Yulaf diyeti, temelinde yulaf ezmesinin bulunduğu ve kilo vermedeki yüksek etkisi sayesinde çok övülen bir diyettir. Ancak yulaf diyeti yapmadan önce, diyet listesinin ayrıntılarını ve faydalarının yanı sıra potansiyel risklerini de bilmek önemlidir. Yulaf diyeti hakkında bilmeniz gereken her şey haberimizde. /ÖZEL
YULAF DİYETİ NEDİR?
Yulaf diyeti, yulaf ezmesini temel alan veya yalnızca değişen sürelerde yemekten oluşan bir kalori kısıtlama diyetidir. Yulaf ezmesi uzun zamandır popüler bir kahvaltı seçeneği olmuştur ve yulafın besin olarak tüketimi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Bu diyet genellikle iki aşamaya ayrılır:
İlki bir hafta sürer ve 7 gün boyunca sadece yulaf ezmesi tüketimine dayanır. Her gün kabaca 1,5 su bardağı yulaf ezmesi ve 1,5 su bardağı yağsız süt tüketerek toplam kalori alımı 900 ile 1100 kalori arasındadır. İkinci aşama, sağlıklı bir üçüncü öğünle birlikte her gün bir veya iki öğün yulaf ezmesi yediğiniz bir ay veya daha fazla süren kısımdır.
İnsanların bu tür sınırlı beslenmeyi sürdürmelerinin en yaygın nedeni kilo vermektir, ancak kalorileri ve rafine gıdaları haftalarca veya aylarca azaltmanın başka faydaları da vardır. Çoğu uzman bu diyetin güvenli olduğu konusunda hemfikir olsa da, özellikle bazı besin maddelerinde yetersiz kalabilirsiniz veya temel süreçlerinizi devam ettirmek için yeterli kaloriyi tüketemezseniz, bazı istenmeyen yan etkiler görebilirsiniz.
KİLO VERDİREN YULAF DİYETİ PLANI
1. VE 2. GÜN
Kahvaltı: 1/2 su bardağı yulaf ezmesi, kuru üzüm ve tarçın
Öğle yemeği : 1/2 su bardağı yulaf ezmesi, 1 muz
Akşam yemeği: Tavuk göğsü, yeşil salata
Atıştırmalık: 1/2 su bardağı yaban mersini
3. VE 4. GÜN
Kahvaltı: 1/2 su bardağı yulaf ezmesi, kurutulmuş kızılcık ve tarçın
Öğle yemeği: 1/2 su bardağı yulaf ezmesi, 1/2 su bardağı az yağlı yoğurt
Akşam yemeği: Balık filetosu, brokoli ve yabani pirinç
Atıştırmalık: Bir avuç badem, 1 su bardağı çilek veya 1 elma
5. VE 6. GÜN
Kahvaltı: 1/2 su bardağı yulaf ezmesi, kuru kızılcık ve Hindistan cevizi
Öğle yemeği: 1/2 su bardağı yulaf ezmesi, 1/2 su bardağı az yağlı yoğurt
Akşam yemeği: Yağsız biftek ve salata
Atıştırmalık: 1 portakal veya 1 muz
7. GÜN
Kahvaltı: 1/2 su bardağı yulaf ezmesi, 1/2 su bardağı kuru erik ve tarçın
Öğle yemeği: 1/2 su bardağı yulaf ezmesi, bir avuç ceviz ve yağsız yoğurt
Akşam yemeği: 2 su bardağı sebze ve 1 kutu tavuk çorbası
Atıştırmalık: 1/2 su bardağı puding, 1 elma, 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi
YULAF DİYETİNİN FAYDALARI
Yulaf ezmesi diyetinin başlıca faydaları şu şekilde sıralanabilir:
ZAYIFLATIR
Kalorileri bu kadar önemli ölçüde azaltarak, zamanla kilo kaybına neden olabilecek bir kalori açığı yaratırsınız.
SİNDİRİME İYİ GELİR
Yulaf ezmesi, kabaca 4 gram lif içerdiğinden, daha iyi sindirim ve daha az kabızlık semptomlarına yol açtığından, vücudunuzdaki diyet lifi seviyelerini artırır.
DİYABETİ YÖNETİR
Sade yulaf daha az kaloriye sahip olduğu için diyabetli kişilere daha fazla sağlık yararı sağlar. Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes dergisinde yer alan bir araştırmaya göre, iki gün boyunca yulaf ezmesi diyeti tüketildiğinde, diyabetli kişilerde yeterli metabolik kontrol sağlanırken insülin seviyelerinde önemli bir düşüş görüldü.
KAS GELİŞİMİ
1 su bardağı yulaf ezmesi 6 grama kadar protein içerebilir; bunlar amino asitlere parçalandıklarında, kasların yanı sıra tüm doku ve hücrelerin yapı taşlarını temsil ederler.
KEMİK YOĞUNLUĞU
Yulaf ezmesi, kemik mineral yoğunluğunu artırmada ve osteoporozu önlemede önemli unsurlar olan kalsiyum ve demir de dahil olmak üzere bazı temel mineralleri sağlar.
TANSİYON
Yulaf açısından zengin bir diyet yapmanın hipotansif etkileri olduğu bilinmektedir. Bu nedenle kan basıncını düşürür ve kardiyovasküler sağlığı korurken aynı zamanda genel kolesterol seviyenizi düşürür.
YULAF DİYETİNİN POTANSİYEL YAN ETKİLERİ
Bu diyetin en dikkate değer yan etkileri veya potansiyel riskleri şunlar:
Aşırı kilo kaybı
Potansiyel glüten kontaminasyonu
Bozulmuş sindirim veya kabızlık
Çok hızlı bir şekilde çok fazla kilo vermek, metabolik sorunlara ve besin eksikliğine neden olabilir. Yulaf ezmesindeki çok fazla lif, bağırsakta tıkanıklığa ve bağırsakta besin emilimini olumsuz yönde etkileyebilecek aşırı fitik asit salınımına neden olabilir.