Soğuk kış günlerinde hem kalorisi düşük hem tok tutan hem de çok iyi ve severek tüketeceğiniz bir atıştırmalık mı arıyorsunuz? Çok uzaklara gitmenize gerek yok. Sporcuların, ileri yaştakilerin, çölyak hastalarının, glüten hassasiyeti olan kişilerin ve hatta kontorllü olmak kaydıyla şeker hastalarının bile rahatlıkla tüketebileceği kestane bunun için biçilmiş kaftan. Üstelik potasyum, magnezyum, demir ve fosfor içeriğiyle zengin bir mineral kaynağı olan kestane aynı zamanda mutluluk verici etkilere de sahip!
Ceviz, badem ve fındığa nazaran daha az yağa, ancak daha yüksek oranda nişasta ve C vitamini içeren kestane, soğuk kış günlerinde hafif tatlı bir tadı ile zevkle tüketilen besinlerden biri. Üstelik kestanenin bundan çok daha fazla faydası var.
Kestanenin nişasta oranı yüksek olduğu için un olarak da kullanılabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Sinem Türkmen, kestane ununun aynı zamanda gluten içermediğini, bu nedenle ekmek ve hamur işlerinde rahatlıkla kullanılabileceğini söylüyor.
Peki kestanenin başka hangi faydaları var?
1. Vitamin ve mineral kaynağı
C, E ve B vitaminleri (B1, B2, B3, B6 ve B9) yönünden zengin.
İçeridiği mineraller arasında fosfor, magnezyum, kükürt ve kalsiyum da yer alıyor.
Sindirim sisteminin düzgün çalışması için lif kaynağı. Lifler sayesinde besinlerin emilimini yavaşlatıyor, şeker ve kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı oluyor.
1 ince dilim ekmek yerine 3 adet orta boy pişmiş kestane tüketebilirsiniz.
2. Tok tutuyor ve kabızlığı önlüyor
- C vitamini içeriği ile kolesterol düşürücü etkisi bulunuyor.
- Ayrıca kestanenin içinde bulunan Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri kolesterol seviyesini olumlu yönde etkiliyor.
- Kestane yüksek bir antioksidan potansiyele sahip ve vücuttaki iltihaplanmayı önlüyor.
- Antioksidan özellikleri ile kalp hastalıklarına ve kansere karşı da koruma sağlıyor.
- Lif ve karbonhidratları nedeniyle oldukça doyurucu bir besin olan ketane uzun süre de tokluk sağlıyor.
- Bağırsak florasını destekliyor, kabızlığı önlüyor.
- Yine lif içeriği sayesinde bağırsaklarda yavaş emiliyor. Bu da kan şekerinin çabuk yükselmesini önlüyor.
- Bu özelliği ile şeker hastalarının beslenmesine kontrollü olarak eklenebiliyor.
3. Sinirleri güçlendiriyor ve mutluluk veriyor
- Kalsiyum, fosfor ve magnezyum içeriğiyle kemikleri ve dişleri sağlıklı tutmaya yardımcı olan kestanedeki fosfor ve B vitaminleri sinir sistemi için de faydalı.
- Kestanenin içindeki B vitamini sinirleri güçlendiriyor ve beyindeki mutluluk hormonu serotonin üretimini destekliyor.
- Sinir sistemi, vücudun birçok bölgesini kontrol etmekten sorumlu olduğu için çok önemlidir. Kestane, vücudunuza bol miktarda antioksidan sağlayarak sinir sistemine fayda sağlıyor, bu da zihinsel sağlığın gelişmesine katkıda bulunuyor.
- Zengin amino asit içeriğine sahip olan kestaneyi vegan beslenen kişiler, yaşlılar ve sporcular da rahatlıkla tüketebiliyor.
- İster bütün ister un şeklinde olsun kestane, çölyak hastalığı veya glüten intoleransı olan kişiler için iyi bir besin kaynağı.
Şeker hastaları kontrollü tüketmeli
Özellikle şeker hastaları için nişasta ve şeker dikkat edilmesi gereken gıda bileşenleri. Bu nedenle kestanenin, yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle şeker hastalığı, kolit veya obezite hastalarına kontrollü tüketilmesi öneriliyor.
Kestane çiğ tüketildiğinde sindirim sorunlarına neden olabilecek bazı aktif maddeler içeriyor. Bu nedenle pişirilerek tüketilmesi gerekiyor. Aksi durumda hazımsızlık veya gastrit gibi bağırsak sorunlarına neden olabiliyor.