Ana SayfaAnne ÇocukBebeklerde burun tıkanıklığı nasıl geçer?

Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl geçer?

- Advertisement -

Bebeğinizin hem günlük rahatını hem de uykusunu bozan, aynı zamanda beslenmesini engelleyen burun tıkanıklığı ailelerin en önemli sorunlarından biridir. Üstelik bebekler özellikle ilk 6 aylarında biz yetişkinlerden farklı olarak ağızdan nefes alıp vermeyi bilmezler. Bu nedenle tek nefes alma kaynağı olan burunları tıkandığında çok daha fazla huzursuz olurlar. Yemek yeme ve uyku gibi temel faaliyetleri ciddi sekteye uğrar. Ancak bebeklerde burun tıkanıklığını geçirmek için ailelerin evde yapabileceği pek çok farklı yöntem var. İşte uzmanından bebeklerde burun tıkanıklığı geçirme yöntemleri…

Bebeğinizde burun tıkanıklığı varsa, öncelikle bunun sebebini öğrenmeniz gerekiyor. Böylece burun tıkanıklığına karşı önlem almanız kolaylaşıyor. Örnek vermek gerekirse, bebeklerin bulunduğu ortamda, nem seviyesinin yüzde ellilerde olması gerekiyor. Aksi durumda bebeğin burnu tıkanıyor ve bebek rahat nefes alamıyor.

Bir diğer yandan bebeklerin eğer burnu tıkanmışsa, kendi kendine geçer dememek gerekiyor. Çünkü bebekler, biz yetişkinlerden farklı olarak ilk 6 ay boyunca ağızlarından nefes almayı bilmiyorlar. Ağızdan nefes alıp vermeyi bilmeyen bebeğin burnu tıkandığında bebek daha da rahatsız oluyor.

Bebeklerde burun tıkanıklığı ne tür sorunlara yol açar?

Bebeklerde burun tıkanıklığı ne tür sorunlara yol açar?

Burnu tıkanmış bir bebek rahat olmadığı için yemek yemek istemez, annesini ememez ve uyuyamaz. Üstelik bebekte nezle gibi alerjik reaksiyon varsa, burun daha da fazla tıkanır ve bu da kulak yolu enfeksiyonlarına yol açabilir.

Bebeklerde burun tıkanıklığına karşı ne yapılabilir?

Bebeklerde burun tıkanıklığına karşı ne yapılabilir?

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bayrak Bulucu, bebeklerde burun tıkanıklığını geçirmek için en kolay ve doğal tedavi yönteminin serum fizyolojik olduğunu ifade ediyor. Serum fizyolojik damlalar, her iki saatte bir uygulanarak bebeğinizin burnunu açmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda bebeğiniz bu sayede çok daha sağlıklı nefes alabilir.

Diğer burun açma yöntemlerine çok daha etkili olan serum fizyolojiğin aynı zamanda bebekler için de zararsız bir yöntem olduğunu ifade eden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bayrak Bulucu, serum fizyolojik uygulaması ile ilgili şu noktalara dikkat çekiyor:

  • Serum fizyolojik uygulamasında 1 – 2 damla değil, bütün ampulün kullanılması gerekir.
  • Çok kolay bir uygulama olmayan serum fizyolojik uygulaması sırasında iki yetişkinini olması gerekir. Çünkü bebek ağlayabilir, rahat durmayabilir.
  • Burnu tıkanan bebeğin bulunduğu ortamın havadar olması gerekir.
  • Burnu tıkalı olan bebeğin yatış pozisyonu özellikle bu dönemde çok önemlidir. Sırtı dik olarak yatırılacak bebek, çok daha rahat uyur. 
  • Bebeğin yattığı odada lavanta yağı gibi nefes açıcı yağlar kullanılabilir. Ancak bu tür doğal yağlar kullanmadan önce mutlaka çocuk doktorunuza danışmanız gerekir.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bayrak Bulucu, ayrıca yetişkinler ve çocuklar için kullanılan dekonjestan ve antihistaminikler gibi burun tıkanıklığı ilaçlarının bebekler için uygun olmadığının altını çiziyor. Özellikle 0 – 2 yaş kullanımında beklenmedik yan etkiler olabileceğinden bu tür bir yöntem uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: “Bebekler için serum fizyolojik en etkin ve en fazla katkı sağlayan çözümdür.”

Peki serum fizyolojik nasıl uygulanır?

Bebekte burun tıkanıklığı olduğunda serum fizyolojik nasıl uygulanır?

Bebekte burun tıkanıklığı olduğunda serum fizyolojik nasıl uygulanır?

  • Bebeğinizin burnunu açmak için piyasada bebekler için küçük ampuller halinde satılan serum fizyolojiklerden alın. 
  • Yanınızda bir başka yetişkin olacak şekilde, bebeğinizi rahat bir pozisyonda tutun. Bebeği biri tutarken diğer yetişkin uygulamayı yapabilir.
  • Bunlarla bebeğin burnunu güzelce yıkayın.
  • Uygulama sonrasında burundan suyun akması gerekir. Böylece bebeğin burnu iyice açılır.
  • Sonrasında bebeğin burnundaki sümüğü çıkarın.
  • Bunun için de basit kullanımlı aspiratörlerden kullanabilirsiniz. 
  • Eğer çıkaramazsanız ilerleyen dönemde bebek kendisi hapşırarak veya öksürerek bunu atabilir.
- Reklam -