Ana SayfaSağlıkTiroid hastalarına yasaklı gıdalar

Tiroid hastalarına yasaklı gıdalar

- Advertisement -

Tiroid ve beslenme denilince akla ilk gelen, hipotiroidi hastalarına iyottan zengin bir beslenme önerilirken, hipertiroidi hastaları için bu durum tam tersi olmasıdır. Peki, bu hastalar nasıl beslenmelidir?

Glutenli tam tahıllılar

Glutenli tam tahıllılar

Yüksek miktarda gluten içeren tüketen tam tahıllılar, tiroid hormonunun yerine geçen ilaçların emiliminde zorluklara neden olabilir.

Ek olarak, bu protein genellikle bağışıklık sistemi tarafından saldırıya uğraması gereken bir antijen olarak tanımlanır.

Bu nedenle, tiroid komplikasyonlarını önlemek ve iyi işleyişi desteklemek için, en iyi şey şu tip gıdaları diyetten çıkarmaktır:

Arpa

Çavdar

Kavuzlu buğday

Horasan buğdayı

Brokoli

Brokoli ve lahana da dahil olmak üzere diğer turpgil çeşitleri, guatrojen olarak bilinen bir madde içerir. Bu, iyot emiliminde zorluğa neden olur.

Bu madde, tiroid hormonlarının üretiminde önemli bir besin maddesidir. Bu nedenle, doğru emilimini garanti eder.

Guatrojenler, sebzeler pişirildiğinde özelliklerini kaybeder. Bu yüzden diyete dahil edilmeleri gerekir. Bu yüzden bu sebzelerin en iyi yeme şekli, buharda pişirerek tüketmektir.

Soya

Soya fasulyesi ve tüm türevleri, özellikle iyot eksikliği olan hastalarda tiroid bezinin fonksiyonunu değiştiren bir fitoestrojen olan izoflavonlar içermektedir.

Hastalar aşağıdakileri tüketmekten kaçınmalıdır:

Soya sütü

Soyadan yapılan peynir

Soya sosu

Soya proteini

Şeker

Hipotiroidizminiz varsa, glikoz seviyeleri ile sürekli bir problem yaşayabilir ve dikkat etmezseniz zaman içinde insüline direnç oluşturabilirsiniz.

Öte yandan, metabolik fonksiyonun değiştiğini unutmayın, bu da fazla kilo ve diyabete neden olabilir.

Hastalar şekeri diyetlerinden tamamen çıkarmalıdır.

Uzmanlar, şeker yerine kullanılan şeyleri önermez, organik tatlandırıcıları bile. Bunlar kandaki şeker seviyelerinin artmasına neden olabilir.

Bitkisel yağlar

Çok çeşitli bitkisel yağlar da metabolik problemler için risk oluşturabilir. Tüketimi tiroidin hormonal fonksiyonlarını engeller ve hücrelerdeki kullanımını azaltır.

Bunu önlemek için, bir tiroid sorunu teşhisi olmasa bile, diyetisyenler aşağıdakileri tavsiye eder:

Organik Hindistan cevizi yağı

Sızma zeytinyağı

Ayçiçek yağı

Avokado yağı

İşlenmiş etler

İşlenmiş etler, zengin nitrit, nitrat ve diğer kimyasal içerikleri sebebiyle, tiroid sağlığının düşmanlarından biridir.

Bu etler hipotiroidizme neden olabilir ve bu duruma ek olarak, metabolizma ve kardiyovasküler sağlık açısından da komplikasyonlar oluşturur.

Eğer tiroid probleminiz varsa bu yiyeceklerin tüketimini sınırlamanın yanı sıra, genel olarak yaşam tarzınızı da değiştirmeniz gerektiğini unutmayın.

Şekerli meyveler

Az miktarda tüketimi yüksek risk oluşturmasa da, hipotiroidizminiz için bazı komplikasyonlarını önlemek açısından yoğun şekerli meyveleri yemekten kaçınmak en iyisidir.

Bunlar metabolizmanızı kolayca etkileyebildikleri için, yüksek miktarda glikoza ve metabolizma ile ilgili zorluklara neden olur.

Uzmanlar, aşağıdakilerin yüksek miktarlarda tüketilmesinden kaçınılmasını önermektedir:

Şeftali

Ananas

Mango

Çilek

Elma

Muz

- Reklam -
Exit mobile version