Meteorolojiden gelen uyarılarla Türkiye’nin pek çok bölgesinde yoğun kar yağışı ve buzlanma bekleniyor. Durum böyle olunca alınması gereken güvenlik önlemlerinin en başında sokakta yürürken ve araba kullanırken dikkat edilmesi gerekenler önem kazandı. Araçlar için karlı ve buzlu yollarda güvenli sürüşün yanı sıra yayaların da aynı şekilde bu zeminlerde yürürken dikkat etmesi gerekiyor. Aksi halde düşme sonucu ciddi sakatlıklar oluşabiliyor. Peki karlı ve buzlu zeminde düşmemek için nasıl yürümeli, nasıl önlemler almalı?
Hava koşullarından dolayı arabalarını çıkarma konusunda hassasiyet gösteren ve toplu taşımayı kullanmayı tercih eden vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken kurallar önemli. Herhangi bir fiziksel hasara yol açmadan uyarıları dikkate almak, tedbirler basit gibi görünse de mutlaka doğru uygulamak için uzmanlara kulak vermek gerekiyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. R. Gökhan Ulusoy karda ve buzlu zeminlerde dikkat edilmesi gerekenleri paylaşarak, başlıca 10 güvenlik uyarısında bulundu.
1. Kar yağışığına uygun kaymaz tabanlı ayakkabı giyin
Kar yağışı sonra zeminde oluşan ıslaklık, kayganlık ve sonrasındaki buzlanmalardan minimum derecede etkilenmek için öncelikle yeri iyi tutan, sıkı ve güvenli basan ayakkabılar giyin, özellikle düz tabanlı ayakkabılardan kaçının.
2. Daha yavaş ve kısa adımlar atın
Kaygan olabilecek ıslak, karanlık veya buzlu kaldırımda yürürken daha yavaş ve daha kısa adımlar atın. Acele etmeyin. Bastığınız yeri kontrol etmeden diğer ayağınızı zeminden kaldırmayın.
3. Ayaklarınız hafif dışarı doğru bassın
Güvenli yürümek için ayaklarınızı hafifçe dışa doğru çevirin, dizlerinizi bükülü tutmaya özen gösterin. Bu sayede daha dengeli bir yürüyüş sağlayacaksınız.
4. Merdiven çıkarken mutlaka bir yere tutunun
Merdivenleri kullanırken mutlaka tırabzanlardan tutunun. Merdivenlerin ortasından yürümek yerine kenardan yürüyün. Aynı zamanda her adımınız normalden daha yavaş olsun. Merdiven çıkarken ve inerken sadece merdivenlere, bastığınız yere bakın.
Merdiven inerken, bir ayağınızı çekmeden önce diğer ayağınızla bastığınız zeminin güvenli olduğundan emin olun. Ayağınızı zemine iyice yerleştirmeden diğer ayağınızı kaldırmayın. Mümkünse merdivenin her basamağını tek tek inin.
5. Dengeyi korumak için ellerinizi ceplerinizden çıkarın
Ellerinizin cebinizde olması kayma durumunda dengenizi bulmanızı engeller, bu yüzden ellerinizi korumak için eldiven kullanın, kayma durumunda kollarınızı yanlara doğru hızlıca açmak dengeyi önemli ölçüde iyileştirebilir
6. Yürümeye odaklanın, cep telefonuna bakmayın
Dikkatiniz ve dağınık yürümeyin; cep telefonlarınıza bakmaktan kaçının. Her iki kolunuzun iki yanınızda olması ve hatta onları hafif açarak yürümek daha dengeli bir şekilde yürümenizi sağlar. Bu nedenle karlı ve buzlu zeminde yürürken telefonla görüşmeyin. Telefonunuz çalarsa veya birini aramanız gerekirse, zeminine güvendiğiniz bir yerde durun, telefon konuşmanız sırasında orada kalın ve bittikten sonra yürümeye başlayın.
7. Kar olmasa bile zemin buzlanmış olabilir, dikkat edin
Islak gibi görünen kaldırım aslında siyah buz olabilir. Dikkatli yaklaşın. Sadece birkaç derecelik bir sıcaklık düşüşü, erimiş buzun/karın yeniden donmasına neden olarak yüzeyleri özellikle kaygan hale getirebilir.
8. Düşecek gibi olursanız kendinizi sağ veya sol yanınıza bırakmaya gayret edin
Eğer karlı veya buzlu zeminde kayarsanız özellikle ağrılı ve iyileşmesi yavaş olabilen kuyruk sokumu kemiğiniz üzerine düşmekten kaçının. Kontrol edebiliyorsanız, vücudunuzun etli bir kısmına, örneğin yan tarafınıza düşmek en iyisidir.
9. Bina yanlarından geçerken tentelere, çatılara dikkat edin
Yarı kapalı alanlardan geçerken yürüdüğünüz yerden yukarı doğru bakarak kontrol edin ve neyin altında yürüdüğünüzden emin olun. Çatı, tente vb alanlarda biriken karların oluşturduğu buz sarkıtları yaralanmalara neden olabilir.
9. Bina, AVM girişlerinde zemine ekstra dikkat edin
Kapalı alanlara giriş yaparken dikkatli olun. İş yeri, AVM, sosyal mekanlar..vb alanlara girerken, sizden önce giriş yapanlardan dolayı ıslak ve kaygan olan zeminde özenli ve kontrollü basmaya devam edin. Bina içindeki pürüzsüz zeminin kaymanıza neden olabileceğini unutmayın.