Ana SayfaAnne ÇocukEmziren annelerin meme ucunda oluşan beyaz kabarcık ne anlama gelir?

Emziren annelerin meme ucunda oluşan beyaz kabarcık ne anlama gelir?

Anneli yeni tatmış birçok kadının karşılaşabileceği durumlar arasında yer alan meme ucunda oluşan beyaz kabarcıklar tedavi edilmezse ciddi problemlere neden olabilir. Peki, Emziren annelerin meme ucunda oluşan beyaz kabarcık nedir? Nasıl tedavi edilir?

- Advertisement -

SÜT KABARCIĞI NEDİR?

SÜT KABARCIĞI NEDİR?

Bir süt kabarcığına (yani bloke olmuş meme başı gözeneğine) bleb ya da tıkalı meme ucu denir. Meme başı kabarcığı sütün deri altında kalmasıyla oluşur. Deri, bir süt kanalı çıkışının üzerini örterek gelişir ve arkasında süt birikir. Bir süt kabarcığı meme başında veya meme başı çevresinde (areolada) çoğunlukla can yakıcı beyaz, şeffaf veya sarı bir nokta şeklinde ortaya çıkar. Kabarcıkta ve kabarcığın hemen arkasında acı hissedilir. Tipik bir süt kabarcığında, meme sıkılarak süt uca doğru basınç yaptığı zaman kabarcık dışarı doğru şişer. Süt kabarcıkları açılmamakta ısrarcı ve emzirirken çok can yakıcı olabilir. Günlerce hatta haftalarca kaldıktan sonra deri etkilenmiş bölgeden sıyrıldığında kendiliğinden iyileşebilir.

Süt kabarcığı, meme başında sürtünmeyle oluşan bir kabarcıkla aynı değildir. Kırmızı veya kahverengi ‘kan kabarcığı’; bebeğin memeyi yanlış kavraması,yanlış emmesi,iyi oturmayan meme başı kalkanı veya pompadan kaynaklanır. Bu tip bir kabarcıkta problem sürtünmeye bağlı meme başı hasarıdır. Süt kanalı ucu tıkanıklığı değildir. Meme ucu bölgesinde tahriş olmuş deriyi iyileştirmek üzerine bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Meme başında ve memede kabarcık benzeri yaraların bir başka nedeni de herpes olabilir.

Meme ucunda beyaz bir nokta (süt kanalını derinin kapatmasından ziyade) aynı zamanda süt kanalı içindeki bir tıkanmadan da oluşabilir. Tıkanıklık minicik bir damla katılaşmış sütün kurumasıyla ya da yarı katılaşmış, yağlı sütten bir ‘iplik’ nedeniyle gerçekleşebilir. Bu tip bir süt kanalı tıkanıklığı çoğu zaman emzirmenin veya elle sağmanın yarattığı basınçla dışarı çıkar ya da süt kanalının çıkışından tırnakla nazikçe sıyrılabilir. İkinci tür çoğunlukla süt kanalından dışarı elle sağılabilir. Doymuş yağları yemeyi azaltmak bu tip tıkanıklıkların tekrarlamasını engelleyebilir. Her iki tip tıkanıklık da tekrar eden mastitle ilişkilidir.

SÜT KABARCIĞI NEDENLERİ

SÜT KABARCIĞI NEDENLERİ

Süt kabarcıklarının, bir süt kanalının içindeki sütün epidermis tarafından üstünün kapanması, böylelikle iltihaplı tepki verilmesini tetiklemesiyle oluştuğu düşünülüyor. Süt kabarcığının altında yatan neden ihtiyaçtan fazla süt üretimi, memede o alana yapılan baskı, ya da diğer olağan nedenlerle meydana gelmiş tıkalı kanallar olabilir. Kavrama, emme veya dil bağı problemleri, meme ucunda sürtünmeye neden olduğundan, kabarcıkların oluşmasına katkıda bulunabilir.

Pamukçuk da süt kabarcığına yol açabilir. Pamukçuk meme ucunda zaman zaman minik beyaz benekler halinde görülür ama bazen daha büyük beyaz benekler şeklinde oluşup bir veya birden çok süt kanalını kapatabilir. Eğer bir seferde birden fazla kabarcık olursa sebebinin pamukçuk olduğundan şüphelenin. Pamukçuk sıklıkla yanma halinde bir acıyla birliktedir ve acı, emzirdikten veya pompaladıktan sonra daha kötü olma eğilimindedir (öte yandan tıkalı bir kanal vakasında genelde meme boşaldıktan sonra daha iyi hissedilir).

TEDAVİSİ NELERDİR?

TEDAVİSİ NELERDİR?

Bir süt kabarcığı için tavsiye edilen tedavi çoğunlukla dört adımdan oluşur: emzirmeden önce nemli sıcak uygulama yapın, deriyi süt kanalından temizleyin, emzirin veya hastane tipi pompayla sağın ve doktorunuz gerekli görürse iyileşmeye yardımcı olmak için ilaç kullanın. Tıkalı kanal ucu açık kalana kadar bunu birkaç gün tekrarlamanız gerekebilir. 

1. Kabarcığı yumuşatmak için emzirmeden önce nemli sıcak uygulama yapın. Günde birkaç defa, nemli sıcak uygulamasından önce memeyi tuzlu suya batırın.

Emzirmeden önce “magnezyum sülfat tuzlu” suya batırmak süt kanalı ağzını açmaya yardımcı olur, ve aynı zamanda iyileşmeyi destekler. İki çay kaşığı magnezyum sülfat tuzunu bir bardak suda çözerek kullanın. Bu tuzu önce az miktarda çok sıcak su içinde çözüp oda sıcaklığında su ekleyerek memenin daldırılabileceği sıcaklığa getirin. Tuzlu suya batırma işlemini günde en az dört kez yapmaya çalışın.

Emzirmeden veya pompalamadan önce (ve direk tuzlu su uygulamasının ardından) süt kabarcığının üzerine çok sıcak bir nemli kompres yapın. Kendinizi yakmamaya dikkat edin. Nemli kompres yerine zeytinyağına batırılmış bir pamuk topu da deriyi yumuşatmak için kullanılabilir.

2. Deriyi süt kanalının üstünden temizleyin.

Sıcak uygulama ve sonrasında emzirme/pompalama derinin genişleyip kabarcığın açılmasını sağlarsa bu aşama gerekli olmayabilir. Ancak, deri artık kanalın üzerine büyümeyene kadar aşağıdakilerden birini günde en az bir kere yapmak yardımcı olabilir.

Kabarcıklı alanı nemli bir el bezi ile ovun. 

Eğer meme ucundan tıkanıklık bir tıpa gibi çıkıntı yaptıysa, temiz parmaklarla çekerek çıkarılabilir.

Kabarcık bir kenarından tırnakla açılabilir.

3. Emzirin ya da hastane tipi pompayla sağın. Sıcak uygulama yaptıktan sonra, ilk olarak kabarcıklı memeyi emzirin.

Emzirmeden önce, meme sıkıştırma metodu (breast compression) ve meme ucunun yanlarından arkaya doğru baskı yapıp sonra ucuna doğru elle sağmak (hand express), süt kanalı içinde katılaşmış sütü dışarı çıkmasına yardımcı olabilir. Bu kanaldan bazen (sıklıkla diş macunu kıvamında) katılaşmış süt parçaları veya iplikleri çıkarılabilir. 

4. Emzirdikten sonra iyileşmesine yardımcı olmak için süt kabarcığını tedavi edin.

TEKRAR EDEN SÜT KABARCIĞI İÇİN ALTERNATİF TEDAVİLER

TEKRAR EDEN SÜT KABARCIĞI İÇİN ALTERNATİF TEDAVİLER

Greyfurt çekirdeği özü içeren bir masaj yağıyla meme, areola ve meme ucuna masaj yapmak tekrarlayan süt kabarcıklarının iyileşmesine yardımcı olabilir. 

Masaj yağını hazırlamak için: zeytinyağıyla birkaç damla greyfurt çekirdeği özü veya limon çekirdeği özü karıştırın.

Israrcı süt kabarcıklarını tedavi etmek için başka bir yöntem de: Günde bir kere, 5 damla greyfurt çekirdeği özü, ¼ bardak sirke ve 2 bardak su ile hazırlanan karışımı, meme ve meme ucuna spreyle sıkmaktır.

E vitamini yağı – ince bir tabaka halinde uygulanır ve emzirmeden önce silinir (çok fazla E vitamini bebek için zararlı olabilir).

Not: Tüm yöntemler için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

- Reklam -