Ana SayfaSağlıkKansere karşı koruyucu besinler ve kanser hastalığında beslenme

Kansere karşı koruyucu besinler ve kanser hastalığında beslenme

Kanser tedavisinde beslenme büyük rol oynuyor. Sonuçları geçtiğimiz günlerde yayımlanan kapsamlı bir araştırma için kanser hastalarından alınan tümörlerde 12 farklı bağışıklık modeli olduğu görüldü. Araştırmalar, bitkisel lifler açısından zengin bir diyetin en agresif kanserlerden biri olan melanoma hastalarına uygulanan immünoterapi tedavisinin başarısını artırdığı ortaya konuyor.

- Advertisement -

Kanser tedavisinde beslenme büyük yere sahip. Dünyanın pek çok ülkesinde uzmanların hastalarına bağışıklık sistemini destekleyen bitkisel tedavi seçenekleri sunmaya başlanmış durumda. Pek çok kanser türünde hastanın beslenmesi düzenlenerek, bağışıklık sistemini destekleyici tedaviler ve kanserde etkisi kanıtlanmış bitkisel takviyeler kullanılarak, fitoterapi desteği ile kanserin tedavi başarısı artırılıyor.

Sonuçları geçtiğimiz günlerde yayımlanan kapsamlı bir araştırma için kanser hastalarından alınan tümörlerde 12 farklı bağışıklık modeli olduğu görüldü. Araştırmalar, bitkisel lifler açısından zengin bir diyetin en agresif kanserlerden biri olan melanoma hastalarına uygulanan immünoterapi tedavisinin başarısını artırdığı ortaya konuyor.  

Hastalık oluştuktan sonra tedavi etmek, hastalığı önlemekten çok daha zordur. Bu kanser için de geçerli. Gerçek besinler tüketerek, mevsimsel beslenerek kansere karşı önemli bir korunma elde etmek mümkün. Bu beslenme modeli; bazı vitaminlerle, kansere karşı koruyucu etkisi kanıtlanmış besinlerle desteklendiğinde vücudun savunma mekanizması çok daha güçlü hale getiriliyor.

Peki bu beslenme modelinin olmazsa olmaz besinleri ve besin grupları hangileri? İşte anti-kanser özellikli besinler ve kanser tedavisinde beslenmeye mutlaka eklenmesi gereken gıdalar…

ANTİ-KANSER ÖZELLİKLİ BESİNLER: BROKOLİ, ZERDEÇAL,SARIMSAK, AVOKADO VE ZEYTİNYAĞI

ANTİ-KANSER ÖZELLİKLİ BESİNLER: BROKOLİ, ZERDEÇAL,SARIMSAK, AVOKADO VE ZEYTİNYAĞI

  • Brokoli, bol miktarda sülforafan içeriyor. Bu maddenin özelliği ise kansere yol açan hasara karşı hücreleri koruma altına alması.
  • Sarımsak ve avokado da güçlü anti-kanser bileşenlere sahip.
  • Zerdeçalın vücuttaki enflamasyonu azaltmak, tümörleri baskılamak ve kanserli hücrelerin çoğalmasını önlemek gibi etkileri var. Zerdeçal, kanser tedavisinde de ön plana çıkan mucize bir bitki.
  • Zeytin ve soğuk sıkım sızma zeytinyağı, içeriğindeki oleik asit, hidroksitirosol ve tirosol gibi güçlü antioksidanlarla kansere karşı etkili bir savunma hattı oluşturuyor. 
KANSERLİ HASTALARIN BESLENMESİNDE FERMENTE BESİNLERİN YERİ

KANSERLİ HASTALARIN BESLENMESİNDE FERMENTE BESİNLERİN YERİ

  • Son 20 yılda ev yoğurdu, ev turşusu, sirke ve kefir gibi fermente besinlerin içindeki probiyotiklerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi üzerine pek çok araştırma yapıldı.
  • Görünen o ki bağırsak florasında yeterli probiyotik olmadığında bağışıklık sistemi etkin bir şekilde çalışamıyor.
  • Üstelik mikrobiyomdaki dengesizliğin vücuttaki enflamasyonu tetikliyor ve kansere yakalanma riskini artırıyor. 
KANSER HASTALARININ BESLENMESİNDE OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİNİN YERİ

KANSER HASTALARININ BESLENMESİNDE OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİNİN YERİ

Özellikle de ailesinde meme kanseri olanların omega-3 yağ asitlerinin koruyucu gücünden faydalanması gerektiği belirtiliyor.

Omega-3 yağ asitlerinin meme kanserine yakalanma riskini önemli ölçüde azalttığını gösteren çalışmalar mevcut.

Ayrıca, omega-3 yağ asidi takviyesini D vitamini ile birlikte almanın östrojene duyarlı meme kanserini önlemede daha büyük fayda sağladığı yolunda bilimsel bulgular yer alıyor.

Omega-3 zengini besinler

  • Balık ve deniz ürünleri
  • Kırmızı mercimek
  • Soya peyniri
  • Kış kabağı
  • Barbuya
  • Brüksel lahanası
  • Ceviz
  • Ispanak
  • Hardal tohumu ve hardal yağı

Omega-3 zengini balıklar

Omega-3 yağ asitlerinden zengin balık tüketimi bağışıklık sistemi için önemli. Bağışıklık sisteminiz üzerinde etkili olan n-3 yağ asiti açısından zengin olan hamsi, lüfer, somon, ton balığı, mezgit gibi balıkların tüketimi; haftada 2 kez toplamda 300 gram olarak öneriliyor.

Balıkları yağ oranları fazla olduğu için ızgara, buharda ya da fırında pişirmeyi tercih etmeliyiz. Çünkü yağda pişirilen balıkların içeriğinde bulunan faydalı yağ asitleri en aza iniyor Yanına eklenecek olan salata veya sebze haşlamayla ‘’sebze+protein’’ birlikteliğini tamamlayabiliriz.

BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Balığın besin değerini artırmanın 5 yolu

Omega 3 yağ asitleri içeren 6 bitkisel kaynak

  • Keten tohumu yağı
  • Zeytinyağı
  • Kuruyemişler
  • Chia tohumu
  • Avokado
  • Chlorella gibi küçük alg formları olan Mikroalgler
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN KANSER İLE İLİŞKİSİ

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN KANSER İLE İLİŞKİSİ

D vitamini kanserden korunmada, bağışıklık sistemini formda ve güçlü tutmada son derece önemli. Son yıllarda giderek artan kanser vakalarının ardında yatan önemli faktörlerden birinin D vitamini eksikliği olduğunu gösteren birçok bilimsel yayın bulunuyor. Ancak D vitamini eksikliği son derece sık rastlanan, eksikliğinde mutlaka takviyelerle desteklenmesi gereken bir sorun. 2021 yılında yayımlanan bir analize göre D vitamini, aralarında pankreas, yumurtalık, meme, prostat, akciğer ve cilt kanserlerinin de olduğu pek çok kanser türüne karşı koruyucu etkiye sahip.

D VİTAMİNİN NASIL ALABİLİRİZ?

  • D vitaminini yumurta sarısı, tuzlu su balığı, karaciğer ve güçlendirilmiş süt gibi takviyeler veya gıdalar yoluyla alabilirsiniz.
  • Özellikle kış aylarında sardalya, somon gibi yağlı balıklar ile süt, tereyağı, yumurta sarısı gibi besinler tüketilerek vücudu D vitamini yönünden destekleyebilirsiniz.
  • Bu gıdaların yanı sıra D vitamini almak için güneş ışığı almak gibi başka doğal yollar da vardır. Hatta ‘Nutrición Hospitalaria’ (Hastane Beslenmesi) dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre bu süreç, vücudun vitamini sentezlemesine yardımcı olabilir. Bunun için günde 10-15 dakika güneş ışığı almanız yeterlidir. Ancak bunu yapmadan önce her zaman iyi bir güneş kremi uygulamayı unutmayın!

KONTROLSÜZ D VİTAMİNİ KULLANIMINA DİKKAT!

D vitamini yetersizliği bağışıklık sistemini zayıf düşürebiliyor ve kemik ağrılarına neden olabiliyor. Ancak kontrolsüz D vitamini kullanımını da toksik etki yaratabiliyor. Bu nedenle D vitaminin uzman kontrolünde, kan değerlerine göre takviyesinin yapılması gerekiyor. Kandaki seviyesine göre bir uzmana danışılarak eksikliğinin giderilmesi gerekiyor.

- Reklam -