Ana SayfaYaşamdanKedim neden yemek yemiyor? Mama yemeyen, su içmeyen ve halsiz kediye dikkat!

Kedim neden yemek yemiyor? Mama yemeyen, su içmeyen ve halsiz kediye dikkat!

- Advertisement -

Kediniz mama yemiyorsa iki günden fazla beklememelisiniz. Çünkü kediler 72 saatten uzun süre yiyeceksiz kalırlarsa ciddi sağlık sorunları geliştirebilirler. Sütten kesilmiş yavru kedi veya yetişkin kedilerin yemek yememesinde pek çok faktör etkili olabilir. Enfeksiyonlar, böbrek yetmezliği, pankreatit, bağırsak sorunları ve kanser gibi bir dizi farklı sağlık sorunu kedilerde iştahsızlığa neden olabilir. Elbette bu denli kötümser olmamakta da fayda vardır, kedilerin yemek yememesinin ardında diş ağrısı gibi daha basit sağlık sorunları da olabilir.

Sütten kesilmiş yavru kedi veya yetişkin kedilerin yemek yememesinde pek çok faktör etkili olabilir. Ancak iştahsız ve mama yemek yemeyen kedi kesinlikle bir sorun nedeniyle yemek yemez. Veteriner İç Hastalıkları Uzmanı Ebru Akbaş, kedilerin yememe sorunları hakkında şu bilgileri verdi.

“Kedilerde hastalık belirtilerinin en önemlisi iştahsızlıktır. İki tür iştahsızlık vardır: Gerçek iştahsızlık ve sözde iştahsızlık. Her ikisi de yiyecek alımının azalmasına neden olur. Ancak sözde anoreksiyalı bir kedi yemek yemek ister, çiğneme veya yutma güçlüğü veya başka bir nedenle bunu yapamaz (Diş çürükleri, ağız içi yaraları, yutma güçlüğü, üst solunum yolu hastalıkları.) 

Bir kedinin gerçek mi yoksa sözde anoreksiya ile mi uğraştığına bakılmaksızın, iştah azalması ve yiyecek alımının azalmasının ciddiye alınması gerekir.

Kediniz yemek yemiyorsa birçok sebebi olabilir. Fizyolojik sebepler elendikten sonra psikolojik sebepler göz önünde bulundurulmalıdır. Sistemik birçok hastalık (böbrek hastalıkları, viral hastalıklar, solunum sitemi hastalıkalrı) iştahsızlık sebebi olabilir. Kedilerde iştahsızlık ve yememe sorunları ciddi hastalık belirtisi olacağını unutmadan hekiminize danışın.

Yer değişikliği, sahip değişikliği, yanına başka bir hayvanın gelmesi, yolculuk, aşırı soğuk veya sıcak, gürültülü otamlar, ani sesler strese bağlı iştahsızlık nedenleri arasındadır.

KEDİNİN MAMA KABININ NEREDE OLDUĞU ÖNEMLİ

Kedinin yemek yediği yerin huzurlu ve güvenli olduğundan emin olun. Evinizde birkaç kedi varsa ve beslenme saatleri sırasında rahatsız oluyorsa farklı yerlerde farklı kaplarla besleme yapın. 

MAMA KABI NEREYE KONULMALI?

Birçok kedi ile aynı evde yaşıyorsanız herbirinin ayrı mama kaseleri olmalı. Kedileri evde kaseleri paylaşmaya zorlamak, kedilerin çok hızlı yemelerine, kaseleri korumalarına ve kavga etmelerine neden olabilir. 

Ayrıca mama kabının konumu bizim değil onların kendilerini rahat hissedeceği yerde olmalı. Mama kasesi, ev içerisinde yaya tarafiğinin en az olduğu yerde olmalı.

Kediler hem av hem de avcı olduklarından mama yerken huzurlu, güvende hissetmeleri gerekir. Bu nedenle ayak altında, geçişin çok fazla olduğu noktalar, dışarıdan gelen faktörleri göremedikleri ama onları tedirgin edecek yerler mama kaplarını koymak için doğru yerler değildir.

Ayrıca mama kapları tuvalet kaplarından da uzak bir yerde olmalıdır. Kediler yaban hayatındaki içgüdüsel davranışları gereği yaşam alanlarında uzak yerde tuvaletlerini yaparlar.

KEDİLER NELERDEN HUZURSUZ OLABİLİR?

Kediler, dünyalarındaki büyük veya küçük bir dizi değişiklik nedeniyle endişeli veya depresif hale gelebilirler. Alışkanlıklarından vazgeçmeyi sevmeyen canlılardır. Bu yüzden bir yer seçtiğinizde, kaselerini orada tutun. Kaseleri sık sık hareket ettirmek kedinizin kafasını karıştıracak ve düzenli yeme ve içme programlarını bozmalarına neden olacaktır.”

Veteriner İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Akbaş kedinizin yeme alışkanlığını artırması durumunda da veterinerinize başvurmanızı öneriyor.

KEDİLERİN MAMA YEMEMESİNİN OLASI NEDENLERİ

  • Yakın zamanda aşılanmış olmak: Rutin aşıların ardından kedilerin yemek yemeyebilir. Aşılar her ne kadar hayat kurtarıcı özelliğe sahip olsa da iştahsızlık ve halsizlik gibi yan etkilere de neden olabilir. Bu durumda yapılması gereken bir süre beklemektir, aşı nedeniyle iştahsızlık görülüyorsa geçici bir nitelik taşıyacaktır. Özellikle mama sonrasında sıkça iştahsızlık görüülüyorsa ve kedinizin o günlerde halsiz ve güçsüz kalmaması için sevdiği ıslak mama ile kutu mamayı karıştırarak verebilirsiniz.
  • Çeşitli hastalıklar: Kediniz yemek yemeyi aniden bıraktıysa; herhangi bir yer değişikliği, aşılama vb. bir faktör olmamasına rağmen mama yemiyorsa bunda enfeksiyonlar, böbrek yetmezliği, pankreatit, bağırsak sorunları ve kanser gibi bir dizi farklı sağlık sorunu etkili olabilir. Dişi ağrıyan bir kedi de yemek yemeden kesilebilir. Kedinizin veteriner kontrolünden geçmesinin ardından tedavi edildikten sonra yeniden iştahlarına kavuşabilir.
  • Seyahat etmek: Alışkanlıklarına bağlı olan kediler radikal değişikliklerden hoşlanmaz. Bu durumda iştahsızlık geliştirebilirler. Bazı kediler alışmadıkları araba ya da uçak yolculuklarından veya yeni bir çevreye girdikten sonra yemek yemeyi bırakabilirler ve mide bulantısı veya kusma gibi davranışlar sergileyebilirler. Zaman içerisinde bu sorunun geçmesi beklenir.
  • Mama ile ilgili sorunlar: Mama kabında uzun süre beklemiş, ambalajı zarar gördüğü için hava almış mamalar kedilerin sevmediği şeylerin başında gelir. Ayrıca bazı kediler seçici olduklarından her mamayı beğenmeyebilirler. Eğer yeni bir mamaya geçtiyseniz, kediniz bu mamaya karşı iştahsızlık geliştirebilir. Ek olarak mamaların doğru koşullar altında saklanmaması, aromalarının uçması veya bayatlaması da kedinizin mamadan uzak durmasına yol açabilir. Küçük ölçeklerde farklı türlerde mamalar alarak kedinizin sevdiği mamayı deneyip yanılarak bulabilirsiniz.

KEDİNİZ SU İÇMİYORSA…

Kediler su içmeyi severler ve ihtiyaç duyarlar. Üstelik kedinizin susuz kalması ciddi bir sorundur. Bu nedenle kedinizin ne kadar su içtiğini mutlaka kontrol edin.

  • Su kabını mama kabı ile aynı yere koymayın.
  • Birkaç farklı noktada su kapları olsun.
  • Tıpkı mama kabı gibi su kapları da kedilerin güvenle oturup su içebileceği bir yerde dursun.
  • Su kaplarındaki sular mutlaka taze olsun. Gün içinde pek içmemişse bile mama kabındaki suyu boşaltın ve yenisini koyun.
  • Suyun içindeki oksijen miktarı zamanla azalır. Kediler de bayatlamış su içmeyi sevmezler, taze su isterler.
  • Bu nedenle su kabındaki su bitmemişse bile suyunu düzenli olarak yenileyin. Suyunu değiştirirken yeni suyu eski suyun üzerine eklemeyin, baştan yeni doldurun.

MAMA SEÇİMİNDE DİKKAT!

Kedilerin de tıpkı insanlar gibi bazı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ancak bunlar insanların ihtiyaçlarından farklıdır. Bu nedenle kedilerin kendilerine uygun mamalar yemesi gerekir. İnsanların yemekleri kediler için uygun değildir. Bu nedenle artık yemeklerle değil, kendilerine özel mamalarla beslenmeleri gerekir.

Evinizi, hayatınızı paylaştığınız evcil hayvanınıza mama seçerken dikkat edilmesi gerekenlerin başında evcil dostunuzun yaşına, türüne, tüylerine ve kilosuna uygun mama seçimi gelir. Örnek vermek gerekirse, yavru kedilere, yavru kedilere özel mama verilmesi gerekir. Çünkü bu mamalar gelişme dönemindeki kedilerin ihtiyacı olan vitamin, mineral, protein vb. içerikler konusunda daha zengindir. Yavru bir kedinin yetişkin bir kediye göre ihtiyaçları daha farklıdır. Ayrıca yavru kedilerin fiziksel yapılarına uygun olarak mamalar daha küçük taneli de olabilir. 

Kedi mamasındaki yağ oranına mutlaka dikkat edilmelidir. Başka kediler olmak üzere bazı köpek türlerinin obezite hastalığına eğilimi vardır. Diğer yandan kısırlaştırılmış kediler ve köpekler de kilo almaya daha meyillidir. Bu nedenle kısırlaştırma öncesi ve sonrasındaki mamaların yağ oranları da farklıdır. Bu nedenle evcil hayvanınıza vereceğiniz mamanın yağ oranına dikkat etmeli; mamanın, evcil hayvanınızın gün içerisindeki enerji ihtiyacını karşılayıp karşılamadığına bakılmalıdır.

Mama seçiminde dikkat etmeniz gerekenleri aşağıdaki haberimizden daha detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz:

Evcil hayvan maması alırken dikkat etmeniz gereken 6 şey

- Reklam -
Exit mobile version