Ana SayfaSağlıkSinsice ve çok hızlı ilerleyen en tehlikeli kanser türü: Pankreas kanseri!

Sinsice ve çok hızlı ilerleyen en tehlikeli kanser türü: Pankreas kanseri!

- Advertisement -

Pankreas kanseri tüm kanserler arasında en ölümcül türlerden biri olarak tanımlanıyor. Geç belirti verdiği için tanı konulan hastaların tedavi seçenekleri de kısıtlı oluyor. Genellikle çok ileri evrede yakalandığı için bu aşamadan sonra çok hızlı bir şekilde yayılım gösteren ve genellikle 60 yaş sonrasında görülen pankreas kanseri, erken evrede teşhis edildiğinde cerrahi yöntemlerle tedavi edilebiliyor.

Tanısı oldukça zor konulan kanser türlerinden biri olan pankreas kanseri, ileri evrelerde belirtilerin ağırlaşması ile ortaya çıkıyor.

Son derece zor ve yüksek sorumluluk gerektiren ameliyatlar olduğundan sonrasında meydana gelebilecek komplikasyonlarda hem cerrahın hem de hastanenin müdahale edebilecek yeterli özellikleri bulunması çok önemli.

Pankreas kanseri belirtileri

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oğuzhan Karatepe, pankreas kanserinin en sık görülen bulgularını şu şekilde sıralıyor:

  • Koyu renkli idrar
  • Yorgunluk-halsizlik
  • Sarılık
  • İştah ve kilo kaybı
  • Bulantı-kusma
  • İshal veya hazımsızlık
  • Karnın üst kısmından arkaya doğru yayılan ağrı

Pankreas kanseri evreleri

Tanısı oldukça zor konulan kanser türlerinden biri olan ve geç belirti verdiği için tedavi seçenekleri kısıtlı olan pankreas kanserinin evreleri şu şekilde:

  • 1. evre pankreas kanseri: Kanserli hücreler henüz pankreasın dışına yayılmamıştır ve küçük bir bölgededir.
  • 2. evre pankreas kanseri: Tümör, pankreasın dışına sıçramış ve komşu dokular başta olmak üzere diğer organlara ve lenf düğümlerine ulaşmıştır.
  • 3. evre pankreas kanseri: Tümör, pankreasın dışına çıkmış, yandaki dokulara, organlara ve lenf düğümlerine sıçramış ayrıca pankreasın etrafında yer alan büyük kan damarlarına da yayılmıştır.
  • 4. evre pankreas kanseri: Pankreasın dışına karaciğere kadar en uzak yerlere de sıçramıştır.

Pankreas kanseri tedavisi; ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi olmak üzere 3 farklı aşamadan oluşuyor. 

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Sağlam, diğer kanser türlerinden farklı olarak “görüntüleme yöntemleri ile pankreasta bir kitleden söz edilmeye başlanmışsa, bu kitlenin incelenmesi için biyopsi istenmeden direkt ameliyata alınması gerekebilir” diyor. Çünkü pankreas çok ilerleyici bir kanser türü ve biyopsi amacıyla yapılan cerrahi müdahale sırasında tümör karın içindeki diğer organlara yayılım gösterebiliyor.

Bu nedenle Prof. Dr. Sağlam, hastanın kanserden tamamen arınmasını, uzun bir ömür yaşamasını istiyorsanız, pankreas kanseri için tek tedavi türünün cerrahi olduğunu belirtiyor.

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oğuzhan Karatepe de pankreas kanseri cerrahi tedavi yöntemlerinden olan Whipple yöntemini şu şekilde anlatıyor.

Cerrahi müdahale türlerinden biri olan Whipple yöntemi; tümörleri ve pankreas, bağırsak ve safra kanalının diğer bozukluklarını tedavi etmek için kullanılıyor.

Bu yöntemin pankreas başı ile sınırlı olan pankreatik kanseri tedavi etmek için en sık kullanılan ameliyat olduğunu belirtiyor ve ekliyor:

Whipple prosedürünü uyguladıktan sonra cerrah, ameliyattan sonra normal olarak yiyecekleri sindirmek için kalan organları yeniden bağlar.

Zor ve zorlu bir işlem olan whipple ciddi risklere sahip olabilir. Ancak, bu ameliyat özellikle kanserli kişiler için hayat kurtarıcıdır. Türkiye genelinde çok az sayıda cerrah bu prosedürü gerçekleştirebilir.

En çok ölüme neden olan 4’üncü kanser türü olan pankreas kanseri, uzun süre belirti vermeyip ilerleyebiliyor. Toplumdaki yanlış inanışlar eklendiğinde hem erken teşhis oranı azalıyor, hem de ileri evrede tespit edilen hastalığın tedavisi zor hale geliyor.

İşte pankreas kanseri hakkında doğru bilinen 8 yanlış!

- Reklam -
Exit mobile version