Eczanelerde ve marketlerde gördüğümüz çeşit çeşit diş macunları arasında kararsız kalıp sonunda en uygun fiyatlı diş macununa yöneldiğimiz çok olmuştur. Peki diş macununun aslında ağız ve diş temizliğinde sadece bir yardımcı eleman olduğunu, esas olanın diş fırçası olduğunu biliyor muydunuz? Diş macunları ufak tefek farklar haricinde yüzde 80 oranında aynı içeriğe sahip. Peki o zaman diş macununu neye göre seçeceğiz? Diş minemizi nasıl koruyacağız? Beyazlatma özellikli veya sigara içenlere özel üretilen diş macunlarının diş minesine zararı var mı?
Diş Hekimi Arzu Yalnız, öncelikle şunu bilmemiz gerektiğini belirtiyor: Diş macunu bir yardımcı eleman. Esas olan diş fırçası. Ayrıca diş macununun içinde bulunan maddeler türü nedeniyle birkaç değişiklik gösterse de temelinde yüzde 80 aynı içeriklere sahip.
Yine de diş macunları çeşitleri nelerdir diye bakacak olursak, şu şekilde sıralayabiliriz:
Diş macunu çeşitleri
- Klasik içerikteki diş macunları
- Florür içeren hassasiyet giderici diş macunları
- Beyazlatma özelliği olan diş macunları
- Sigara içenler için daha aşındırıcı diş macunları
- Bitkisel içerikliler
- Çocuk diş macunları
Salvadora persica ağaç dallarından yontularak elde edilen doğal diş temizleme malzemesi olan misvak türü ürünler de var ancak bunlar macun kategorisinde olmadığından şu an için kategorimiz dışında.
Diş macunu içeriğinden çok kullanımı ve kullanım miktarının önemli olduğunu belirten Diş Hekimi Arzu Yalnız, diş macununun çok az kullanılmasının diş temizliği için yeterli olduğunu belirtiyor. Çünkü asıl önemli olan fırçalama şekli ve bunun düzenli olarak yapılması.
Diş macunu seçiminde, ağız tadınıza göre bir seçim yapılabileceğini belirten Diş Hekimi Yalnız, hastalarına özellikle önerdiği diş macunu türünün florürlü olduğunu belirtiyor.
Çünkü sodyum florür hem çürüğe karşı dişi güçlendiriyor hem de diş minesinde oluşmuş çatlakların veya aside bağlı mikro abrasyonların tamirine destek oluyor.
Pütürlü diş macunları diş minesine zarar veriyor, yeni leke oluşumuna da zemin hazırlıyor
Yalnız’ın belirttiği bir diğer nokta ise pütürlü diş macunları. Özellikle sigara içenler için üretilen pütürlü diş macunlarının diş minesine zarar verebileceğini belirtiyor. Çünkü pütürler sayesinde o lekeyi söküp alıyorlar ancak diş macunu veya o aşındırıcı şeyler mine veya lekeyi ayırt edemiyor. Bu nedenle dişte lekelenmeler için hekim önerisiyle hareket edilmesi gerekiyor. Arzu Yalnız da diş hekimi olarak tercihlerinin diş minesini çizmeyen jel kıvamında veya pütürsüz macunlar olduğunu ifade ediyor.
Çünkü diş macununun içindeki o pütürler aslında diş minesinde yeni abrazyonlara sebep oluyorlar. Oysaki diş hekimleri için çok kıymetli olan diş minesinin bütünlüğünün korunmasının önemi büyük.
Peki sigara içenler dişlerinde leke oluşmaması için ne yapacak? Arzu Yalnız, o konuda şu öneride bulunuyor:
Sigara içenler leke oluşumunu engellenmek istiyorsa günde 2 defa 2-3’er dakikalık normal fırçalamalarla leke oluşumuna engel olabilirler.
Asıl konu dişleri düzenli fırçalamamız ve fırçalama şeklimiz…
İlk sorumuz: Diş fırçanız sizin için uygun mu?
Unutmayın çok sert diş fırçası kullanmak hem diş etlerinize hem de dişlerinize zarar verir. Günde 2 kez orta-yumuşak sertlikte bir diş fırçası ile doğru tekniği kullanarak dişlerinizi fırçalamalısınız.
- Fırçayı diş etlerinizden başlayarak dişlerinize doğru hareket ettirebilirsiniz. Ancak aşağı-yukarı hareketler yapmak diş etlerinize zarar vereceğinden sadece diş etinden dişe doğru olacak şekilde fırçalamak gerekir. Bu diş fırçalama şekli aynı zamanda tartar oluşumunu da önlemenize yardımcı olur. Her dişte bu hareketi 5 defa tekrarlamanız yeterli olacaktır.
- Dişlerinizi daha iyi temizlemek amacıyla sert fırçaladığınızda dişlerinizin mine tabakasını aşındırıyorsunuz. Sert diş fırçaları da buna zemin hazırlıyor. Bu nedenle orta-yumuşak sertlikte diş fırçalarıyla hem diş etlerinizi hem de diş minenizi korumanız mümkün. Böylece siz fark etmeden sert hareket yapsanız bile fırça bu konuda bir bariyer oluşturur.
- Fırça ile dişlerimizin arasına giremediğimiz için diş ipi kullanarak diş aralarındaki plağı uzaklaştırmak gerekir. Bu nedenle sadece diş macunu değil, fırça değil, devreye diş ipi de giriyor. Çünkü dişlerinizi günde 5 kere bile fırçalasanız, dişlerin ara yüzlerinde çürük oluşmasını engelleyemezsiniz. Bu nedenle diş İpi kullanmanız şart. Diş ipi kullanmayı sevmiyorsanız, arayüz fırçası adı ile geçen ürünler işinizi kolaylaştıracaktır.
Peki ya beyazlatma özelliği olan diş macunları?
Diş Hekimi Arzu Yalnız, “bir macunda karbonit peroksit yani peroksit içerik varsa o diş macunu gerçekten diş beyazlatır” diyor. Ancak marketlerde gördüğümüz diş beyazlatıcı macunların içinde boyayıcı beyaz bir tabaka bırakan diş macunları da var ve kişi bu diş macunlarını kullandığında beyazlatma olarak algılıyor. Çünkü dişin üzerinde gerçekten de beyaz bir tabaka oluşuyor. Ancak birkaç saat sonra kişinin yediği içtiği şeylerle bu beyaz tabaka kayboluyor. Dolayısıyla kişi kendi dişinin beyazlığını korumak istiyorsa, dişlerini düzenli fırçalaması ve beyazlatma işlemi için de mutlaka hekime başvurması gerekiyor.
Beyazlatma cihazları?
Sosyal medyada satılan ışıklı diş beyazlatma ürünlerini de sorduğumuz Arzu Yalnız, bu ürünler hakkında şu açıklamayı yapıyor:
“Bu tür ürünlerin etkili olması için içeriğinde karbonit peroksit hidrojen peroksit varsa, ışıkla aktive edilerek beyazlatma sağlanıyorsa,bu etkin maddelerin yüzdeleri de çok önemli.
Eğer beyazlatma yapılıyorsa 1 hafta kadar çay, kahve gibi leke yapıcı renk verici yiyecek içeceklerden uzak durulması lazım. Çünkü mine üzerindeki o kanalcıklar beyazlatmak üzere açıldığı gibi aynı şekilde sararır.
Bu ürünler etkili ve düzgün kullanılmak isteniyorsa bir hafta on gün kadar bu işlem sürecinde çay, kahve gibi yiyecek içeceklerden uzak durulacak.
Aynı şey klinikte ve doktordan alınarak evde yapılan beyazlatma işlemleri için de geçerli.