Ana SayfaSeyahatTürkiye'nin hayran bırakan kültür rotaları

Türkiye’nin hayran bırakan kültür rotaları

- Advertisement -

Doğaseverlere, tarih meraklılarına ve yeni yerler arayanlara alternatif olacak; Göbeklitepe’den Efes Antik Kenti’ne, Aspendos Tiyatrosu’ndan Tarihi Yarımada’ya, Çatalhöyük’ten Ani Harabeleri’ne kadar Türkiye’nin yedi bölgesindeki en güzel kültür rotaları ziyaretçilerini bekliyor. /POSTA

Tarih boyunca farklı medeniyetlerin buluştuğu bir coğrafya olan Anadolu’da kurulan Türkiye, birbirinden güzel kültür rotalarıyla seyahat severleri yollara çıkarıyor. Rotalar, hem keyif veriyor hem de heyecanlı ve unutulmaz bir yolculuk yaşatıyor. Kadim kültürlere ev sahipliği yapan Türkiye toprakları; doğusu, batısı, kuzeyi ve güneyinde yer alan tarihi miraslarıyla her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

MARMARA BÖLGESİ

Tarihi kalıntılara ve kültürel zenginliklere ev sahipliği yapan Marmara Bölgesi, mistik dokusuyla görenleri kendine hayran bırakıyor. İstanbul’daki Tarihi Yarımada Bölgesi, Bursa Ulu Cami, Çanakkale’de yer alan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, gezilecek yerlerin başında yer alıyor. Karadeniz ile Marmara Denizi arasında rota olan İki Deniz Arası, İstanbul’u yürüyerek deneyimlemeye imkan veriyor. İznik’teki Evliya Çelebi Yolu da yürüyüşçü ve bisikletçilerin deneyimlemesi gereken yollardan biri.

EGE BÖLGESİ

Efes Antik Kenti; Artemis Tapınağı, Celcus Kütüphanesi ve Hadrianus Tapınağı’nı barındırıyor. İdyma Yolu ise Muğla Gökova’da bulunuyor. 10 rotadan oluşan bu yolda; antik yerleri görebilir, Gökova Körfezi ile Ula ve Gerit kanyonlarının manzaralarına şahit olabilir, Ege köylerinin el değmemiş güzelliklerini keşfedebilirsiniz.

Öte yandan, dünyanın en büyük kehanet şehri unvanıyla da bilinen Didyma’ya ev sahipliği yapan Aydın Didim’deki antik kentin en dikkat çekici yapısı, Apollon Tapınağı. Türkiye’nin en uzun mesafeli trekking rotası Karia Yolu da Muğla ve Aydın’ı kapsayan bir bölgede bulunuyor.

AKDENİZ BÖLGESİ

Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu olma özelliğine sahip rotası Likya Yolu, Teke Yarımadası’nda yer alıyor. 540 km’lik bir alana yayılan yol üzerinde Sdyma, Pyndai, Phellos, Letoon, Xanthos, Patara, Apollonia, Simena, Myra, Limyra, Olympos gibi antik alanları görmek mümkün.

Aspendos Antik Kenti’ndeki Aspendos Antik Tiyatrosu ise günümüzde de hala sanat etkinlikleri için kullanılıyor. Bölgenin bir diğer önemli destinasyonu da Mersin Narlıkuyu’da yer alan ören yeri Cennet Cehennem. Buradaki Meryem Ana Klisesi’ni ziyaret etmek de mümkün.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Çatalhöyük’e giderek, dönemin sanat ve gündelik hayatına dair her şeyi gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca, antik yerleşim yerlerini birbirine bağlayan Frig Yolu; Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya arasında kalan Frig Vadileri’nde bulunuyor. Frigya’nın doğal, tarihi, jeolojik, kültürel atmosferini doğaseverlerle buluşturuyor.

KARADENİZ BÖLGESİ

Yeşil ve mavinin her tonunu görebileceğiniz Zilkale, Rize Fırtına Deresi’nin kıyısında yer alıyor. Kurtuluş Savaşı’nı başlatan yolculuğun yapıldığı Bandırma Vapuru, müze olarak Samsun’da sergiye açık. Kastamonu’dan Bartın’a kadar uzanan Küre Dağları, Batı Karadeniz’in en geniş ormanlarını içinde barındırıyor. Kaçkar Dağları, bio-çeşitlilik bakımından dünyadaki sayılı yerlerden biri. Yıllanmış ormanları, yüksek yaylaları, keskin bazalt zirveleri ve göllere sahip parkurlarıyla ilginç deneyim sunuyor. Çorum’daki Hitit Yolu ise tarih, kültür ve doğa meraklıları için en güzel rotalardan biri. İnceburun da mutlaka görülmeye değer.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Güneydoğu Anadolu’nun mistik ve etkileyici atmosferi, konuklarını kendine hayran bırakıyor. Köklü tarihi, özgün heykeltıraşlık eserleri ve ender görülen güzellikteki mozaikleriyle ilgi çeken Gaziantep’teki Zeugma Antik Kenti, bölgenin en önemli tarihsel noktalarından.

İnsanlık tarihinin yeniden tartışılmasına sebep olan Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’nin ise dünyanın ilk tapınağı olduğu düşünülüyor. Mardin de ziyaretçilerini büyülü ve muhteşem atmosferiyle ağırlıyor.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Bölge, yüzlerce yıl çeşitli uygarlıklara sahne olmuş bir yerleşim yeri olan Ani Harabeleri’ni kucaklıyor. Türkiye’nin en büyük höyüklerinden birine ev sahipliği yapan Aslantepe, Malatya’da yer alıyor ve burası aynı zamanda açık hava müzesi.

Ağrı Dağı, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek zirvesi ve Ararat Yolu adı verilen tırmanış rotalarıyla çok popüler. Sarıkamış ise yılın büyük bölümünü karlarla kaplı geçiriyor. Bu özelliğini kış turizmi için avantaja dönüştüren Sarıkamış, Kars’ta yer alıyor.

- Reklam -
Exit mobile version