Ana SayfaYaşamdanİstiklal Marşı 101 yaşında! İşte bilmeniz gerekenler

İstiklal Marşı 101 yaşında! İşte bilmeniz gerekenler

Türkiye Cumhuriyeti’nin milli marşı, bağımsızlığın sembolü İstiklal Marşı’nın kabulünün üzerinden 100 yıl geçti. Kurtuluş Savaşı ve Milli mücadele döneminde vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’un kaleminden doğan İstiklal Marşı’mız 101 yaşında… İşte bilmeniz gerekenler…

- Advertisement -

İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde milli marş olarak kabul edilmesinden önce, Mehmet Akif Ersoy tarafından Kurtuluş Savaşı hala devam ederken kaleme alınmıştı.

İstiklal Marşı fikrini, Milli mücadele yılları devam ederken, askerlere moral vermek için büyük çaba sarf eden İrşat Heyeti üyeleri tarafından halkın ve askerlerin maneviyatını güçlendirmek için ortaya atıldı.

Milli mücadele yıllarında yeni kurulan Ankara Hükümeti’nin diplomatik ilişkileri içinde oldukça gerekli olan İstiklal Marşı, Eğitim Bakanlığı tarafından açılan bir yarışma yardımıyla ülkenin dört bir yanından toplanan şiirlerden seçildi.

Maarif Vekaleti, 1921’de bir güfte yarışması düzenledi ve söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katıldı.

İstiklal Marşı için bir yarışma ve ödül olması fikrinden hoşlanmayan Mehmet Akif Ersoy önce yarışmaya katılmak istememişti ancak arkadaşı Hasan Basri Bey’in ısrarıyla ve yarışma ödülünü almamak koşuluyla yarışmaya girmeyi kabul etti.

Mecliste İstiklal Marşı’nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver oldu. Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat’a dahil etmeyerek İstiklal Marşı’nın Türk Milleti’nin eseri olduğunu beyan etti.

Mehmet Âkif, kazandığı beş yüz liralık ödülü yoksul kadın ve çocuklarına iş öğreterek yoksulluklarına son vermek için kurulan Darülmesai’ye bağışladı. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) ulusal marşı olan İstiklâl Marşı’nda Ersoy; Kurtuluş Savaşı’nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk’a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getiriyor.

12 Mart 1921’de TBMM’de İstiklal Marşı olarak kabul edilen şiirin bestesi Osman Zeki Üngör’e aittir ve Orkestrasyonu Edgar Manas tarafından yapılmıştır.

İstiklal marşı 10 kıta ve 41 beyitten oluşmuştur. İstiklal Marşı Lirik-hamasi şiirinin en güzel örneklerinden biridir. İstiklâl Marşı, şekil özellikleri açısından bir nazımdır.

Son kıtası beş mısra olmak üzere dörder mısralık on kıtadan oluşur. Dokuz dörtlük ve bir beşlikten oluşmaktadır. Dikkat edilirse kırk bir mısra olduğu görülür.

Bu da “Allah bir daha bu millete İstiklâl Marşı yazdırmasın.” diyen Akif’in, bu marşı bağımsızlığımıza bir nazarlık olarak yazdığını düşündürmektedir.  

- Reklam -