Ana SayfaYaşamdanTereyağının daha sağlıklı versiyonu: Revgan-ı Sade (Ghee) nasıl yapılır?

Tereyağının daha sağlıklı versiyonu: Revgan-ı Sade (Ghee) nasıl yapılır?

- Advertisement -

Tereyağının %99 oranında süt yağı içeren kısmı olan sade yağ olarak da bilinen Ghee yağı, son dönemlerde oldukça popüler. Osmanlı’da Revgan’ı Sade olarak bilinen bu yağ, Orta Doğu ve Hindistan’ın mutfak geleneklerinde de oldukça popüler Ghee olarak tanınıyor. Su buharlaşana kadar düşük ısıda işlem gören inek sütü yağından yapılır ve geride süt katıları kalır. İşte, evinizde kolayca yapabileceğiniz sade yağ ve yararları

Ghee, Orta Doğu ve Hindistan’ın mutfak geleneklerinde popüler olan sade tereyağının bir çeşididir.

Yabancı dillerde ‘Ghee’ olarak bilinen sade yağ, Osmanlı’da da vardı ve ‘revgan-i sade’ şeklinde tanınırdı. Günümüzde ise sade yağ veya saf yağ olarak biliniyor.

Ghe, genellikle 100 derecenin altında düşük ısıyla işlendiğinden, standart sade tereyağından daha fazla besin maddesi tutar.

Su buharlaşana kadar düşük ısıda işlem gören inek sütü yağından yapılır ve geride süt katıları kalır. Katılar gerekirse sıyrılır veya süzülür. Geriye sadece ghee olarak bilinen berraklaştırılmış sıvı yağ kalır.

Aslında Ghee yağı, tereyağının, içinde doğal olarak bulunan süt proteini kazein ve süt şekeri laktozdan arındırılmış hali olarak karşımıza çıkıyor.

Ghee, Hindistan’da uygulanan yüzlerce yıllık bir alternatif tıp biçimi olan Ayurveda’nın bir parçası olarak bitkisel ilaçlarla birlikte kullanılır. İnanılan ruhsal ve tıbbi özelliklerinin ötesinde, ghee son zamanlarda standart tereyağına daha sağlıklı bir alternatif olarak ilgi gördü.

Ghee yağını yapmak ise çok çok kolay. 1 kilogram tereyağından 900 gram kadar Ghee yağı elde etmek mümkün. Kaliteli tereyağından kolayca bol sütlü sade yağ elde edebilirsiniz. Daha yüksek besin değerleri için yapılışındaki ayrıntıları dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

Bir çay kaşığı ghee şunları içerir:

  • Kalori: 42
  • Protein: 0 gram
  • Yağ: 5 gram
  • Karbonhidratlar: 0 gram
  • Lif: 0 gram
  • Şeker: 0 gram

Ghee iyi bir kaynaktır:

  •  A vitamini
  •  C vitamini
  •  D vitamini
  •  K vitamini

Peki, sade yağ tüketmek yararlı mı? Sade yağ olarak anılan Ghee yağının faydaları nelerdir?

Ghee ayrıca mükemmel bir E Vitamini kaynağıdır . Çalışmalar, E vitamininin önemli antioksidan özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. E Vitamini gibi antioksidanlar kanser , artrit ve katarakt riskini azaltmakla ilişkilendirilmiştir . E vitamini ayrıca kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir .

GHEE YAĞININ (REVGAN-I SADE) FAYDALARI NELERDİR?

GHEE YAĞININ (REVGAN-I SADE) FAYDALARI NELERDİR?

  • Tereyağına kıyasla daha uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilen ghee, yararlı yağ asitleri, A, D, E ve K2 vitaminleri yönünden zengindir.
  • Araştırmalar, ghee’de bulunan bütiratın vücuttaki iltihabı yatıştırdığını gösteriyor.
  • Ghee doğal ve güçlü bir enerji kaynağıdır. Başta sporcular olmak üzere gün içinde daha fazla bedensel enerjiye ihtiyaç duyan herkes sade yağdan faydalanabilir.
  • Bağırsak duvarını koruma işlevine sahip bütirik asit içeriğinden dolayı sade yağ, bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur. Mide asidi salgı miktarını dengeleyerek sindirimi düzenler.
  • Vücudu girdiğinde antikor üretimini tetikleyen yabancı molekülleri yok eden bazı sitotoksik hücreleri desteklediği için bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Böylece vücudun çeşitli hastalıklara karşı direncini arttırır.
  • İçeriğinde bulunan güçlü antioksidanlar sebebiyle düzenli ghee tüketimi, kalp hastalıkları ve birçok kanser türüne karşı koruyucu etki gösterir. Serbest radikal oluşumunu engelleyerek yaşlanma belirtilerini geciktirir

Ghee, önemli bir konjuge linoleik asit veya CLA kaynağıdır . Araştırmalar, CLA’nın obezite ile mücadeleye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Araştırmalar, ghee’de bulunan CLA’nın aşırı kilo alımını azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ayrıca bazı insanlarda vücut yağ kütlesini azaltmaya yardımcı olabilir.

- Reklam -