Bebeklerde özellikle ilk 6 aydan sonra görülebilen rahatsızlıklardan biri de kulak ağrısıdır. Şiddeti artan ağrılarda vakit kaybetmeden mutlaka çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Kulak ağrısına evde müdahale etmek doğru değildir. Aynı zamanda eczaneden doktor kontrolü olmadan ilaç alınmamalıdır. Bebekte kulak ağrısının geri dönüşü olmayan sonuçlara ulaşmaması için kulak ağrısı önemsenmeli ve bilinçsizce müdahale edilmemelidir.
Diş çıkarma, boğaz ağrısı, kulak enfeksiyonu veya tıkalı östaki tüpleri dahil olmak üzere bebeklerde kulak ağrısının çeşitli nedenleri vardır.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dost Zeyrek, “Çocuğunuz kulağının ağrıdığını söyleyebilir ancak bebeklerde durum farklıdır. Bebeğiniz telaşlı görünüyorsa, normalden daha fazla ağlıyorsa, beslenmek istemiyorsa ve biberondan uzaklaşıyorsa kulak ağrısı olabilir” diyor.
Neredeyse her çocuğun orta kulağında enfeksiyon oluyor. 0-3 yaş aralığında 6 çocuktan 5’inde bu durum meydana geliyor. Akut otitis media olarak da adlandırılan enfeksiyon, bebeklerde kulak ağrısının en önemli nedenleri arasında yer alıyor.
Bebeklerde kulak ağrısı nedenleri
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dost Zeyrek, bebeklerde kulak ağrısına yol açabilen nedenleri şu şekilde sıralıyor:
- Kulak enfeksiyonu
- Soğuk algınlığı
- Östaki borusu disfonksiyonu
- Dış kulak enfeksiyonu
- Uçak kulağı
- Kulak veya kulak kanalı travması
- Kulak kanalında yabancı cisim olması
- Kulak kiri birikmesi
- Yansıyan kulak ağrıları
Yansıyan kulak ağrısına neden olabilecek diğer hastalıklar arasında diş çıkarma, parotit, sinüzit, faringeal enfeksiyonlar, lenfadenopati/lenfadenit ve servikal omurga yaralanması sayılabiliyor.
Çocuklarda kulak ağrısına yol açan rahatsızlıklar
Kulak enfeksiyonları: Çocuğunuzda boğaz ağrısı veya başka bir bakteriyel enfeksiyon varsa, mikroplar orta kulağa ulaşabilir ve orada enfeksiyona neden olabilir. Kulak zarı çevresindeki dokular kızarabilir ve şişebilir. Genellikle, bu kulak enfeksiyonları viral bir üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında veya sonrasında ortaya çıkabilir. Otitis media kışın daha sık görülür ve kreşe giden çocuklarda daha sık görülür.
Soğuk algınlığı: Bebeğinizde soğuk algınlığı varsa, bu da kulakta tıkanıklığa ve şişmeye neden olabilir. Bu da enfeksiyona davetiye çıkarır.
Östaki borusu disfonksiyonu: Çocuğunuzun boğazı ile orta kulağı arasındaki bu tüp sizinkinden çok daha küçük ve daha az açılıdır. Sıvının boşalmasını zorlaştırabilir. Tüp şişerse veya mukusla tıkanırsa, ortaya çıkan basınç artışı kulak ağrısını tetikleyebilir. Bu genellikle soğuk algınlığı ve diğer viral enfeksiyonlar da olabilir.
Östaki borusu disfonksiyonunun belirtileri
- Kulak ağrısı
- Kulakta dolgunluk
- İşitme azalması
- Kulak çınlaması veya kulakta patlama/çatlama
Dış kulak enfeksiyonu (yüzücü kulağı): kulak kanalının çizilmesi ve enfeksiyon kapması durumunda ortaya çıkabilir. Genellikle reçeteli antibiyotik damlaları ile tedavi edilmesi gerekir. Dış kulak kanalında bir enfeksiyon olduğunda yüzücü kulağı (otitis eksterna) oluşur. Yüzücü kulağının tedavisinde topikal antibiyotik damlalar kullanılır. Ağrıyı kontrol etmek için bazı ağrı kesiciler kullanılabilir.
Uçak kulağı; Uçakta kalkışlar veya inişler sırasında kabin hava basıncındaki büyük değişiklikler kulak ağrısını tetiklediğinde ortaya çıkar. Bunu önlemenin veya hafifletmenin en iyi yolu, çocuğunuzun bir şeyler içmesine veya yutmasına yardımcı olmaktır.
Daha az yaygın nedenler: Kulak ağrısının diğer daha az yaygın nedenleri arasında kulak veya kulak kanalı travması, kulak kanalında yabancı cisim veya kulak kiri birikmesi sayılabilir. Yansıyan kulak ağrısına neden olabilecek diğer hastalıklar arasında diş çıkarma, parotit, sinüzit, faringeal enfeksiyonlar, lenfadenopati/lenfadenit ve servikal omurga yaralanması sayılabilir.
Benekte kulak ağrısına karşı ne yapabiliriz?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Bıçkıcı Şiddeti artan ağrılarda vakit kaybetmeden mutlaka doktor ile görüşülmelidir. Kulak ağrısında hiçbir zaman aile kendisi müdahale etmemelidir.” diyor.
Bir diğer nokta ise eczaden bilinçsizce alınan ilaçlar. Kulak ağrısının kötü sonuçlarla ve telafi edilemeyecek boyutlara ulaşmasındaki en büyük etmen ailenin önemsememesi veya bilinçsizce müdahalede bulunması olarak açıklanıyor. Bunlar genellikle kulağa kulak temizleme çöpü sokulması, gliserin dökme, sıcak su dökme gibi yöntemler. Bu nedenle bebekte kulak ağrısına karşı evde müdahale ailelerin uyması gereken ilk kural.
Bebeğinizi kulak enfeksiyonlarından nasıl koruyabilirsiniz?
- Çocuğunuzun aşılarını, özellikle pnömokok ve grip aşılarını güncel tutun.
- İkinci el dumana maruz kalmaktan kaçının.
- Çocuğunuzu ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleyin.
- Bebeklerde biberon desteğinden kaçının.