Havaların güzelleşmesiyle, açık mekânlara ve mesire yerlerine dönük bir piknik hareketlenmesinin başlaması kaçınılmaz. İster ailecek ister dostlarla isterseniz de sevdiğinizle baş başa pikniğe gidin; dikkat etmeniz gereken belli başlı hususlar var. Atlanmamaları hâlinde pikniğinizi daha keyifli kılacak olan bu hususları Neredekal.com editörleri sizler için derledi!
ÖNCE SAĞLIK
Maalesef, pikniğin heyecanına ve açık havanın baş döndüren atmosferine kapılıp ihmal edilebilen bir gerçek var. O da besin zehirlenmesi olarak karşımıza çıkıyor. Et ürünlerinin içi çiğ veya fazla yanık olarak tüketilmesi başta olmak üzere kısır, salata, börek, pasta gibi yiyeceklerin soğutma kabı benzer bir ortamda saklanmaması hâlinde piknikçiler gıda zehirlenmesi durumuyla karşı karşıya kalabiliyor. Çünkü yiyecekler, özellikle sıcak havalarda oldukça hızlı bozulabiliyor. Dolayısıyla, önce sağlık! Tüketilen gıda maddelerinin mideye yolculuğunun ideal şartlarda olduğuna özen göstermek gerek.
KRİTİK EŞİK: 2 SAAT
Gıda zehirlenmesi söz konusu olduğunda, dikkati elden bırakmamak için işaret edilen süreç maksimum iki saat. Yani buzdolabından çıkarılan bir yiyeceğin, derin dondurucu vb. bir ortam olmaksızın en fazla iki saat içinde tüketilmesi gerekmekte. Bu püf noktasını unutmamak, pikniğinizi sizin için tatsız hatıralardan uzaklaştıracaktır.
ALERJİYE KARŞI UFAK TEDBİRLER
Alerjik reaksiyonlar göstermemek veya astım benzeri nefes darlığı rahatsızlıklarından mustarip bireylerin piknikten aldığı keyfin azalmasına engel olmak için alınması gereken iki önemli tedbir var. İlki, mangalın oturma alanının konumuna göre uzak sayılabilecek ve rüzgârla dumanının oturanların üzerine gelmeyecek biçimde yerleştirilmesi. İkincisi ise küf benzeri hadiselerle yüz yüze gelmemek için piknik alanında aşırı gölgelik ve çürümüş yaprakların yer almadığı bir alanda oturmayı tercih etmek. Tabii, kene benzeri böceklere karşı korunmak için koruyucu ilaçların veya losyonların pikniğe gitmeden önce sürülmesi de ekstra bir tedbir olarak piknik keyfinizi artıracak bir hamle.
‘KULLAN AT’A HAYIR
“Kullan At” olarak nitelendirilen plastik çatal bıçak ve tabaklardan ziyade emaye olarak nitelendirilen, kolay yıkanabilen ve pratik biçimde taşınabilen malzemeleri tercih etmeniz doğa dostu bir yaklaşım olacaktır.
PİKNİK İÇİN UNUTULMAMASI GEREKEN NESNELER
Gündelik hayatta hemen hemen hiç kullanmasanız da piknikte işinize yarayabilecek bazı nesneleri, mutlaka yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Öncelikle bir şeylerin dökülüp saçılmasına karşı adeta hayat kurtarıcı olan kâğıt havlu ve peçeteleri unutmamalısınız.
Güneş kremi ve yanık kremi gibi losyonların yanı sıra şişe açacağı, çakmak veya kibrit gibi malzemeleri de aracınıza veya piknik çantanıza eklemenizde fayda var. Tabii bir de çöp torbası mutlaka yanınızda olması gereken nesneler arasında ilk sıralarda. Öyle ya; nasıl bulmak istiyorsanız, piknik alanını öyle bırakmanız gerekir…
PİKNİKLERİN OLMAZSA OLMAZI: OYUNLAR
Maksat birlikte keyifli vakit geçirmek. Öyleyse pikniklerin en önemli unsuru olan oyunları da ihmal etmemek gerek! Atlama ipi, mümkünse plastik top, raket gibi nostaljik piknikleri anımsatacak spor malzemelerinin yanı sıra son yılların favorileri arasında yer alan kutu oyunları da piknik çantanızın vazgeçilmez bir parçası olabilir.
#öncetürkiyeyikeşfet diyerek karış karış gezdiğimiz bu topraklarda, doğal ve güzel olanın peşinde daha nice pikniklere… Şimdiden keyifli gezmeler!
Kaynak: https://neredekal.com/