Ana SayfaYaşamdanOrkideniz neden çiçek açmıyor?

Orkideniz neden çiçek açmıyor?

- Advertisement -

Güzel orkideleriniz narin çiçeklerini düşürdü ve bir daha çiçek açmadı. Her gün yemyeşil diri yapraklarına bakıp bir filiz bekleyen orkide severler tam olarak nereye hata yaptığını anlamıyor olabilir. Orkidelerin en azından senede bir kere çiçek açması ve bir kaç ay çiçekli kalması beklenir ancak bazı koşulların tam oluşmaması orkidelerin uzun zaman sessiz kalmasına neden olabilir. İşte orkidenizin çiçek açmamasının en yaygın nedenleri

YETERİNCE IŞIK ALMAMAK

YETERİNCE IŞIK ALMAMAK

Yetersiz ışık, orkidelerin yeniden çiçek açmayı reddetmesinin bir numaralı nedenidir.

Dendrobium, Cattleya ve cymbidium orkideler , parlak ışıklı koşulları seven, ancak doğrudan güneşi sevmeyen üç popüler çeşittir . Orkideniz evin veya ofisin loş sınırlarından hiç çıkmıyorsa, çiçek elde etmek için büyüyen bir ışığa ihtiyacınız olabilir.

ÇOK FAZLA IŞIK

Orkidenizi tam güneşte bıraktıysanız, güneşte yanmış yapraklar gibi ciddi belirtiler fark edebilirsiniz, ancak aşırı miktarda yapay ışık bile çiçeklenmeyi engelleyebilir. 

Orkideler gece ve gündüz döngüsünü fark etmek ister. Orkidenizi günün 24 saati ışıkların açık kaldığı bir odada tutuyorsanız, orkideniz bu önemli doğal ipucunu kaçırır ve çiçek açmayı reddedebilir. Yapay ışıklar kullanıyorsanız, doğal gün ışığı ve karanlık döngüsünü simüle etmek için bir zamanlayıcı kullanın.

SICAKLIK FARKLARI

Orkidenizin tropikal bir bitki olduğu için sıcak havaları tercih ettiğinin farkında olabilirsiniz 

Orkide aynı zamanda çiçeklenmek için sıcaklık farkı yaşamalıdır. Bu gece ve gündüz ayrımı ile aynı olmalıdır. Sürekli kaloriferli ve eşit derecede tuttuğunuz bir sıcaklıkta orkideniz çiçek açmayabilir. Mümkünse, orkidelerinizi çiçeklenme mevsiminin başlangıcında iki hafta boyunca gündüz normal sıcaklıklarında gece ise oda sıcaklığından 10 derece daha soğuk gece sıcaklıklarına maruz bırakın.

DOĞRU BESLEME VE GÜBRE

Orkidelerin ağır besleyiciler olmadığı doğru olsa da, steril bir inorganik saksı karışımında yaşayan bir orkide, en iyi performansını sergilemek için besin takviyesine ihtiyaç duyabilir. Orkideler için en iyi gübre türü, zengin bahçe topraklarında yaygın olan mikroorganizma aktivitesinin yokluğunda bile azot sağlayan üre içermeyen bir gübredir. Çiçekçinize sorarak orkideniz için en doğru gübreyi satın alabilirsiniz.

SAKSI DEĞİŞİMİ

Saksı değiştirmek, orkide yetiştiricileri için zor bir iştir. Orkide büyüyüp geliştikçe ya da uzun zaman aynı saksıda kaldıkça yaşam alanı bozulmaya başlar, kökler yeterli oksijen alamaz ve çiçeğiniz bir anlamda boğulabilir.

Bununla birlikte, bazı orkideler kök bölgelerinin bozulmasından rahatsız olabilir ve saksı değiştirdikten sonra altı ay ile bir yıl arasında çiçek açmayı reddedebilirler.

Orkidenizin saksısının değiştirilmesi gerekip gerekmediğini belirlemek için yaprakları değil kök sistemini değerlendirin.  Kökler kahverengi görünüyorsa veya özel odunsu toprağı artık bahçe toprağını andırıyorsa, saksı değiştirme zamanı gelmiştir.

AŞIRI SULAMA

Orkidenize çok fazla su veriyorsanız, çiçek açmaması hızlı bir düşüş ve bitki ölümünün habercisi olabilir.

Çok fazla su orkidenin tomurcukları tutabilir ve bu tomurcuklar daha çiçek açmadan solup düşebilr. Çoğu orkidenin sulamanın hemen ardından birazda kuruması gerekir ve orkidelerinizin kök uçlarının ıslanmasına asla izin vermemelisiniz.

Çoğu orkide yetiştiricisi orkideyi suya koyar ve dibini ıslak bırakır bu orkideler için elverişli değildir ancak diğer tüm koşullar doğru sağlandığında orkideler, nadiren aşırı sulanmadan zarar görür. 

KURUYAN ORKİDELER

Bazı orkide yetiştiricileri, bitkilerin aşırı sulanmasını önlemek için iyi niyetli çabalarında kuruma tarafında hata yaparlar. Orkidelerin nemli ormanlardan geldiğini ve düzenli olarak hafif yağmur duşlarına maruz kaldıklarını unutmayın. Orkideniz çok kuru olursa, yapraklar kendini korumak için gelişen tomurcuklardan su çeker. Bitki nemi çiçeklerden köklerine ve yapraklarına çekerken, uzun zamandır beklediğiniz orkide tomurcuklarınızın sarardığını, büzüştüğünü ve birer birer düştüğünü görürsünüz.

- Reklam -
Exit mobile version