Ana SayfaAnne ÇocukHamile kalmak için yumurtlama günü nasıl hesaplanır?

Hamile kalmak için yumurtlama günü nasıl hesaplanır?

- Advertisement -

Hamile kalmayı planlıyor ve hamile kalmak için en uygun olan gün olan ovülasyon gününüzü hesap etmeniz gerekiyorsa, bunun yolu çok basit. Ancak 28 günde bir mi 30 günde bir mi âdet oluyorsunuz? Âdet günleriniz şaştığı için hesaplamakta zorlanıyor musunuz? İşte gebelik planlayan kadınlar için hamile kalmaya en uygun günleri işaret eden ovülasyon dönemini hesaplamanın en kolay yöntemleri…

Çocuk sahibi olmayı planlıyor veya gebelik için en riskli dönemlerinizi bilmeniz gerekiyorsa, bunun için ovülasyon döneminizi bilmeniz gerekir.

Planınızda hamile kalmak yoksa, korunmasız ilişki gebelik riskini doğuracaktır. Ancak bazı günler vardır ki, bu risk çok daha fazla yükselir. Çünkü yumurtlama dönemindesinizdir.

Bir kadının gebelik için en uygun olduğu zamanlar ovülasyon, yani yumurtlama dönemidir. Gebe kalmak isteyen kadınların eşleriyle bu dönemde birlikte olması uygun olur.

Kadınlarda ovülasyon dönemi nasıl hesaplanır?

Kadınlarda ovülasyon dönemi nasıl hesaplanır?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tülin Gürel Kocatepe, hamile kalmak için verimliliğin en yüksek olduğu dönemin kadının yumurtlama gününe en yakın 3-4 günlük dönemi olduğun belirtiyor. Buna göre,

  • 28 günde bir âdet gören bir kadında, yumurtlama günü adetin 14’üncü gününde gerçekleşiyor.
  • Buna göre, âdetinizin başladığı günden itibaren sayarak 10 – 14 günleri arası, yumurtlamanın olduğu süreç olarak belirleniyor. Bu dönem gebelik için en uygun zamanlar.

Ancak her kadında yumurtlama dönemi 10-14. günlerde olmaz. Bu süreç, siklus olarak geçen âdet döngüsüuzunluğuna göre değişir.

Örnek vermek gerekirse, 30 günde bir âdet gören birinde yumurtalama 16’ncı güne, 26 günde bir âdet gören bir kadında ise 12’nci güne kayar.

İşte bu nedenle kendi âdet döngünüzü iyi hesaplamanız, her ay âdet olduğunu günü not etmeniz gerekir.

Âdet döngüsünü bulma ve ovülasyon gününü hesaplama

Âdet döngüsünü bulma ve ovülasyon gününü hesaplama

  • Döngünüzü her ay başlangıç tarihi ile not edin.
  • Döngü, âdetin başladığı ilk günden bir sonraki âdet gününe kadarki süredir. Örneğin 28.
  • Bundan 14 çıkararak yumurtlama gününü kesin olarak hesaplayabilirsiniz.

Yumurtlamanın her zaman tam o gün olması garanti olmadığından, bu güne yakın son dört günlük aşama, yani 10-14 gün arası gebeliği yakalayabilmek için önemlidir. Bu dönemde hamile kalmak isteyen kadınların partnerleriyle daha sık cinsellik yaşaması önerilir.

Düzensiz âdet görenler ovülasyon dönemini nasıl hesaplayabilir?

Düzensiz âdet görenler ovülasyon dönemini nasıl hesaplayabilir?

Düzensiz âdet görenlerin yumurtlama sürelerini kesin olarak belirlemeleri ne yazık ki zordur. Çünkü düzensiz âdet gören kadınlarda âdet düzensizliğinin ana nedeni yumurtlamanın düzensizliğinden kaynaklanır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tülin Gürel Kocatepe, eczanelerde satılan Elisa yöntemiyle, idrarda LH adı verilen hormonun zirve yaptığı zamanı ölçen birtakım kitlerin olduğunu belirtiyor. Bu kitler ile düzenli idrar analizi yaparak, kadınlar kendi kendilerine yumurtlama günlerini tespit edebiliyorlar. Ancak bu kitlerin de güvenilirliğinin yüzde yüz olmadığını belirten Op. Dr. Kocatepe, bu kitlerden bazal vücut ısısı ölçümüyle yararlanılmasının hastalara kolaylık sağlayabileceğini belirtiyor.

Bazal vücut ısısı nedir?

Bazal vücut ısısı nedir?

  • Henüz yataktan kalmadan, herhangi bir aktivitede bulunmadan ölçülen vücut ısısına “bazal vücut ısısı” adı veriliyor.
  • Bazal vücut ısısı ölçümü hassas bir dereceyle yapılıyor.
  • Bu ısı, yumurtlamanın hemen ardından artıyor.
  • Fakat vücut ısısı, geçirilen enfeksiyonlardan, uykusuzluktan, aktivitelerden etkilenebileceği için, sadece buna dayanarak yumurtlamayı belirlemek her zaman çok güvenilir olmayabilir.
- Reklam -