Saçkıran, nedeni tam olarak bilinmeyen otoimmün bir hastalık olarak kabul edilse de ağırlıklı olarak strese bağlı olarak gelişiyor. Nadiren kronik hastalıklar ve tiroid kaynaklı da olabiliyor. Özellikle çocuklarda ilkokul ya da anaokula başlama, ebeveyn ayrılığı gibi travma yaratan stres durumları da saçkırana yol açabiliyor. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilen saçkıranın durumuna göre tedavi şekilleri de değişebiliyor. Saçkıranın tedavisinde bilinen en geleneksel yöntem ise topikal ilaçlardan ve iğnelerden fayda alınmadığında o bölgeye sarımsak sürmek… Peki saçkıran olan bölgeye sarımsak sürmek gerçekten işe yarıyor mu? Sorumuzun cevabını dermatoloji uzmanından aldık…
Saçkıran, saçların fark edilmeyecek şekilde küçük yamalar halinde dökülmesine neden olan bir durum. Ancak bu yamalar daha sonra fark edilebilir hale geliyor. Tıpta alopesi adı ile geçen ve halk arasında saçkıran olarak bilinen sorun, sıklıkla öngörülemeyen saç dökülmesine neden olan yaygın bir otoimmün hastalık olarak tanımlanıyor.
Saçkıran insanları doğrudan hasta etmiyor, bulaşıcı değil ancak saçkıran sorununa duygusal olarak uyum sağlamak zor olabiliyor. Saçkıran, birçok insan için travmatik bir hastalık ve strese bağlı da ortaya çıkabilen bu hastalıkta stres, iyileşme süresine ciddi etki ediyor.
SAÇKIRANDA KAŞ VE KİRPİKLER DE DÖKÜLEBİLİYOR
- Saç derisinde ve bazı durumlarda kaş, kirpik, yüzde ve vücudun diğer kısımlarında ani saç dökülmesi meydana gelebiliyor.
- Ayrıca yavaş gelişebiliyor ve yıllar sonra tekrarlayabiliyor. Bu durum, alopecia universalis adı verilen toplam saç dökülmesine neden olabiliyor ve saçların yeniden uzamasını önleyebiliyor.
- Saçlar uzadığında, saçların tekrar dökülmesi de görülebiliyor.
- Saç dökülmesi ve yeniden çıkma derecesi kişiden kişiye değişir.
SAÇKIRAN NASIL OLUR? NEDENLERİ NELERDİR?
Alopesi otoimmün bir durum. Bağışıklık sistemi sağlıklı hücreleri yabancı maddelerle karıştırdığında bir otoimmün durum gelişiyor.
- Normalde, bağışıklık sistemi vücudu virüsler ve bakteriler gibi yabancı istilacılara karşı koruyor. Ancak bir kişide saçkıran (alopesi) varsa, bağışıklık sistemi yanlışlıkla saç köklerine saldırıyor.
- Saç kökleri, kılların büyüdüğü yapılardır. Bağışıklık sistemi saç köklerine saldırdığında foliküller küçülüyor ve saç üretimini durdurarak saç dökülmesine neden oluyor.
- Saçkıranın neden olduğu hâlâ kesin olarak bilinmiyor.
- Birkaç tip alopesi areata va. Her tip, saç dökülmesinin derecesi ve diğer semptomlarla karakterize ve her tipe birbirinden farklı tedavi yöntemi uygulanıyor.
SAÇKIRAN TEDAVİSİ, SAÇKIRANIN ÇEŞİDİNE GÖRE DEĞİŞİYOR
Alopesi tedavisinin en yaygın şekli, bağışıklık sistemini baskılayabilen güçlü anti-inflamatuar ilaçlar olan kortizonların kullanılmas. Bunlar çoğunlukla lokal enjeksiyonlar, topikal merhem uygulaması veya haplar şeklinde. Saçkıran tedavisinde ilk olarak lokal tedavi krem ve losyonları saçkıran gelişen bölgeye uygulanıyor. Ancak bazı durumlarda lokal tedavi fayda sağlamayabiliyor. Farklı türlerde alopesiler olduğundan her alopesi türünde lokal tedavilerden olumlu yanıt alınamayabiliyor.
SARIMSAK SAÇKIRANA İYİ GELİYOR!
Saçkıran tedavisinde lokal olarak uygulanan kremlerin yanı sıra, eczanelerde satılan hazır karışımlar da uygulanabiliyor.
Bu uygulamaların yeterli gelmediği durumlarda saçkıranın oluştuğu bölgeye uygulanan iğneler devreye giriyor.
İğne ile kıl köklerine tüm ilacın yüzde 90’ına yakını enjekte ediliebiliyor.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Ali Rıza Başaran, tedaviye destek bir diğer yöntemin ise sarımsak olduğunu söylüyor. Saçkırana sarımsak sürmek de etki gösteriyor. Dr. Başaran, bunu şu şekilde açıklıyor:
Burada amaç saçkıranın geliştiği bölgedeki kıl köklerini aktifleştirmek. Sarımsak da bu görevi görüyor. Saçkıran gelişen bölgeye çizik atmak, asit ve sarımsak sürmek geçmişten gelen, gelensek bir tedavi yaklaşımı. Bu uygulamalar o bölgedeki kıl köklerini travma ile aktifleştirdiği için tekrar kılların çıkmasını sağlayabiliyor.