Fazla kilolardan kurtulmak hem sağlığımız hem de mutluluğumuz açısından son derece önemli. Çoğu zaman kilo vermek, sandığımızdan daha zor bir hal alabiliyor. Her türlü diyeti denemiş olmanıza rağmen hala kilo veremiyorsanız, bunun altında yatan başka nedenler olabilir. İşte bilime göre kilo vermenizin durmasının ve bir türlü kilo verememenizin nedenleri. / ÖZEL
1- METABOLİZMANIZ UYUM SAĞLADI
Yaptığınız diyet bir süre kilo vermenize yardımcı olsa bile, zamanla vücudunuz daha az kalori yakmaya başlayabilir.
Normalden daha az yemek tükettiğinizde, vücudumuz daha az enerji aldığını fark eder. Vücut bu duruma adapte olur ve daha az enerji harcayarak tepki verir. Bu nedenle bazal metabolizma hızınızı artırmak için kas kütlenizi artırmaya çalışmalısınız. Bu sayede kilo verebilirsiniz.
2- EGZERSİZDEN SONRA DAHA AÇ HİSSEDERSİNİZ
Bazen egzersiz yaptıktan sonra kendimizi ödüllendirmek için kalorili şeyler tüketebiliriz. Egzersiz sonrası uygun bir yemek tüketmek kasların iyileşmesi için önemli olsa da genellikle bu durum size kilo aldırır ve kalori açığından uzaklaşmanıza neden olur.
3- ÇOK FAZLA ‘DİYET’ ÜRÜN TÜKETMEK
Diyetinizin belirli bir yiyecek türünü yemenize izin vermesi, o yiyecekleri kilo almadan istediğiniz kadar yiyebileceğiniz anlamına gelmiyor. Bu durum özellikle düşük karbonhidratlı veya ketojenik diyet yapan ve sonunda çok fazla kalorili yiyecek tüketen kişilerde yaygın olarak görülüyor.
Karbonhidrat tüketimini azaltmaya odaklananlar arasında tercih edilen popüler bir atıştırmalık fındıktır. Kuruyemişler ve fındık ezmeleri son derece besleyici olsa da, kalori açısından yüksektirler ve kilo vermenizi sabote edebilirler.
4- LİF ALIMINI AZALTMAK
Kilo vermenin bir yolu olarak lif açısından zengin karbonhidratları diyetinizden çıkardıysanız, kendinize kötülük yaptınız demektir. Yeterince lif tüketmemeniz, öğünler arasında açlık krizlerine ya da daha fazla kalori tüketmenize neden olabilir.
5- YA HEP YA HİÇ YAKLAŞIMI
Kilo verme konusunda net çizgilerinizin olması, kilo vermenizi zamanla zorlaştırabilir. Kendinize çizdiğiniz bu net çizgiler, kötü yiyeceklerin yanında kontrolden çıkmanıza neden olan ‘ya hep ya hiç’ yaklaşımıdır.
Yani diyeti tam bozmak ya da sıkı sıkıya bağlanmak yerine, yediğinizin miktarına dikkat ederek sevdiğiniz yiyeceklerden de tüketebilmelisiniz.