Ana SayfaAnne ÇocukTekrarlayan düşüğü olan çiftlerin kromozom sayısı incelenmeli

Tekrarlayan düşüğü olan çiftlerin kromozom sayısı incelenmeli

- Advertisement -

Kadınlarda iki ve üzeri gebelik kaybı yaşanan durumlar tekrarlayan düşük problemi olarak nitelendirilir. Anne adayını hem fiziksel hem de psikolojik olan yıptaran düşüklerin sebepleri rahimdeki çeşitli yapısal problemler, hormonal dengesizlikler ve kromozoma bağlı bozukluklar olarak sıralanabilir. Gebelik sürecinde olan kadınların düşükle karşılaşma olasılığı %12-15’tir diyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Kübra Boynukalın; “Tekrarlayan düşüklerin yaşandığı durumlarda kapsamlı değerlendirmelerle probleme yönelik tedavi seçenekleri mevcuttur. Genetik ayıkla yönteminin dahil edildiği tüp bebek tedavisi ise çok sayıda çiftin sağlıklı bir şekilde bebeklerine kavuşmasına yardımcı olur”şeklinde belirtti.

TEKRARLAYAN DÜŞÜKLER ANNE ADAYINI HEM FİZİKSEL HEM PSİKOLOJİK OLARAK YIPRATIR

TEKRARLAYAN DÜŞÜKLER ANNE ADAYINI HEM FİZİKSEL HEM PSİKOLOJİK OLARAK YIPRATIR

Düşükler üreme çağındaki kadınların pekçoğunda görülen bir olgudur. Yaş gruplarına göre değişmekle beraber genel bir rakam verilecek olursa bir kadının gebelikte düşükle karşılaşma olasılığı %12-15’tir. Düşük vakalarında yapılan genetik değerlendirmelerin yaklaşık yarısında embriyolarda sayısal kromozomal anomaliler tespit edilmektedir.

Düşüklerin tekrarlayıcı olması ise bir kadının arka arkaya iki ya da daha fazla düşükle karşılaşılması olarak tanımlanır ve anne adayını hem fiziksel hem de psikolojik olarak yıpratan bir durumdur diyen Doç. Dr. Kübra Boynukalın; “Düşükte en sık rastlanan belirti vajinal kanamadır. Kanama leke şeklinde başlayıp artarak pıhtılar olabilmekte ve beraberinde kramp tarzı ağrılar da eşlik etmektedir. Düşük tanısını koymada ultrasonla muayene yeterlidir.Tekrarlayan düşüklere yol açabilecek nedenlerin araştırılması kadının genel sağlığı ile alakalı hastalıklar ile birlikte anemi, tiroid ve diyabet gibi rahatsızlıkların tespiti, kadının genital sistemindeki anatomik yapıya bağlı patoloji ve anomalilerin incelenmesi, kazanılmış pıhtılaşma bozukluklarının değerlendirilmesi ve çiftin kromozomal yapısında herhangi bir gen kaybına neden olmayan ancak nesillere aktarılırken sıkıntıya yol açabilecek durumların ele alınması olarak gruplanabilir. Her ne kadar bu değerlendirmeler yapılsa da hastaların yaklaşık yarısında altta yatan herhangi bir patoloji bulunmamaktadır.

Tekrarlayan düşüğü olan hastalarda bağışıklık sistemini etkileyen faktörlerin bir neden olabileceği çalışmalarla gösterilmiş olsa bile bu faktörlerin tespiti için yeterli güvenilirlikte bir test bulunmamaktadır” diye ifade etti. 

ÇİFTLER GENETİK AÇIDAN İKİ GRUBA AYRILARAK DEĞERLENDİRİLİR

Tekrarlayan düşükleri olan çiftleri genetik açıdan iki gruba ayırarak değerlendirmek daha doğru olacaktır. İlk gruptaki hastalar daha erken gebelik kayıplarının yaşandığı hastalardır. Bu gruptaki hastalardan anne ve babadan alınacak kan değerlendirmesi ile anne ve babanın kromozomal sayı ve yapısında herhangi bir sıkıntı olup olmadığının değerlendirilmesi önem arz eder diye belirten Doç. Dr. Kübra Boynukalın; “Anne ve babada sağlık açısından herhangi bir sıkıntıya yol açmayan ufak kromozomlar kopukluklar ya da kromozomlarda olan yer değiştirmeler bir sonraki nesile aktarılırken ciddi kromozomal arızalara yol açarak sık tekrarlayan düşüklere neden olabilir.

Bu testleri yaptırmak günümüz şartlarında oldukça kolaydır. Anne ve baba adayının vereceği ufak bir kan testi ile 10-15 günde hızlı bir sonuca ulaşabilir. Tekrarlayan düşükleri olan çiftlerin %7 ile 10’unda problem saptanabilir. Bu gibi durumlarda hastalarımızı tüp bebek tedavisine yönlendiriyoruz ve genetik ayıklama yaparak kromozomal yapısı tamamen sağlıklı olan embriyoların transferi sonrası sağlıklı gebelikler elde edebiliyoruz. İkinci grupta tekrarlayan düşükleri olan hastalar ileri haftalarda karşımıza gelen gruptur. Bu gruptaki hastalarda doğumla sonuçlanan gebelikler ve hemen akabinde bebeği kaybetme durumu da sıkça rastlanmaktadır.

Bu tarz durumlarda daha çok anne ve babada kendini belli etmeyen ama çocukta baskın hale gelen hastalıklar daha çok önem arz eder. Bu hastalıkların değerlendirilmesinde de günümüz teknolojisi ile oldukça gelişmiş olan, anne ve baba adayından yine sadece bir kan örneği alınarak değerlendirilebilen ve yaklaşık 200’den fazla hastalığın saptanabildiği testler ön plana çıkmaktadır” diye konuştu.

GENETİK TARAMANIN YAPILDIĞI TÜP BEBEK TEDAVİSİYLE SAĞLIKLI GEBELİKLER ELDE EDİLİR

Tekrarlayan düşükleri olan olgularda yeterli değerlendirmeler yapıldıktan sonra nedene yönelik farklı tedaviler mevcuttur. Doğru tanı, tedavi başarısını önemli oranda etkilemektedir. Doğru tanı sonrası kişiye özel tedavi planı ile başarılı gebelikler elde etmek mümkün olabilmektedir.

Herhangi bir faktör saptanamamış olan olgularda ise hastanın yaşına ve yumurtalık rezervine göre farklı yaklaşımlarda bulunulabilir diyen Doç. Dr. Kübra Boynukalın; “Genetik ayıklama ile tüp bebek tedavisi bir grup hastada bizlere yardımcı olabilir. Tekrarlayan düşüklerin yaşandığı vakalarda elde edilen birden fazla embriyoya genetik tarama yapılarak en sağlıklı olan embriyolar tespit edilir. Böylece transfer sonrası elde edilen gebeliğin sağlıklı devam etme şansı artmış olur” dedi. 

- Reklam -
Exit mobile version