Ana SayfaSeyahat15 maddede gizemli Nil Nehri hakkında ilginç bilgiler

15 maddede gizemli Nil Nehri hakkında ilginç bilgiler

- Advertisement -

Mısır’daki Nil Nehri, yalnızca Afrika’da kıvrılarak akan uzun su kütlesiyle ünlü değil, aynı zamanda gizemleri, tarihi ve coğrafi anlamlarıyla da oldukça popüler. İşte Nil nehri hakkında ilginç bilgiler

Yaklaşık 6.650 kilometre (4.132 mil) kilometrelik uzunluğunda olan Nil Nehri 11 farklı ülkeden geçen Dünya’nın en uzun nehridir

Nil, Amazon Nehri’nden sadece biraz daha uzundur ve 2007’de Brezilyalı bilim adamlarından oluşan bir ekip, Amazon’u yeniden ölçtüklerini ve 6.800 km (4.225 mil) uzunluğunda olduğunu ve böylece Nil’i tahttan indirdiklerini açıkladılar ancak yine de bilim insanları bu konuya şüpheci yaklaşıyor.

Nil, rotasının büyük bir bölümünde inatla kuzeye ittikten sonra, Sahra’nın ortasında şaşırtıcı bir dönüş yapıyor. Ana kolları nihayet birleşerek bir süre kuzeye doğru Sudan üzerinden devam eder, sonra aniden güneybatıya döner ve denizden uzaklaşmaya başlar. 

Nil’in üç ana kolu vardır: Beyaz Nil, Mavi Nil ve Atbara. Beyaz Nil daha uzun ve daha istikrarlı olabilir, ancak Mavi Nil, çoğunlukla yaz aylarında olmak üzere her yıl Mısır’a ulaşan suyun yaklaşık %60’ını sağlıyor. Atbara, Nil’in toplam akışının %10’u ile daha sonra katılır

Nil Nehri, Mısır manevi yaşamının önemli bir parçasıdır. Mısırlılar bunun yaşam ve ölüm arasındaki geçit olduğuna inanıyorlardı. 

Güneş tanrısı Ra her gün batıya battığından beri batı ölüm yeri olarak kabul edildiğinden tüm mezarlar Nil’in batı yakasına inşa edilmiştir.

Nil Nehri her yıl taşarak nehir boyunca toprağı verimli ve çiftçilik için ideal tutuyordu. Bu, Mısır tarımını Yakın Doğu’nun en üretkenlerinden biri haline getirdi.

Eski Mısırlılar, içme suyu, yiyecek, ticaret ve ulaşım için nehre bağımlıydı.

Eski Mısırlılar takvimlerini Nil ve yıldızlar etrafında planladılar. Yıl, nehrin yıllık sel için yükselmeye başladığı Temmuz ortasında başladı.

Aswan Yüksek Barajı, nehrin yıllık taşmasını kontrol etmek için inşa edildi.

Nehrin güney kısımları Nil timsahlarına ev sahipliği yapıyor. Nil timsahı, en büyük ve en tehlikeli timsah türlerinden biridir. 

Bir araştırmaya göre , her yıl 275 ila 745 saldırıdan sorumludurlar (yaklaşık yüzde 63’ü ölümcüldür). Bir zamanlar, bu saldırgan sürüngenler Nil Deltası’na kadar bulunabilirdi, ancak yaşam alanları yıllar içinde küçüldü.

Nil ile en yakından ilişkili olan tanrı, kardeşi Seth tarafından nehir kıyısında öldürülen ve ardından Yeraltı Dünyası’nın kralı olan Osiris’ti.

Tanrı, toprağa bereket getiren ve her yıl yaşamın sürdürülmesine yardımcı olan yıllık sellerden dolayı onurlandırıldı.

Eski Mısırlılar tarafından oynanan popüler bir nehir sporu, iki kişilik kano takımlarının birbirlerini tekneden düşürmeye çalıştıkları su mızrak dövüşüydü.

Nehrin Kaynağı Uzun Yıllar Tartışıldı. Tartışmalar, nehrin, içine akan bir dizi besleyici nehir tarafından korunan Victoria Gölü bölgesinde başlaması nedeniyle ortaya çıktı. 

Bu besleyicilerin en büyüğü olan Kagera nehri artık çoğu kişi tarafından Nil’in gerçek kaynağı olarak kabul edilmektedir.

Papirüs adı verilen sazlıklar nehir boyunca büyür. Eski Mısırlılar kağıt ve tekneler yapmak için papirüs kullanırlar.

 Nehirden gelen çamur, yapılar ve barınaklar inşa etmek için tuğla yapmak için de kullanıldı.

Nehrin adının kökenleri oldukça tartışmalıdır. Bazı insanlar ismin Sami dilinde “nehir” anlamına gelen nahal kelimesinden geldiğini düşünüyor . Diğerleri , “vadi” anlamına gelen Yunanca neilos kelimesinin gerçek köken olduğunu düşünüyor. 

Eski Mısırlılar nehre “siyah” anlamına gelen aur adını verdiler, çünkü yıllık taşkınları kıyıları boyunca koyu renkli tortular biriktirdi.

Mısır nüfusunun yaklaşık yarısı Nil Deltası bölgesinde yaşıyor. Bu bölgedeki en büyük şehir, dört milyondan fazla nüfusu olan İskenderiye’dir. Rosetta şehri de delta bölgesinde bulunabilir.

Ünlü Rosetta Taşı burada bulundu, yazıtları modern insanların Mısır hiyerogliflerini anlamalarına yardımcı oldu.

Barajlar tarafından durdurulmadan önce Nil her yıl taşardı .

Aswan Yüksek Barajı 1960 yılında inşa edilmiştir. Diğer büyük barajlar Roseires Barajı, Sennar Barajı, Owen Falls Barajı’dır.

Nil sisteminde birçok balık çeşidi bulunur. 

Aşağı Nil sisteminde bulunanlar arasında dikkat çekenler, Nil levreği (80 kilodan daha fazla ağırlığa ulaşabilen), bolti, barbel, birkaç yayın balığı türü, fil burnu balığı, kaplan balığı veya su leoparı, akciğer balığı ve yılan balığı.

1787 yılında Rosetta taşı Rosetta kentinde Nil Deltası bulunmuştur. 

Bu Eski Mısır eseri, Mısır hiyerogliflerinin modern anlayışında önemli bir rol oynadı.

- Reklam -