Ana SayfaAnne ÇocukDoğum öncesi ve sonrasında çocuklarda zekayı geliştirmeye yardımcı 10 yöntem

Doğum öncesi ve sonrasında çocuklarda zekayı geliştirmeye yardımcı 10 yöntem

- Advertisement -

Her çocuğun birbirinden farklı ve biricik olduğunu düşünürsek, çocuğunuzun zeka gelişimini desteklemek için daha anne olmaya karar vermeden önce harekete geçmeniz gerekiyor. Bu anlamda çocuk yapmaya karar verme sürecinden çocuğun ilk aylarına ve bakımına kadar dikkat edeceğiniz bazı noktalar çocuğun zeka gelişiminde büyük rol oynuyor. Posta.com.tr yazarlarından Özel Eğitim Uzmanı Bircan Tavas, Posta.com.tr okuyucuları için çocuklarda zeka gelişmini artırmaya yardımcı 10 yöntemden bahsetti…

Beynimizin oluşumunda ve işleyişinde nöronların, sinapsların ve nöroplastisite’nin önemi büyüktür. Anne karnında oluşup gelişmeye başlayan beyin, hayatımız boyunca gelişmeye ve değişmeye devam eder. Bu anlamda zeka sonradan gelişebilir. Ancak her çocuğun birbirinden farklı ve biricik olduğunu düşünürsek, çocuğunuzun zeka gelişimini desteklemek için daha anne olmaya karar vermeden önce harekete geçmeniz gerekiyor. Bu anlamda çocuk yapmaya karar verme sürecinden çocuğun ilk aylarına ve bakımına kadar dikkat edeceğiniz bazı noktalar çocuğun zeka gelişiminde büyük rol oynuyor. Posta.com.tr yazarlarından Özel Eğitim Uzmanı Bircan Tavas, Posta.com.tr okuyucuları için çocuklarda zeka gelişmini artırmaya yardımcı 10 yöntemden bahsetti…

Zeka tüm insanlarda var olan ve geliştirilebilen bir nörogelişimsel süreçtir. Zeka gelişimine genetik faktörler kadar çocuğa bakım verenlerin davranış ve tutumları, çevresel faktörlerde etkilidir. Bu haberimizde Özel Gelişim Uzmanı Bircan Tavas ile “Zeki anne babanın çocuğu da zeki olur mu? Çocuğun zeki olması için ne yapmalı? Zeka sonradan gelişir mi?” sorularına birlikte cevap arayacağız.

1. VÜCUNUZU BEBEĞE HAZIRLAYIN! ZEKA GELİŞİMİ DOĞUM ÖNCESİNDE BAŞLIYOR

1. VÜCUNUZU BEBEĞE HAZIRLAYIN! ZEKA GELİŞİMİ DOĞUM ÖNCESİNDE BAŞLIYOR

Gebelik dönemi öncesi anne adaylarının vücutlarını hormon, vitamin ve mineral olarak sağlıklı hamile kalmaya hazırlamış olmaları gerekir. Gebelik sürecinde annenin sağlıklı beslenmesi, alkol ve sigaradan uzak durması, folik asit ve omega açısından zengin beslenmesi bebeğin gelişimi için hassas olunması gereken bir noktadır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan, bizler için gebelikte beslenmede dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Bu haberimize tıklayarak, hamilelik boyunca bebeğinizin zeka gelişimi için hangi besinlerden yana zengin beslenmeniz gerektiğini, aynı zamanda ne tür takviyelerin olmazsa olmaz olduğunu bulacaksınız.

TIKLAYIN: Bebeğinizin zeka gelişimi için hamilelikte nasıl beslenmelisiniz?

2. ANNE VE BABA GEBELİKTEN BAŞLAYARAK BEBEK İLE BAĞINI GÜÇLENDİRMELİ

2. ANNE VE BABA GEBELİKTEN BAŞLAYARAK BEBEK İLE BAĞINI GÜÇLENDİRMELİ

Anne adayının psikolojik olarak huzurlu ve mutlu bir gebelik süreci yaşaması, bebeğini kabullenişi ve bağ kurması, bebek ile ebeveyn arasındaki bağı kuvvetlendirir. Anneler bu anlamda biraz daha şanslı oluyor. Gebelik süreciyle beraber babalara kıyasla, bebekle daha kolay ve direkt bir bağ kurma şansını yakalayabiliyorlar. Bu yüzden bebek dünyaya geldikten sonrada babanın bebeği ile bağ kurması, kabullenmesi, ihtiyaçlarını karşılaması, onu sevmesi gelişimin sağlıklı ilerlemesi için kritik bir öneme sahip.

Burada “Babalar ve yenidoğan bebeklerinin aralarında farklı bir bağ olduğunun kanıtları” adlı haberimizden bir alıntı yapmanın tam sırası.

Babalar ve yeni doğanların birlikte geçirdiği ilk saatler, ilk aylarda geliştirdikleri bağ üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Bilim adamları, doğduktan hemen sonra bebekleri ile fazla zaman geçiren babaların, çocuklarının gelecek 3 ay boyunca kendileri ile zaman geçirmek konusunda daha istekli olduğunu biliyorlar. Bu, aradaki ilişkiyi güçlendirmeye başlamak için asla erken bir vakit değil. Babalar, anne ile yeni doğanın bulunduğu hastane odasını her ziyaret ettiğinde bebeğin gözlerine yakından bakabilir, onlar ile göz teması kurabilir, onları taşıyabilir ve onlara şarkı söyleyebilirler.

TEMAS KURUN!

Hem baba hem de çocuk, cilde temas ile bir bağ kurabilir. Yapılan araştırmalar, bebek beyninin kendilerini mutlu hissetmelerini sağlayacak, aşk hormonu olarak da bilinen oksitosin salgılamasını sağladığını dile getiriyor. Bu hormon aynı zamanda bebeğin sakin ve güvende hissetmesini sağlıyor ve baba böylece kendini bebeğine daha yakın hissedebiliyor. Bunu yapmak için, baba rahat bir sandalyede oturup bebeği göğsünde uyutabilir. Hatta hava biraz da soğuksa, bebeğini ve kendini battaniyeyle örterek ısıtabilir.

Daha fazla detay için haberimize tıklayın:

Yenidoğan ile baba arasındaki bağı güçlendirmeye dair bilmeniz gerekenler

3. GENETİK FAKTÖRLERİ GÖZ ARDI ETMEYİN

3. GENETİK FAKTÖRLERİ GÖZ ARDI ETMEYİN

Zeka gelişiminde genetik faktörlerin etkisi yadsınamaz. Halk arasında duyduğumuz “Zeki olan ebeveynlerin çocukları da zeki olur.” Söyleminde sadece genetik faktörlere göre karar veremeyiz. Çünkü zeka gelişen ve değişen bir yapıdır. 

Özellikle de erken çocukluk döneminin ilk 4 yılında beyin saniyede 750-1000 nöroplastisite bağlantı kurar. Ve ilerleyen dönemlerde sinaptik budama başlar.

Bu haber ilginizi çekebilir:

Çocukların zeka gelişimini destekleyecek öneriler

HABER ÖNİZLEMESİ

Harvard Çocuk Gelişimi Merkezi uzmanları, bebek ve çocukların beyin ve zekâ gelişimine destek sağlayacak 5 öneride bulunuyor. İşte anne ve babaların dikkat etmesi ve uygulaması gereken yöntemler.

Ayrıca unutmayın:

Düzenli uyuyan çocuğun problem çözme becerisi artıyor!

4. YENİDEN YAPILANDIRILMIŞ ÇEVRENİN BEBEĞİN ZEKASINA ETKİSİ

4. YENİDEN YAPILANDIRILMIŞ ÇEVRENİN BEBEĞİN ZEKASINA ETKİSİ

Genetik faktörlerin yanında çocuğa bakım verenlerin tutum ve davranışları, çevresel faktörler de zeka gelişimine etki ediyor. Bunun için çocuğa doğduğu andan itibaren yapılandırılmış ortam sunulması, duyularını harekete geçirerek dünyayı keşfetmesi sağlanmalı. Ayrıca çocuk, gelişimsel oyunlar ve geliştirici oyuncaklarla desteklenmeli.

Bu haber ilginizi çekebilir:

Çocuğunuza farkında olmadan vereceğiniz 10 zarar

5. ANNE SÜTÜNÜN YARARLARI

5. ANNE SÜTÜNÜN YARARLARI

Yapılan araştırmalarda maksimum 2 yaşına kadar anne sütünü alan çocukların akademik başarılarının, sosyal-duygusal uyum becerilerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Annenin bebeği emzirirken kurmuş olduğu tensel, duyusal ve duygusal bağ sayesinde, anne bebeğini nörogelişimsel olarak tetikleyerek yeni sinaps bağlantıları kurmasını sağlar.

EMZİREN ANNELER İÇİN SÜT ARTIRICI BESİNLER

Emzirme dönemindeyseniz, sütünüzün daha fazla ve kaliteli olması için aşağıdaki haberlerimize göz atabilirsiniz.

  • Emzirme döneminde anne sütünü artıran besinler ve içecekler
  • Emzirme döneminde anne sütünü artıran beslenme önerileri
  • Emziren anneler için süt artıran bitki çayı tarifi
  • Anne sütünü artırmaya yardımcı yulaflı kurabiye tarifi
  • Anne sütünü artıran orman meyveli yulaf tarifi
  • Kış aylarında emziren anneler için süt artırıcı ve enerji verici içecek
6. BEBEĞİN BAKIM RUTİNİ VE DENGELİ BESLENME İHTİYAÇLARININ KARŞILANMASI

6. BEBEĞİN BAKIM RUTİNİ VE DENGELİ BESLENME İHTİYAÇLARININ KARŞILANMASI

Çocuğun sağlıklı büyümesi için uyku, beslenme ve oyun olmazsa olmazıdır. Yaşına uygun ek gıdalara geçiş, beslenmesinde tüm besin değerlerinden dengeli ve yeterli şekilde alması zeka gelişimini olumlu yönde etkiler. Vitamin eksikleri, tiroid sorunları beyin gelişimini sekteye uğratabilir. Düzenli doktor kontrolleri ve tahliller ile bunun önüne geçebilirsiniz.

7. 3T KURALI (TELEVİZYON, TABLET VE TELEFONDAN UZAK DURMA)

7. 3T KURALI (TELEVİZYON, TABLET VE TELEFONDAN UZAK DURMA)

Çocukların uzak durması gereken 3T (Telefon, Tablet, Televizyon) kuralını aklınızdan çıkarmayın.

  • 2 yaşından önce çocukları kesinlikle mavi ekrana maruz bırakmayın!
  • 3T kuralını hayatınıza yerleştirin, net bir şekilde uygulayın. 
  • 2 yaşından sonra yaşına uygun olabilecek şekilde izleme süreleri koyarak, birlikte izleyip, sohbet ederek sürece eşlik edin.
  • Bebeklerin çok erken yaşta mavi ekrana maruz kalmaları ciddi (otizm, sosyal uyum bozuklukları, konuşma problemleri vb.) risklerin temelini oluşturur.
8. OYUN VE OYUNCAKLARIN ZEKAYA ETKİSİ

8. OYUN VE OYUNCAKLARIN ZEKAYA ETKİSİ

Çocuğunuzla bolca oyun oynayın. Etkileşim ve iletişim içinde olun. Çocuğun gelişimsel süreçlerine uygun oyunlar oynayarak onun zekasını geliştirebilirsiniz.

Oyuncak seçiminde pahalı, popüler oyuncaklar yerine daha fonksiyonel ve ilgi çekici malzemeler kullanarak kendi oyuncaklarınızı yapabilirsiniz ya da yapalabilirsiniz.

Şişelerden marakas, duyu kartları, tencereler, kapaklar; bu oyunlar evinizde hali hazırda bulunan her şeyle kurulabilir. Çocuğunuzun oyun kurma becerilerini artırmak için var olan malzemeleri de kullanın.

Çocuğunuzun ayına, yaşına uygun oyunların neler olması gerektiğini bilmiyorsanız veya onunla oynayabileceğiniz ilginç oyunlar, yapabileceğiniz deneyler arıyorsanız, Posta.com.tr’de yer alan çocuk oyunlarına özel katagorimizi gezebilirsiniz.

TIKLAYIN: Çocuklarla etkinlikler kategorisi

9. AÇIK HAVADA ZAMAN GEÇİRMENİN ÖNEMİ

9. AÇIK HAVADA ZAMAN GEÇİRMENİN ÖNEMİ

Doğada duyularımız aktif çalışır. Beyin öğrenmeye daha açıktır. Bunun için her gün çocuğunuzla parka gitmeye, doğa da zaman geçirmeye özen gösterin. Sporu hayatınızdan eksik etmeyin.

10. KOŞULSUZ SEVGİ VERİN VE ONU KABUL EDİN

10. KOŞULSUZ SEVGİ VERİN VE ONU KABUL EDİN

Son olarak çocuğunuzu sadece “koşulsuz sevin”. Çocuğunuzun durumu ne olursa olsun sadece sizin çocuğunuz olduğu için bile biricik ve özel. Çocuğunuza onu her hali ile kabul ettiğinizi ve sevdiğinizi bolca hissettirmeyi ve söylemeyi unutmayın.

- Reklam -