Ana SayfaAnne ÇocukHamile miyim? Gebelik testi için doğru zaman ne zaman?

Hamile miyim? Gebelik testi için doğru zaman ne zaman?

- Advertisement -

Gebelik planlıyorsanız veya hiç hesapta olmayan bir gebelik şüpheniz varsa, bunu nasıl anlayabilirsiniz? Tabii ki doğru zamanda gebelik testi yaparak. Gebelik idrarda ve kanda tespit edilebilir. Hem kanda gebelik testinde hem de idrardaki gebelik testinde aranan gebelik hormonu olarak bilinen Beta HCH hormonunun varlığıdır. Peki Beta HCG hormonunu tespit etmek için en doğru yöntem hangisidir?

Âdet tarihiniz geciktiyse, âdet olacak gibiyseniz ancak bir türlü âdet olamıyorsanız bu durum hamile olduğunuza işaret edebilir. Bu nedenle en kısa zamanda bir gebelik testi yapmanız önerilir. Ancak planlanan bir hamileliğiniz varsa, tüp bebek tedavisi görüyorsanız, doktorunuz size âdet tarihiniz geçmeden de kanda gebelik testi önerebilir. Ancak gebeliği planlamıyorsanız ve korunmasız bir ilişki yaşadıysanız, muhtemelen gebelik gibi bir şüphe ancak âdet tarihiniz geçtikten sonra oluşacaktır. Ancak kimi durumlarda yaşanan korunmasız ilişkiden hemen sonra gebelik şüphesi oluşabilir. Bu durumda âdet tarihini beklemeden test yapmanız gerekir. Peki gebelik testi yapmak için doğru zaman ne zaman?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzman Op. Dr. Selin Özaltın, idrarda gebelik testi yaptırmak için beklenen âdet tarihinden en azından bir gün geçmesinin doğru olduğunu belirtiyor. Çünkü bazı durumlarda kadınlarda geç yumurtlama olabiliyor. Bu da beklenen âdet tarihinden önce yapılan testlerin kişiyi yanıltmasına yol açıyor.

Eğer planlanan bir gebeliğiniz varsa, doktor takibindeyseniz, doktorunuz size kanda gebelik testini önerecektir. Çünkü idrardaki gebelik testinden pozitif sonuç alabilmek için kandaki gebelik hormonunun belli bir seviyeye, gebeliğin ise belli bir haftaya ulaşması gerekir. Bu nedenle âdet tarihi gecikmeden yapılan idrarda gebelik testleri bize her zaman doğru sonucu vermez, gebeliğin olmadığını göstermez. Ancak idrarda çıkan gebelik testi pozitif çıktıysa, bu sonuca güvenebilirsiniz. Çünkü gebelik hormonunun idrara geçmesi daha uzun bir zaman alır. 

Âdet olmayı beklediğiniz ama olamadığınız günün üzerinden 5-6 gün geçtikten sonra da test yapabilirsiniz. Çok erken dönemde test çubuğundan kesin sonuç alamazsınız. Test, hormonların başlamasına bakarak kimyasal gebelik bulmuş olabilir ama aslında hamilelik gerçekleşmemiş olabilir. Kesin sonuç için, pek çok kez üst üste testlere para vermek yerine en azından âdetinizin olması gereken dönemi atladıktan bir gün sonraya kadar bekleyin. Daha kesin sonuç içinse en iyi zaman âdetinizin olması gereken zamanın üzerinden bir hafta sonrasına kadar bekleyip test yapmak. 

Bir diğer yandan piyasada satılan gebelik testlerinde kimi zaman üretim hataları olabilir. Bu nedenle testi birden fazla defa yapmak, sonucu doğrulamak açısından içinizi rahatlatacaktır. 

İdrardan yapılan hamilelik testlerinde test çubuğu üzerindeki kimyasal şerit, embriyo yerleştikten sonra üretimi başlayan Beta hCG hormonunu belirler. Bazı testler bu hormonun bir çeşidi olan, döllenme sonrası ortaya çıkmaya başlayan, hamileliğin erken döneminde beliren hiperglikozile hCG (H-hCH) hormonunu da tespit edebilir. 

Ev tipi gebelik testini uygulamak için en iyi zaman, sabahtır. Sabah idrarınızla testi yapmalısınız. Bazı testler, test çubuğunu idrar akışına doğru tutmaya, bazıları ise idrarı bir kaba koyduktan sonra test çubuğuna damlatmaya yönlendiriyor. Aldığınız testin yönlendirmelerini dikkatli okuyun ve tam olarak uygulayın. Aldığınız testin süresinin geçmemiş olmasına özellikle dikkat edin. Geçerliliği bitmiş bir testi uygulamak sizin kesin sonuç almanızı etkileyebilir.

Test çubuğu üzerinde hemen hemen hiç belli olmayan, silik bir görüntü ortaya çıkması ne anlama gelir? Bu testlerde pozitifin yanlış çıkma ihtimali çok düşüktür. Silik bir pozitif çizgisi çıkması hamile olduğunuz şüphesini güçlendirir. Bu durumda iki ya da üç gün bekleyip yeniden idrar testi yapabilir veya derhal kan testi yaptırmak için laboratuvarın yolunu tutabilirsiniz.

Ev tipi gebelik testinin sonucunun pozitif çıkması, anne olacağınızın müjdecisi gibidir. Bu durumda hemen jinekoloğunuzu arayın ve kan testiyle sonucu kesinleştirmeye gerek olup olmadığını sorun, ilk muayeneniz için randevu alın. Hatta en kısa zamanda folik asitli vitaminleri almaya başlayın. Sonra sıra eşinize ve aile üyelerine hamile olduğunuzu açıklamaya gelecek. Hamile olduğunuzu açıklamanın eğlenceli yolları için tüyolarımıza göz atma zamanı gelmiş demektir!

Test sonucu negatif çıkarsa ancak siz beklediğiniz zamanda âdet olmadıysanız birkaç gün daha bekleyip tekrar test yapabilirsiniz. Çünkü vücudunuz testin ortaya çıkarması için yeterli hCH hormonu üretmemiş olabilir veya yumurtlama zamanınız düşündüğünüz vakitte gerçekleşmemiş olaiblir.

Gebeliğin ilk belirtileri

Gebeliğin ilk belirtileri

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzman Op. Dr. Zahide Küçük, döllenmiş hormonun annenin rahmine yerleşmesinin ardından gebelik hormonu olarak bilinen Beta HCG hormonunun hızla yükselmeye başladığını ve 10. haftada maksimum seviyeye geldiğini belirtiyor. 

  • İlk belirti beklenen âdet kanamasının gecikmesi şeklinde gerçekleşiyor.
  • Ancak bazı hamileliklerde halk arasında üstüne görme adı verilen hafif lekelenme şeklinde kanama olabiliyor. Bu kanama çoğunlukla âdet dönemine denk geldiğinden, kişi kendini âdet görmüş sayabiliyor.
  • Ancak bu kanama âdet dönemi kanamasına nazaran çok daha hafif ve lekelenme şeklinde bir kanamadır.
Kandaki beta HCG hormonunun yükselmesi sonucunda;

Kandaki beta HCG hormonunun yükselmesi sonucunda;

  • Mide bulantısı, kusma, kokulara karşı hassasiyet olabilir.
  • Büyüyen rahmin idrar torbasına baskı yapması nedeniyle sık sık idrara çıkma görülebilir.
  • Vajinal akıntı artabilir.
  • Gebeliğin özellikle ilk aylarında kasık bölgesinde ağrı oluşabilir. 
  • Kasık bölgesindeki ağrı; hareket etmekle, aniden ayağa kalkmakla şiddetlenebilir. Bu ağrı rahim büyümesine bağlı olarak rahim bağlarının gerilmesi nedeniyle olur. Ancak korkulacak bir durum değildir. 
  • Gebelikte artan progesteron hormonu nedeniyle hamile kadınlarda gaz, şişkinlik, kabızlık görülebilir. 
  • Aynı zamanda hamile kadınlarda halsizlik, yorgunluk, normalden fazla uyuma ihtiyacı ortaya çıkabilir. 
  • Vücutta oluşan hormonal değişiklikler, annenin ruh halinde de dalgalanmalara yol açabilir. 
  • Anne adayları bu dönemde daha stresli ve gergin olabilir, kolay sinirlenebilir, basit nedenlerle ağlayabilir. 
- Reklam -