Ana SayfaMagazinÜnlü YouTuber, kripto para ve taciz skandallarıyla suçlanıyor

Ünlü YouTuber, kripto para ve taciz skandallarıyla suçlanıyor

- Advertisement -

Youtube‘daki ana kanalında 308 milyonun üzerinde abonesi olan ve diğer dört kanalını da ekleyince yaklaşık 460 milyona ulaşan bir hayran kitlesi ile platformdaki en çok aboneye sahip YouTuber’ların başında geliyor. Forbes verilerine göre yalnızca Haziran 2022’den Haziran 2023’e kadar tahmini 82 milyon dolar kazandı.

GÖNÜLLÜ HAYIRSEVERLİK PROJELERİ SES GETİRİYORDU

YouTube’daki kariyerine 2012’de başlayan Donaldson, yüz milyonlarca izlenme alan eğlenceli içerikler üretme konusunda uzun bir geçmişe sahip. Videolarında genellikle büyük bir nakit ödül karşılığında insanların sınırlarını zorlamasıyla biliniyor. Kazancını yalnızca kendisi için de harcamıyor; örneğin 1.000 kişinin görme yetisini yeniden kazanmasına yardımcı olmak için katarakt ameliyatlarını finanse etmek veya yetersiz hizmet alan topluluklarda gönüllü olmak gibi hayırseverlik çalışmaları oldukça ses getirmişti.

Bu seviyede bir şöhret ve zenginlik elbette inceleme ve eleştirileri de beraberinde getirdi. Bazı eleştirmenler, savunmasız insanlara fiziksel veya zihinsel zorluk çekmeleri karşılığında para teklif etmenin etik açıdan belirsiz olduğunu söyledi. Diğerleri ise iyi işlerini kâr elde ettiği “içerik” olarak kullandığı noktasında eleştirilerde bulundu.

CİNSEL SALDIRI VE IRKÇI ŞAKA İDDİALARI

Ancak son aylarda, Donaldson ve ekibi daha farklı tartışmaların merkezinde yer almaya başladı. Temmuz ayında, arkadaşı ve eski işbirlikçisi Ava Kris Tyson, küçüklerle uygunsuz konuşmalar yapmakla suçlandı. Ağustos ayında, eski bir diğer MrBeast çalışanı Tyson’ı kendisine cinsel saldırıda bulunmakla suçladı. (Tyson tüm iddiaları reddetti.) Öte yandan Amazon için bir yarışma programı hazırlayan Donaldson’ın bazı yarışmacıları mağdur ettiği iddia edildi. Beast Games adlı programa katılan şikayetçiler güvenli olmayan çalışma koşullarına maruz kaldıklarını, ırkçı şakalar yaptığını söyledi. Bu yöndeki videoların yeniden dolaşıma sokulması sonrası ünlü YouTuber özür dilemek zorunda kaldı. Ancak bu özür, hakkında 54 sayfalık bir iddianame oluşturulmasına engel olmadı.

Prime Video’da yayınlanması planlanan Beast Games adlı yarışmaya katılan beş kadın yarışmacı, Los Angeles’taki yapım şirketi MrB2024 ve Amazon’a karşı hukuk yoluna başvurdu.

BEAST GAMES NEDİR?

Bugüne dek yapılmış en büyük reality yarışma programı olarak lanse edilen ve toplam 1000 yarışmacının -yarışma eğer yayınlanırsa- 5 milyon dolarlık ödül için yarışacak dev yapım dava nedeniyle şimdiden krize sürüklenmiş durumda.

Dava dosyasında öne çıkan en çarpıcı iddia, “sistematik olarak kadın düşmanlığı yapılan ve cinsiyetçilik kültürünü besleyen” bir ortamda kadınlara “özellikle ve kolektif olarak” acı çektirildiği bilgisi…. Diğer vurgular arasında katılımcıların yetersiz beslendiği, aşırı yorulduğu, yemeklerin insan sağlığını tehlikeye atacak derecede seyrek verildiği iddiaları yer alıyor. söylüyor. Yemeklerin aynı zamanda katılımcıların “sağlığını tehlikeye atılacak” şekilde “aralıklı ve seyrek” verildiği iddia ediliyor.

Tüm bu olumsuzluklara ek olarak cinsel taciz ‘kültürü ve örüntüsünün varlığı’ rahatsız edici derece sık tekrar ediyor.

The New York Times, Ağustos ayında söz konusu katılımcıların bazısıyla görüşmüş ve “çekimler sırasında birkaç kişinin hastaneye kaldırıldığını” bir kişinin ise 20 saatten fazla süredir yemek yemediğini söylediğini yazmıştı. Düzenli ilaç kullanması gereken birkaç yarışmacı ise bunları zamanında almadıklarını öne sürmüştü..

ŞİMDİ DE KRİPTO PARA SKANDALI

Jimmy Donaldson, kripto para birimi projelerini içeren gizli bilgi ticareti yoluyla 23 milyon dolardan fazla kazandığı iddiasıyla karşı karşıya. Lookonchain’in raporuna göre, MrBeast’in internet kullanıcıları üzerindeki etkisi, yatırımcı güvenini sarsarak dijital token’ları kar elde etmek için satmadan önce tanıtmak için kullandığı iddia ediliyor.

Lookonchain’in soruşturması, Mr. Beast’in beşten fazla yeni kripto para birimi projesine katıldığını ve önemli kazançlar elde ettiğini iddia ediyor. Özellikle, SUPER token’ından 11,45 milyon dolar, ERN’den 4,65 milyon dolar, PMON’dan 1,72 milyon dolar, STAK’tan 1,31 milyon dolar ve AIOZ’dan 1 milyon dolar kazandığı iddia ediliyor.

Bu rapor, FBI’ın işyerinde taciz iddialarına yönelik soruşturması da dahil olmak üzere Donaldson’ı çevreleyen tartışmalı iddiaların hemen ardından geldi. Donaldson henüz sessiz kalmayı tercih ediyor. Hayran kitlesi büyümeye devam ederken tartışmaların bir kez daha alevlenmesi sonrası yapacağı hamlenin, uzun vadeli başarısının nasıl bir ivme alacağını da belirleyici bir etkide olacağı düşünülüyor.

Haberler.com / Özge Çağıl Sütçü – Teknoloji

- Reklam -
Exit mobile version