Ana SayfaAnne ÇocukEmzirme döneminde sütü artırmak için ne yemeli, hangi besinleri sınırlandırmalı?

Emzirme döneminde sütü artırmak için ne yemeli, hangi besinleri sınırlandırmalı?

- Advertisement -

Emzirme döneminde dengeli beslenme, öğünlerinizi 3 ana, 3 ara öğün şeklinde toplamda 6 öğün şeklinde düzenlemek, emzirme döneminde olduğunuz için günde yaklaşık 4 litre sıvı almak, bu sıvıların başta su olmak üzere, şekersiz ve emzirme dönemine uygun bitki çaylarından seçmek, hamilelik döneminde alınan prenatal vitaminlere emzirme döneminde de devam etmek olmazsa olmazlardan. Peki emzirme döneminde sütünüzün bebeğiniz için daha çok, sağlıklı ve faydalı olması için ne yapabilirsiniz? İşte emzirme döneminde beslenmenizde bilmeniz gerekenler…

Anne sütünün bebeğin bağışıklık sisteminin güçlü tutulması, sağlıklı bir zihinsel ve fiziksel gelişimi sağlaması için önemi büyük. Anne sütü çocukları enfeksiyon hastalıklarından, alerjilerden koruyor. Aynı zamanda bebeğin beyin ve zeka gelişimi için de faydası var. Bu nedenle annelerin bebekleri için emzirme döneminde beslenmelerine ekstra dikkat etmesi gerekiyor. Peki emzirme döneminde annelerin beslenmesinin temel kuralları neler? Maddeler halinde açıklamak gerekirse…

Emzirme döneminde beslenmede dikkat edilecekler

  • Dengeli beslenin. Günde 3 ara öğün, 3 ana öğün olmak üzere toplamda 6 öğün beslenmeye dikkat edin. Kahvaltıyı atlamayın.
  • Günde yaklaşık 4 litre sıvı alın. Sıvı tüketimi süt üretimi artırır. Ancak bu dönemde sıvı ihtiyacınızı nereden karşıladığınız önemli. Bu nedenle sıvı tüketimini başta su ile, ardından emzirme döneminde doktorunuzun tavsiye ettiği bitki çayları ile karşılayın. Kafein tüketimine dikkat edin.
  • Taze meyve suyu gibi besleyici içecekler tüketin.
  • Hamilelik sırasında alınmış olan prenatal vitaminlere emzirme sürecinde de devam edin.
  • Bir emzirme rutini oluşturmaya çalışmayın. Bu rutini bebeğiniz kendi başına oluşturabilirler. Bu rutini bebekler 6 veya 8 haftada oluşturabilir.
EMZİRME DÖNEMİNDE NELER YİYEBİLİRSİNİZ?

EMZİRME DÖNEMİNDE NELER YİYEBİLİRSİNİZ?

Bol miktarda meyve ve sebze tüketin. Miktar olarak günde en az beş porsiyonu hedefleyin.

Vücudunuzun bu dönemde enerjiye ihtiyacı var. Çünkü enerji, süt üretimi için çok önemli. Bu nedenle enerji vermesi için ekmek, pirinç ve patates gibi nişastalı yiyeceklerden kısmayın. İhtiyacınız kadar tüketmeye dikkat edin.

Bazı kadınlarda bebeğin doğumundan sonra bağırsak ve kabızlık sorunları görülebilir. Bu sorunlara karşı lifli beslenmek gerekir. Esmer ekmek, makarna, pirinç, bakliyat, meyve ve sebzelerde bol miktarda lif bulunur.

Yağsız et ve tavuk, balık (biri yağlı balık olmak üzere haftada en az iki kez balık), yumurta ve fasulye, mercimek türü bakliyat gibi protein kaynaklarını mutlaka alın.

Süt, peynir ve yoğurt, kefir gibi kalsiyum içeren süt ürünleri emzirme döneminin olmazsa olmazlarından. Kalsiyum alımı, bebeğin çok hızlı gelişen kemiklerini beslediği için gebelik dönemindeki gibi emzirme döneminde de çok önemli.

EMZİRME DÖNEMİNDE UZAK DURULMASI VEYA SINIRLANDIRILMASI GEREKEN BESİNLER

EMZİRME DÖNEMİNDE UZAK DURULMASI VEYA SINIRLANDIRILMASI GEREKEN BESİNLER

  • Emzirme döneminde haftada iki orta boy teneke kutu ton balığından fazla yemeyin. Ton balığında bulunan cıvanın bir miktarı sütünüze karışır ve yüksek miktarda cıva bebeklerin sinir sisteminin gelişmesine zarar verebilir.
  • Emzirdiğiniz süre içinde başka her türlü yiyeceği normal miktarda yiyebilirsiniz. Ancak sütünüz bebeğinizin temel besin kaynağı olduğundan gaz yapmaya eğilimli bakliyatları tüketirken, bebeğinizin durumunu da takip edin. Ayrıca ailenizde alerji gibi sorunlar varsa, bebeğiniz de alerjik olabilir, bu nedenle tükettiğiniz besinleri dikkatle seçin. Bebeğinizin gaz vb. sorunlarına karşı daha kontrollü beslenme için bir beslenme günlüğü tutabilirsiniz. Böylece beslenmenizde farklı bir besin olduğunda bebeğinizin tepkileri size o besinle ilgili ipuçları verir.
  • Katkı maddeli ürünlerden kesinlikle uzak durun.
  • Fazla baharat ve şarküteri bebeklerde gaz yaptığından bu tür besinlerin tüketimini sınırlandırın, mümkünse çok az tüketin.
  • Bebekte gaz problemi olmaması için brokoli, soğan, lahana, yeşil biber gibi gaz yapan yiyeceklerden sakının.
  • Genel kuralı unutmayın: Sizi etkileyen bir yiyecek, büyük olasılıkla bebeğinizi de etkiler.
EMZİRME DÖNEMİNDEYSENİZ, BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

EMZİRME DÖNEMİNDEYSENİZ, BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bebeğinizi anne sütü ile besliyorsanız ve bebeğinizin anne sütünden daha fazla yararlanması için süt üretiminizi artırmak istiyorsanız, aşağıdaki haberlerimiz ilginizi çekebilir:

  • Anne sütünü artıran besinler ve içecekler
  • Emzirme döneminde anne sütünü artıran beslenme önerileri
  • Anne sütünü artırmaya yardımcı yulaflı kurabiye nasıl yapılır?
  • Anne sütünü artıran yulaf ezmesi tarifi
  • Anne sütünü artıran besinler ve anne sütü azlığının nedenleri
- Reklam -