliyse ve herhangi bir zührevi hastalık söz konusu değilse, kadın erkek cinselliğinde prezervatif dışındaki en etkin doğum kontrol yöntemi doğum kontrol hapları.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Gürsoy, doğum kontrol haplarının yumurtlamayı engelleyerek ve rahim iç zar yapısını değiştirerek gebeliği önlediğini ifade ediyor. Ancak doğum kontrol haplarının hastanın genel sağlık durumu, yaşı, sigara kullanıp kullanmaması gibi durumlara bağlı olarak doktor tavsiyesi olmadan alınmaması gerekiyor. Bu ilaçlar her gün aynı saatte düzenli bir şekilde kullanıırsa yüzde 99 koruyuculuğa sahip.

Peki hem ülkemizde hem de dünyada sıkça kullanılan takvim yöntemi nasıl bir yöntem? Gebelikten kesin bir şekilde koruyabilir mi?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Gürsoy, takvim yönteminin yalnızca güvenli ve güvensiz günlerin en olası olduğunu tahmin edebileceğini söyleyebildiğini ifade ediyor. Bu anlamda takvim yöntemi tam olarak ne zaman doğurgan olduğunuzu kesin olarak söyleyemiyor.

Op. Dr. Ali Gürsoy, “Bu nedenle, döngüleriniz her zaman aynı uzunlukta değilse, takvim yönteminin kullanımı zordur ve tüm âdet döngüleriniz 27 günden kısaysa bu yöntemi kullanamazsınız.” diyor ve ekliyor:

Takvim yöntemi, vücut sıcaklık takibi ve servikal mukus yöntemleri gibi diğer doğum kontrol yöntemleriyle birleştirildiğinde daha etkilidir.

Takvim yönteminin çalışma prensibi

Takvim yönteminin çalışma prensibi

Takvim yöntemi, gebe kalma olasılığının bulunduğu günlerde cinsel ilişkiye girmekten kaçınarak uygulanan bir yöntemdir. Âdet siklusları çok düzenli olan kadınlarda bir âdet siklusunda ovulasyondan (yumurtlamadan) önceki ve sonraki yedi gün hamile kalmak açısından risklidir. Takvim yönteminde bu dönemlerde ilişkiye girmekten kaçınılır.

Takvim yöntemi tamamen güvenli bir doğum kontrol yöntemi değil

Takvim yöntemi tamamen güvenli bir doğum kontrol yöntemi değil

Takvim yönteminde kadınlar yumurtlama günlerini doğru tahmin ederek riskli günlerde ilişkiye girmez. Ancak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt da, tıplı Op. Dr. Ali Gürsoy gibi bu yöntemin çok etkili bir korunma yöntemi olmadığını belirtiyor. Çünkü kadınlarda yumurtlama düzeni bazı aylarda farklılık gösterebiliyor. Bu anlamda “birçok kadının yumurtlama günlerinden çok uzakta olduğunu sandığı günlerde istenmeyen gebelikler yaşanabilir” diye ekliyor.

Yumurtlama günü nasıl hesaplanır?

Yumurtlama günü nasıl hesaplanır?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt, yumurtlama günü hesaplanarak uygulanan doğum kontrol yöntemi takvim yöntemini şu şekilde açıklıyor:

  • Yumurtlama, beklenen adet gününden 14 gün önce oluşur. 
  • Gebe kalma olasılığıyumurtlamadan önceki birkaç gün içinde girilen ilişkilerde en yüksek düzeydedir.
  • Yani bir tahmin yapabilmek için adetlerin düzenli olması, takip eden adetin ne zaman başlayacağının bilinmesi şart.
  • Ancak âdetleri düzenli kadınlarda bile bazı aylarda daha erken veya geç yumurtlamalar olabilir.
  • Bu sebeple takvim yöntemi ile korunma çabası içinde olan kadınlar, hayal kırıklılığına uğrayabileceklerinden, modern doğum kontrol yöntemleri kullanılması önerilir.
- Reklam -